Pazartesi 09.10.2017 00:00

Uluslararası Kestane Sempozyumu başladı

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Uluslararası Bahçe Bitkileri Derneği (International Society of Horticultural Scince) tarafından düzenlenen '6'ıncı Uluslararası Kestane Sempozyumu' başladı. nun açılış töreni, Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) Konferans Salonu’nda yapıldı.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Uluslararası Bahçe Bitkileri Derneği (International Society of Horticultural Scince) tarafından düzenlenen 6'ıncı Uluslararası Kestane Sempozyumu'nun açılış töreni, Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM) Konferans Salonu'nda yapıldı. 11 farklı ülkeden katılımcıların yer aldığı sempozyumun açılış törenine Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Turan Çakır, 19 Mayıs İlçesi Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Sempozyum Düzenleme Komite Başkanı OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, akademisyenler, öğrenciler ve sektör temsilcileri katıldı.

Sempozyum Başkanı Prof. Ümit Serdar yaptığı açılış konuşmasında "Bu sempozyumun ülkemizde düzenlenmesinin çok haklı gerekçeleri vardır. Avrupa'da 62 bin ton kestane üretimiyle Türkiye bu konuda bir liderdir. Kestane ülkemizin Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde doğal olarak yetişen bir bitki türü olmasıyla bilinir. Bursa ve Aydın de illerimiz kestane üretiminde söz sahibidirler" dedi.

OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yusuf Demir ise, son iki ay içerisinde ikinci uluslararası sempozyumu düzenlemekten duydukları mutluluğu söyleyerek "İki ay önce sert kabuklu meyvelerden olan fındık üzerine bir kongre düzenlemiştik, bugün de kestane üzerine kongremizi düzenliyoruz. Ümit ediyorum ki kongrelerimizi önümüzdeki süreçte arttıralım. Böylece hem ülkemizin hem de dünya tarımına katkı sağlamak noktasında fakültemiz önderlik rolünü üstlensin. Düzenlediğimiz kongre, ülkemizin önceleri orman ürünü olarak anıla fakat artık bir tarım ürünü haline gelen kestanenin, ülkemizde yetiştirilmesinde ve gıda sanayimize daha çok katkı yapması noktasında önem arz edecektir" diye konuştu.

OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran da, böyle önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek yabancı katılımcılar adına üniversiteyi tanıtıcı kısa bir konuşma yaptı.

Samsun'da önemli oranda kestane üretildiği bilgisini veren Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Turan Çakır, "Tarım ürünlerini ticari metaya dönüştürerek katma değerini yükseltmemiz gerekiyor. Bu sempozyumunda kestanemizin katma değerine büyük faydası olacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından konferansa emek veren kişilere plaketleri sunuldu.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.