Gıda korkusunun tarihi
Harvey Levenstein'ın Gıda Korkusu kitabı, günümüzün en önemli sorunlarından beslenmeye dair endişelerin tarihçesini anlatıyor. MELİS D. ÇALAPKULU yazdı
YENİ KORKULAR...
Yanlıs anlasılmasın, Levenstein kitabında, insanların beslenme alıskanlıklarını radikal bir sekilde degistiren bu 'tarihi' korkuların dogrulugu ya da yanlıslıgı üzerine ahkam kesmiyor. Ama verdigi bilgilerden, bir gıda maddesinin bilimadamları tarafından yıllarca karalanmasının üzerine, sektör tarafından yapılan çalısmalarla nasıl aklanabildigini, aradan yıllar geçince aynı ürünün tekrar nasıl günah keçisi seçilebildigini görüyor ve biraz da egleniyorsunuz açıkçası. Ancak dikkat, kitabı bitirdikten sonra bazı konularda artan bilgilerinizle gıda korkularınıza yenileri de eklenebilir...
YOĞURT YE 140 YAŞINA KADAR YAŞA!
* 19. yüzyılda gelismeye baslayan yeni gıda üretme, saklama ve sevk etme yöntemleri, yiyecekleri üretenlerle tüketenler arasındaki mesafeyi giderek açarak, gıdayla ilgili korkuları artırıyordu. Hileli faaliyetler çogunlukla süt ve ekmegi beyazlatmak için tebesir kullanılması gibi ölümcül olmayan üçkagıtçılık yöntemlerinden olusuyordu. Ancak 19. yüzyılın sonraki dönemlerinde yeni kimyasal koruyucu katkı maddelerinin gelistirilmesi yeni korkulara yol açmıstı. Bu maddelerin yalnızca bozulmus gıdaların tadını ve kokusunu baskılamakla kalmayıp, bizzat zehirli olmasından korkuluyordu.
* 1900'lü yılların baslarında, o tarihlerde insanları dehsete düsüren sayıda bebek ve çocuk ölümlerinin bas sorumlusu olarak saglıksız sütler gösteriliyordu. Fakir insanların bebekleri için temiz süt sunan 'süt merkezleri' kurulmustu.
* Ikinci Dünya Savası yıllarına gelindiginde sütün pastörezi edilmesine iliskin yasalar ve süt endüstrisinin zekice planlanmıs tanıtım faaliyetleri sayesinde süt, korkulması gereken bir gıda olmaktan çıkmıs, çocuklar kadar yetiskinlerin de saglıgı için gerekli bir gıda maddesine dönüsmüstü.
* Elie Metchnikoff, kimya dalında Nobel Ödülü kazanmıstı ve kolonda barınıp üreyen tehlikeli bakterilerin 'otointoksikasyon'a yol açarak insan hayatını büyük ölçüde kısalttıgını söylemisti. Yogurt yemenin bu bakterileri öldürerek insanların 140 yasına kadar yasamasını saglayacagı iddiasının popülaritesi, kendisi 1916 yılında, 71 yasındayken ölünce hızla inise geçti.
EN SON HABERLER
- 1 Kraliçenin dönüşü...
- 2 Paul Auster’a veda ederken
- 3 Değişen dünya ve gelişen MİT
- 4 Kızının gözünden Hasan Âli Yücel
- 5 Oyunbaz bir roman
- 6 Bitmeyen salgınımız: Körlük
- 7 Aşkla tutulan bir ayna
- 8 Kime, hangi kitap hediye edilmeli?
- 9 İlber Hoca’nın kitaplarıyla tarihte yolculuk...
- 10 Cem Sultan’ın öyküsüne farklı bakış