Cumartesi 13.04.2013

Ev yapımı serisi: Çiftlikten sofraya...

Dick & James Strawbridge, Ev Yapımı serisiyle, kendi çiftliklerinde yetiştirdikleri sebzeler ve kendi elleriyle çıkan konservelerle doğal hayata imrendiriyor

Dıck ve James Strawbridge, Ingiltere'nin güneybatısında, Cornwall'daki arazilerinde Newhouse çiftligini yönetiyor. 1200 hektarlık arazide envaiçesit meyve-sebze yetistiriyor, bunlardan meyve suları, konserveler, muhtelif ev yapımı lezzetler üretiyor. Ev Yapımı serisinde de tüyolarını bizimle paylasıyor. Kitaplar görsel olarak da çok albenili. Kullanılan fotograflardan ve çizimlerden tutun, seçilen yazı karakterine, kagıda, renklere kadar her sey insanı çiftlik yasamına davet eder gibi... Ev Yapımı: Sebzeler yıl boyu tüketeceginiz taze sebzeleri herhangi bir açık alanda yetistirebilmeniz için dört mevsime ayrılarak hazırlanmıs bir rehber. Bostanınızı nasıl planlayacaksınız... Sebzeleri nasıl yetistirip hasat edeceksiniz... Araç gereçlerden, toprak hazırlıgına... Ne yetistireceginize karar vermekten, tohumlara... Yabani otlardan, topragınızı iyilestirmeye... Yol yordam, bu sayfalarda... Sonra da is bu sebzelerden nasıl lezzetler tasarlayacagınıza geliyor. Simdi tam zamanı diye, ilkbahar sayfalarından kuskonmaza bakalım: "Kuskonmaz hasat edildikten sonra saatler içinde tüketilmeli. Ama en gelismis süpermarket zincirleri için bile bu ideali gerçeklestirmek zor. Çözüm, kendi kuskonmazını yetistirmek," diyor kitap. Ama sümüklüböcekler de kuskonmaza bayılırmıs! Geceleri bir kafa lambası takıp sümüklüböcek ayıklama safarisine çıkmaya hazırlıklı olmamız söyleniyor! Kuskonmaz, zarif ama biraz sımarık da bir sebze... Saklamayı aklınızdan bile geçirmemeniz tavsiye ediliyor. Mevsiminde ve toplar toplamaz tüketeceksiniz. Gerekirse az hasladıktan sonra dondurabilir ya da birkaç gün buzdolabında bekletebilirsiniz. Kuskonmazı fazla pisirmemek lazım... En dogrusu buharda ya da kaynar suda birkaç dakikadan fazla olmamak kaydıyla pisirmek. Gerçi kitapta Kuskonmaz Tempura tarifi vermisler ama "Barbekü ya de demir tavada ızgara yapıp holandez sosla yemege bayılıyoruz," diyor Strawbridge'ler...
TURŞULAR, SOSLAR, REÇELLER...
Ikilinin Ev Yapımı/Konserveler kitabındaysa taze meyvesebzeyi nasıl saklayacagınıza, dönüstüreceginize, çesitlendireceginize dair ne kadar çok yöntem veriliyor. Sarımsakları nasıl asarsınız? Havuçları nasıl ambarlarsınız? Baharatlı elma sosunu nasıl hazırlarsınız? Açıkta kurutma, güneste kurutma, fırında kurutma arasındaki farklar nedir? Tembel isi pul biber nasıl hazırlanır? Kök sebze cipsleri nasıl yapılır? Kavanozları nasıl sterilize edecek, dolduracak, kapatacak, etiketleyeceksiniz? Tursu kurmanın püf noktaları nedir? Sıcak misket limonu tursusu nasıl yapılır? Peki ya sauerkraut? Yani Alman usulü hızlı lahana tursusu? Çesnili sirkeler, yagda saklama, siseleme, tatlı-eksi soslar, acı soslar... Mantar ketçabı nasıl yapılır mesela? Bezelye kabugu sarabı? Reçeller ve jöleler, marmelatlar, meyve kabugu sekerlemeleri, meyve kaymagı, meyve peynirleri, kordiyaller, daha neler neler...
ESKİ MODELDEN TAZE KEKLER
Adım Adım Kekler / Her Asaması Fotograflı Görsel Tarifler
mutfak çaylaklarına bile kendini iyi hissettirecek bir kitap. Hakikaten de her asaması fotograflı; okuma yazma bilmeyen biri bile bu kitaptaki tarifleri uygulayabilir, hiç kaybolmadan ve emniyet hissini bir an bile kaybetmeden. Kitabın yazarı Caroline Bretherton, bizim Gizem Özdilli'nin rol modeli olsa gerek! Uzun yıllar uluslararası modellik yapmıs, 1996'da Manna Food adlı sirketini kurarak kendisini yemek tutkusuna adamıs. Yaptıgı hafif ve sık yemekler, aralarında ünlülerin, sanat galerilerinin, moda dergilerinin yanı sıra üst düzey sirketlerin de bulundugu bir müsteri portföyüne sahip olmasını saglamıs. Derken Londra'da Portobello Road'da restoran açmıs. Sonra gelsin yemek programlarına misafirlik, cumartesileri The Times'ta köse ve de yemek kitabı...
İŞİN SIRRI YAĞIN MİKTARINDA
Kilo vermek isteyen, özel bir diyet uygulayan ya da yaşam tarzını değiştirmek isteyenler, öncelikle yağsız ya da az yağlı yiyecekleri tercih eder. Genellikle de bu tür düşük kalorili sağlıklı yiyeceklerin lezzetli olmadığına dair bir görüş vardı. Oysa düşük kalorili yemekler de hem lezzetli olur hem de kolay pişer. En sevdiğiniz yemekleri suçluluk duymadan yiyebilmenin yolu, yağ oranı yüksek malzemeler yerine, düşük olanları kullanmaktan geçiyor. İş Bankası Kültür Yayınları arasında çıkan Anne Sheasby'nin Düşük Kalorili Az Yağlı Tarifler adlı kitabında, bu tanıma uyan 400'den fazla yemek tarifi bulunuyor. Tariflerdeki yağ miktarı oldukça düşük, porsiyon başına 5 gramdan hatta 1 gramdan az yağ bulunuyor. Tarifler arasında mangalda ya da fırında pişirilenler, pizza ve makarnalar, lezzetli sote ve yahniler, çorbalar, güveçler, sebze ve vejetaryen ana yemekleri, balık ve deniz mahsulleri, ekmekler, bisküvi ve kekler var. Kitapta tatlı çeşitleri de inanılmayacak kadar çok.
DOSTLARDAN SEÇMELER
"Marifet iltifata tabidir' diye güzel bir söz var. İltifat işittikçe daha da güzel şeyler yapmaya çalışıyor insan. Bir gün düşündüm, ailemden ve dostlarımdan öğrendiklerim yitip gidebilir. İşte bu gözle bakınca, yıllardır biriktirdiğim notların kitap olarak yayınlanması fikri cazip görünmeye başladı," diyor Ülkü Necipoğlu'nun kitabının arka kapağında. 1933 İstanbul doğumlu yazarın, arkadaşlarının keyifli sofralarından öğrendikleri, Türk ve Batı Mutfağından Yemek Tarifleri adlı kitabındaki seçmelerin büyük bir kısmını oluşturuyor. Diğer yemekler ise yazarın ailesinden... Özellikle de Rumeli kökenli İstanbullu annesi ve Egeli kayınvalidesinden... Kitapta balık yemeklerinden soslara, saray usulü limonatadan Benedict usulü yumurtaya kadar yok yok.
MAKARNANIN BİNBİR YÜZÜ
Shorba restoran zincirinin kurucusu olan ve daha önce de pek çok yemek kitabı yazan Ebru Omurcalı'nın son kitabı Makarnanın Kitabı. Kitapta makarna pişirme sırları gibi pratik bilgilerin yanı sıra makarnalı çorbaların, salataların, sebzelerin, et, balık ve tavuk çeşitlerinin, pilavların ve tatlıların tariflerini bulabilirsiniz.
OSMANLI SARAY MUTFAĞINDAN TATLAR
Köklü gıda şirketlerinden İkbal Grubu, 90. yılı anısına özel Saray Mutfağı adlı bir kitap hazırladı. Osmanlı saray mutfağının yemek kültürünü günümüze taşıyan kitapta pek çok yemek tarifi ve içecekler yer alıyor. Hünkar beğendi, elmasiye, kuzu sarma, zerde, demirhindi bunlardan bazıları...
'ŞEKERSİZ' TARİFLER
Beslenme konusunda uzmanlar arasında görüş ayrılıkları yaşanıyor. Tümünün hemfikir olduğu tek şey ise çiğ sebze ağırlıklı beslenmenin ve şekerden uzak durmanın, sağlıklı yaşam açısından en iyisi olduğu... Aydan Üstkanat da bu ilkeden yola çıkarak, kişisel deneyimleri ışığında Şeker/ siz adlı kitabı hazırladı. Ancak bu bir zayıflama kitabı değil... Üstkanat'ın hazırladığı yemek tariflerini mutlaka uzman bir doktorun tavsiyeleriyle uygulayıp, sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmanız tavsiye ediliyor...
BÜYÜLEYİCİ PASTALAR
Peggy Porschen'in Butik Pastacılık kitabının arka kapağında Kate Moss'tan bir not var: "Peggy'nin pastası çok güzeldi. Mükemmel bir düğün pastasıydı! Öyle lezzetliydi ki, kırıntısı bile kalmadı..." Peggy Porschen, pasta tasarımında günümüzün önde gelen isimlerinden biri. Pastacılığa duyduğu tutkuyla tanınan Porschen'in yarattığı sanat eserleri, tatları kadar görüntüleriyle de herkesi büyülüyor. Porschen'in bu yeni kitabı ise pastacılık konusunda hevesli herkesin başvurabileceği bir kaynak.
HEM LEZZETLİ HEM DOYURUCU BİR SÖZLÜK!
Türk mutfağı üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Nevin Halıcı, önümüzdeki ay çıkacak olan Açıklamalı Yemek ve Mutfak Terimleri Sözlüğü ile yemek kültürümüze çok önemli bir katkıda daha bulunuyor. Yazılı kaynaklarda yer almayan yöresel terimler de ilk defa bu çalışmayla kayıt altına alındı. Ayrıca bu çalışmada, Orhun Abideleri, Kutadgu Bilig, Dede Korkut Hikâyeleri; Mevlana'nın, Şems-i Tebrizi'nin, Ahmet Eflaki'nin, Sultan Veled'in eserleri de taranarak ilgili terimler ve varsa yemek tarifeleri bulundu.
DENİZCİLERİN YEMEK KİTABI
Vira Mutfak
, deniz tutkunlarına yönelik bir yemek kitabı. Remix serisi ve İstanbul Mutfakta kitaplarıyla tanınan Lale Apa'nın, teknede yemek yapma formüllerini ve yemek tariflerini içeren bu kitabını, eşi Cem Apa fotoğrafladı. Teknelerin genellikle kısıtlı olan mutfak ortamında hazırlamaya yönelik 94 tarif, küçük mutfaklı evler için de basit ve değişik alternatifler haline geliyor. Vira Mutfak, Anadolu kıyıları ve Ege adalarından alışveriş noktaları, seyir keyfini artıran ipuçları, teknede yaşamı kolaylaştıran püf noktaları ve denize açılırken dikkat edilmesi gereken kumanya listeleri de sunuyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.