Salı 24.10.2017 00:00

Elma pekmezi her derde deva

Geleneksel beslenme kültürü ve damak zevkinin vazgeçilmezlerinden olan elma pekmezi, köylerde yaşayan vatandaşlar tarafından geleneksel yöntemlerle üretiliyor.

Sinop köylerinde her yıl geleneksel yöntemlerle üretilen tatlı elma ve ekşi elmadan oluşan pekmezin; kansızlık, bronşit, grip başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğine inanılıyor. Sinop Göller köyünde yaşayan Nesime Aydın, köydeki evinin önünde yapmış olduğu kurulukta arkadaşlarından öğrendiği pekmez yapımını 3 yıldır devam ettiriyor. Yaptığı pekmez yapımının oldukça meşakkatli bir iş olduğunu söyleyen Nesime Aydın, "İlk önce tatlı elma ve ekşi elmalarımızı topluyoruz, temizleyip yıkıyoruz, ezme işleminden sonra kazanda kaynatıyoruz, peşine süzüyoruz, tavaya koyup düşürme işlemine başlıyoruz. Pekmez yaparken odun bol olmalı, çabuk kaynatmalıyız ki güzel pişsin. Çok kaynatınca rengi fazla kara oluyor. Öyle olmaması için dikkatli pişirmeliyiz" şeklinde pekmez yapımının inceliklerini anlattı.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.