Pazar 24.10.2021 09:15
Son Güncelleme: Pazar 24.10.2021 10:00

Kars’ta kadınlar ‘imece’ usulü erişte kesiyor

Kars’ta kış sofralarının vazgeçilmez yemeklerinden olan ‘erişte’ kesilerek, iplerde yerini almaya başladı.Havaların soğumasıyla birlikte Kars’ta kış hazırlıkları da başladı. Kış sofralarında yerini alan erişte imece usulü kesiliyor. Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Karakale köyünde bir araya gelen kadınlar, kestikleri erişteleri ipe sererek kurutmaya çalışıyor. Yaklaşık 10 kadının yardımlaşmasıyla kesilen ve tellere asılan erişteler renkli görüntüler oluşturuyor. Sabah erken saatlerde başlayan erişte kesimi öğleden sonra bitiyor.Erişteleri kuruduktan sonra kavurduklarını ifade eden Güler Kemer, “Erişte hamurunu suyla yoğuruyoruz. Akşamdan...

Kars’ta kış sofralarının vazgeçilmez yemeklerinden olan ‘erişte’ kesilerek, iplerde yerini almaya başladı.
Havaların soğumasıyla birlikte Kars’ta kış hazırlıkları da başladı. Kış sofralarında yerini alan erişte imece usulü kesiliyor. Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Karakale köyünde bir araya gelen kadınlar, kestikleri erişteleri ipe sererek kurutmaya çalışıyor. Yaklaşık 10 kadının yardımlaşmasıyla kesilen ve tellere asılan erişteler renkli görüntüler oluşturuyor. Sabah erken saatlerde başlayan erişte kesimi öğleden sonra bitiyor.
Erişteleri kuruduktan sonra kavurduklarını ifade eden Güler Kemer, “Erişte hamurunu suyla yoğuruyoruz. Akşamdan hazırlıyoruz. Künde yapıyoruz. Gece dinleniyor. Sabah da kesiyoruz. Bunlar şimdi grup, bugün bana kesiyoruz. Yarın bir başka arkadaşımıza bu şekilde elbirliği ile eriştelerimizi kesiyoruz. İmece usulü yapıyoruz” dedi.
Arpaçay Karakale köyünde bir evde toplanan kadınların birisi hamur açarken, birisi de erişteleri makinede kesiyor. Bir kadın ise kesilen erişteleri tele asarak kurutuyor. Ortaklaşa kesilen erişteler daha sonra komşular arasında bölünüyor.
Kars’ta kar yağdıktan sonra sofralarda yerini alan eriştenin özellikle pilavı ve çorbası yapılıyor. Bazı vatandaşlar ise kestikleri eriştelerden kent dışında yaşayan akrabalarını gönderiyor.
“Erişte pilavı”
Kars yöresinde genellikle beyaz pirinç kullanılmıyor. Pilavlarda bulgur ya da erişte tercih ediliyor. Erişte pilavı da erişte ve mercimek katılarak yapılıyor. Önce mercimekler haşlanıyor, acı suyu dökülen mercimeklerin içine erişte katılıyor. Kaynatılarak süzülürken tereyağında halka halka doğranan patatesler kızartılıyor ve erişte mercimek karışımının üzerine dökülüyor. Sonra bu karışım kısık ateşte bir kere daha pişiriliyor.

Yerel Haberler kategorisinde bulunan hiçbir habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunulmamıştır. Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Demirören Haber Ajansı tarafından hazırlanan tüm Kars Haberleri, otomatik olarak servis edildiği şekilde bu sayfada yer almaktadır. Kars Haberleri bölümünde yer alan haberlerin tamamının hukuki muhatabı haberi servis eden ajanslardır.

KARS HAVA DURUMU

4 Mayıs 2024 Cumartesi

15 º

15 º / 5 º
Kuvvetli Sağanak Yağışlı
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.