Perşembe 13.03.2014

Arapların tercihi Niğde elması oldu

Nigde'de üretilen elmalar lezzetleri nedeniyle özellikle Araplar tarafından tercih ediliyor. Mevsimsel olarak meyve yetistiriciligine elverisli bir rakımda üretilen elmaların büyük bir bölümü Arap ülkelerine ihraç ediliyor. Türkiye 2.5 milyon tonluk elma üretimi ile dünya elma üretiminde Çin, ABD ve Fransa'nın ardından 4'üncü sırada yer alırken, Türkiye'nin en büyük elma üretim merkezilerinden biri olan Nigde'de geçtigimiz yıl 400 tondan fazla üretim gerçeklestirildigi belirtiliyor. Nigdeli üreticiler son yıllarda özellikle yabancı yatırımcıların Sazlıca kasabası yakınlarında bulunan modern elma bahçelerini kendilerine örnek alarak, geçmis dönemlerden günümüze kadar gelen elmacılık yöntemini bırakıp hızla, bodur ve yarı bodur elmacılıga yöneliyorlar. Bakımı, ilaçlaması ve hasadı daha kolay olan modern elmacılık yöntemleri il genelinde her geçen gün yaygınlasıyor. Uzmanlar yeni meyve bahçesi kuracaklar için rakımın deniz seviyesinden en az 1000 metre yükseklikte olmasını tavsiye ediyorlar. Deniz seviyesinden 1200 metre yükseklikte olan Nigde ise elma yetistiricileri için uygun mevsimsel özellikleri üreticilere dogal bir imkân sunuyor. Bu nedenle, dünyanın en büyük meyve üreticileri özellikle elma üretiminde Nigde'yi tercih ediyor. Bu kapsamda, Sazlıca kasabası, Altunhisar ve Ulukısla ilçelerinin büyük bir bölümünde modern elma bahçeleri kuran yabancı menseili üreticiler çalıstırdıkları isçi sayısı açısından da Nigde'de istihdama katkı saglıyor.
ARABİSTAN'A İHRAÇ EDİLİYOR

Nigde'de starking, golden, starkrimson, grany smith, fuji, samberland ve gala gibi elma çesitleri üretiliyor. Arap ülkeleri ise özellikle Nigde'de yetisen fuji ve gala tipi elmayı tercih ediyor. Dünyanın meyve üretimi konusunda ilk sıralarında olan firmalar bu nedenle Nigde bölgesinde elma üretimi yapıyor. Nigde'de üretilen yüksek kaliteli elmalar, Mersin'de paketlenerek buradan Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde bulunan merkezden tüm Arap ülkelerine dagıtılıyor. Elma yetistirmeye en uygun mevsimsel sartları içeren Nigde'de üretilen elma ve meyveler lezzet açısından büyük fark olusturdugu için Arapların bir numaralı tercihi oluyor.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Elma günümüzde meyve denince ilk ala gelenler arasında bulunuyor. Günde en az bir elma tüketmek posalı bir meyve olmasından dolayı kan şekerinin aniden yükselmesini önlüyor. Bu nedenle elmanın içindeki pektin maddesi şekeri içine hapsederek bağırsakta hızlı emilimi dolayısıyla kan şekerinin dengeliyor ve bağırsakta meydana gelebilecek hastalıkları da büyük ölçüde önlüyor. Elmanın içindeki antioksidan maddeler, özellikle de quercetin, kandaki kolesterolün okside olup damar çeperine yapışmasına engel oluyor. Böylece yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve felci önlüyor. Niğde'de doğal ve soğuk hava depolarında saklanan elmalar taze kalıyor ve bir sonraki üretim mevsimine kadar tüketilebiliyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.