Elma pekmezi her derde deva
Geleneksel beslenme kültürü ve damak zevkinin vazgeçilmezlerinden olan elma pekmezi, köylerde yaşayan vatandaşlar tarafından geleneksel yöntemlerle üretiliyor.
Sinop köylerinde her yıl geleneksel yöntemlerle üretilen tatlı elma ve ekşi elmadan oluşan pekmezin; kansızlık, bronşit, grip başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğine inanılıyor. Sinop Göller köyünde yaşayan Nesime Aydın, köydeki evinin önünde yapmış olduğu kurulukta arkadaşlarından öğrendiği pekmez yapımını 3 yıldır devam ettiriyor. Yaptığı pekmez yapımının oldukça meşakkatli bir iş olduğunu söyleyen Nesime Aydın, "İlk önce tatlı elma ve ekşi elmalarımızı topluyoruz, temizleyip yıkıyoruz, ezme işleminden sonra kazanda kaynatıyoruz, peşine süzüyoruz, tavaya koyup düşürme işlemine başlıyoruz. Pekmez yaparken odun bol olmalı, çabuk kaynatmalıyız ki güzel pişsin. Çok kaynatınca rengi fazla kara oluyor. Öyle olmaması için dikkatli pişirmeliyiz" şeklinde pekmez yapımının inceliklerini anlattı.
EN SON HABERLER
- 1 Ağrı Gezilecek Yerler 2023 - Ağrı’da Gezilecek Tarihi Turistik Yerler, En Güzel Doğal Mekanlar ve Müzeler Listesi
- 2 Ordu’da sahiller halka açılıyor
- 3 Katı atıklardan enerji üretilecek
- 4 Başkan Güler’den örnek proje
- 5 Kuzey kale surları koruma projesi
- 6 Marka şehir yolunda güçlü bir adım
- 7 Sinop, Kuzey denizi ile barışıyor
- 8 Yeni Sinop inşa ediliyor
- 9 Korgan’ın çehresi değişti
- 10 Yürekleri ısıtan özverili bir ömür