Sırça Fanus'un içinde yarım asır

Sylvia Plath, 50 yıl önce yaşamına son verdi. Tek romanı Sırça Fanus ise intiharından sadece dört hafta önce yayımlanmıştı. Kitabın kahramanının toplumla olan meselesi, dönemin kadınlarının ruh durumunu yansıttığından, Plath ölümünden sonra feministlerin ikonlarından biri haline geldi. YEŞİM KASAP
MÜKEMMEL BİR ESER OLARAK İNTİHAR
Romanı çıktıgında tanınan bir sairdi. Üstelik ünlü kendisininkini asan Ingiliz edebiyatçı Ted Hughes ile evliydi. Sarı saçları, güzel yüzü ve düzgün fizigiyle de Amerikan rüyasının ete kemige bürünmüs haliydi. Ama görüntü yanıltıcıydı. Sylvia Plath hayatı boyunca (tıpkı Esther Greenwood gibi) psikolojik sorunlarla bogustu, tedavi gördü. Büyük bir ask besledigi Hughes'un söhretinin gölgesinde kaldı. 1962 yılının sonbaharında, aldatıldıgını ögrenmesiyle esinin üzerinde çalıstıgı tüm yazılarını, notlarını, hatta Shakespeare koleksiyonunu parçaladı; hemen sonrasında, ekim ayında çift yollarını ayırdı. O tarihten sonra Plath'in saglıgı giderek kötüye gitmeye basladı, gündelik isleri yapmakta bile zorlanır oldu. Karamsarlık ve umutsuzluk hayatını iyiden iyiye ele geçirdi. Günlüklerinde, siirlerinde, öykülerinde ölüm her daim vardı. Bu nedenle intiharı aslında kimseyi sasırtmadı. Ama veda edis biçimi, kurgusu trajikti... Yazar Joyce Carol Oates'un de dedigi gibi "Intiharıyla dünyaya neredeyse mükemmel bir sanat eseri bıraktı."
KAPAK TEPKİ ÇEKTİ
Sırça Fanus, yayımlanmasının üzerinden yarım asır geçtikten sonra da heyecan yarattı. Ancak bu sefer konu kitabın içeriği değil, kapak tasarımı. İngiliz Faber yayınevinni , kitabın son edisyonunda yüzünü pudralayan bir kadın resmi kullanarak 'chick-lit' kitap imajı yaratması tepki çekti.
EN SON HABERLER
- 1 Kitaplarla büyüyen çocuklar, umutla yükselen yarınlar
- 2 Çocuktum, ufacıktım...
- 3 Teraziyi tartan elin hüneri hani?
- 4 Bir toplumun geleceğini anlamak için Cumhuriyet ve Çocuk
- 5 Kitaplarla mutlu çocuklar yetiştirin
- 6 Şüphe etmek düşünmektir
- 7 Gündelik hayatta saklı sanat
- 8 Ekranların ardında kaybolmama rehberi
- 9 Şiir en zor sanattır
- 10 Hermann’dan samimi bir itiraf: Birbirimize Her Şeyi Söyleyebilirdik