Cuma 14.04.2017
Son Güncelleme: Cuma 14.04.2017

Göze, ruha, bedene ve mideye dost kitaplar

Artık en fazla zaman geçirilen yaşam alanlarından biri mutfaklar. Mutfakta sadece yemekler değil, tecrübeler, aile yadigarı tarifler, kalabalık sofralar da yeniden yorumlanıyor ve tüm bunlar kitaplarla paylaşılıyor...

Mutfak kültürü sadece karın doyurma ya da beslenme amacını uzun zaman önce aştı. Yemekler artık göze, ruha ve sağlığa aynı anda hitap ediyor... Durum böyle olunca art arda kitaplar yazılıyor, tarifler sandıklardan çıkarılıyor, tecrübeler paylaşılıyor... Kağıda dökülen reçeteler geçmişle günümüz arasında köprüler kuruyor. Geleneksel ile modern harmanlanıyor. Öyle görünüyor ki, mutfak sanatı zincirinin halkaları giderek artacak... Biz de buradan yola çıkarak birçoğumuzun başucu kitabı diyebileceği yemek kitaplarının bazılarını derledik...
NATHALIE STOYANOF SUDA (Remzi Kitabevi)
Kahvaltı&Brunch

Bu kez ünlü bir pastacının torunundan geliyor nefis börek, tatlı ve poğaçalar... Beyaz Fırın'ın beşinci kuşak temsilcisi Nathalie kitabında birbirinden leziz menüler veriyor. Yumurtalı tarifler, krepler, poğaçalar, börekler, çörekler, tartlar, ana yemekler, tatlılar, reçeller, ekmekler bu kitapta.
ECE ZAİM (Boyut Yayın Grubu)
Açık Mutfak

Açık Mutfak'la sıra dışı ve imkansız gibi görünen her tarif çok kolay! Ece Zaim'in kolay anlatımı ve detaylı tarifleriyle artık siz de kendi evinizde sevdiklerinize profesyonel bir aşçı gibi lezzetler hazırlayabilirsiniz. Yazar, tarifleri hem modern hem de klasik malzemelerle en taze, en lezzetli ve en pratik şekilde sunabilceğiniz şekilde anlatıyor.
AYDAN ÜSTKANAT (Altın Kitaplar)
Un

Aydan Üstkanat Anadolu topraklarındaki atalık buğdaya sahip çıkmanın önemine dikkat çekiyor. Kitabına unun tarihi aktararak başlayan yazar buğdayın gen haritasının Anadolu'da başladığını, Anadolu'nun birkaç saf buğday çeşidinin hâlâ ayakta durabildiğini hatırlatıyor. Yazar unu öyle bir tarif ediyor ki sanki bir sanat eserinden bahsediyormuş gibi hissediyorsunuz: "Bütün sessizliğiyle tezgâhınızın üzerindeyken, eklediğiniz her damla su ona hayat katmaya başlar. Ateşin gücüyle pişmeye başladığında mis gibi kokusunu duyarsınız. İşte bu koku tıpkı bana hissettirdiği gibi milyonlarca insana kendini iyi hissettirir. Çünkü bu hayatın büyüsüdür."
ELÇİN OFLAZ (Remzi Kitabevi)
Çiğ Beslenme

Raw Food yani çiğ beslenme, vitamin ve mineralleri öldürmeden alkali yiyeceklerle beslenmeyi temel alan bir yaşam tarzı. Elçin Oflaz da bu kitabında, gurme tariflerin ötesinde alışkanlıklarımızı ve beslenme şeklimizi yeniden gözden geçirmemizi sağlıyor.
SİNE BORAN ART (İş Bankası Kültür Yayınları)
Çerkez Kızından Tarifler

Sine Boran Art, yıllar öncesinde annesiyle birlikte Çerkez mutfağından örnekler sunduğu lokantayı kapatmak zorunda kalınca bu kültürü tanıtmaya karar vermiş. Aile büyüklerinden, Kafkasya'daki ve Türkiye'deki dostlarından derlediği yüzü aşkın tarifi kitabında toplamış.
SÜLEYMAN DİLSİZ (Alfa Yayıncılık)
Kahvaltıya Dair Her Şey

Süleyman Dilsiz, hem Anadolu hem de dünya mutfağından kahvaltılık tatları okurlarla paylaşıyor. İçeceklerden zeytin, peynir, yumurta, tereyağı, hamur, patates, yoğurt, sürümlük şeylere kadar kahvaltılarımızda kullanılan malzemelerle yaratılan yüzlerce tarifi kitabı aracılığıyla hayata kazandırıyor.
ÖMÜR AKKOR (Ana Gıda)
Ömür Akkor İle Komili Lezzet Seyahatnamesi

Ömür Akkor, 15 yıldır Türk mutfağı üzerinde çalışmalar yapmak için Türkiye'yi geziyor. Kitap, bu seyahatlerden ortaya çıktı. Evliya Çelebi'nin anısına hazırlanan seyahatnamede Ege, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, İç Anadolu, Marmara ve Karadeniz'den yöresel tarifler yer alıyor. Anadolu'nun yemek geleneğine saygı duruşu niteliğinde.
GİZEM ERMAN SOYSALDI & MÜŞERREF KARTALER (Remzi Kitabevi)
Teldolap

Gizem Erman Soysaldı ve Müşerref Kartaler'in bu kitabı, insanı geçmişe götürüyor. Yıllar önce birçok evde yıllar bir teldolap bulunur, içinde reçeller, konserveler, salçalar olurdu. Soysaldı ve Kartaler, bu alışkanlığı devam ettirerek, geleneksel tarifleri, şekersiz marmelatları ve ev yapımı pestilleri hazırlamayı mümkün kılıyor bizlere.
EN İYİ 100 TARİF (Turkuvaz Kitap)
Türk Mutfağı'nın farklı yemek kategorilerinden seçilmiş En İyi 100 Tarif serisinin ilk dört kitabı okura paha biçilmez mutfak sırları veriyor. Serideki kitaplar Anne Mutfağı, Zeytinyağlılar Sebze Yemekleri, Türk Osmanlı Mutfağı ve Tatlılar adlarını taşıyor. Tüm bu eserler, 20 yılı aşan Sofra dergisinin tecrübesiyle okurla buluşuyor.
RAMAZAN BİNGÖL (Erdem Yayınları)
Ramazan Bingöl Mutfağından Tarifler

Ramazan Bingöl, hemen hemen tüm müşterilerinin yediği yemeğin tarifini istemesi nedeniyle bu kitabı yazmaya karar vermiş. Çorbalardan salatalara, ana yemeklerden tatlılara birçok lezzeti ayrıntılı bir şekilde, fotoğraflarıyla anlatıyor kitabında Bingöl. Bununla da yetinmeyen şef, ölçü cetveli, pratik bilgiler, lezzetli et pişirme yöntemleri, zeytinyağı seçiminde dikkat edilecek noktalar gibi bilgilere de yer veriyor.
ŞÜKRAN KAYMAK (İnkılap Kitabevi)
Şükran Kaymak'la Çay Saati

İster çalışın ister evde oturun çay saati günün en güzel zamanlarıdır... Çayın yanında hele bir de sevdiğiniz lezzetler varsa tadından yenmez. Hem göze hem damağa hitap eden kurabiye, pasta ve poğaçalar o kadar beğenilecek ki misafirleriniz sizden tarifleri isteyecek.
ASUMAN KERKEZ (Libros Kitap)
Anneannemin Tenceresi

Nafia Kutlu, kitabın yazarı Asuman Kerkez'in anneannesi. Yazar, tencereyi çocukluğundan kalan anneanneli lezzetlerle, sürekli farklı şehirler gezmenin getirdiği mutfak mozaiğiyle, biraz da eş, dost ve akraba tarifleriyle dolduruyor. Ve ekliyor: "Bize ait, bizden olan ne varsa çok değerli. Sahip çıkmalı, yaşatmalı..."

***

EBRU OMURCALI (Araştırmacı yazar)
Tabaklar dolusu bir tutku

Pek çok kitap var başucumda ama daha çok yeme-içme kültürünün tarihi ve gelişimiyle ilgili olanları tekrar tekrar okuyorum. Aslında acil durumlar için hazırlanmış menülerim var. Bunlar hem kolay hem de zamandan kazandırıyor. Ayrıca epey sükseli... Bademli düğün çorbası, narlı Akdeniz salata (baharat, peynir, bal ve limonla servis ediliyor), fırında bonfile (altında sebze dilimleri oluyor), sebzeli kuskus, gül yapraklı muhallebi... Kuru meyve ve yemişler, peynir, baharat ve yenilebilir taze çiçeklerle yapılan tabak dekorasyonu en basit bir yemeği dahi çok şık ve misafirlik hale getirebiliyor mutfağımda... Aile yemeklerimizde tek tabakta her şey mantığından hoşlanıyorum. Bu bol malzemeli makarna da olabilir zengin içerikli bir çorba da... Basit anlamda karın doyurma dürtüsüyle başlayan, derinlere indikçe müthiş bir kültür ve toplumsal özellikler barındıran, pişirenin emeğinden, sunumuna kadar pek çok duyguyla harmanlanan tabaklar dolusu tutku, yemek benim için...
RAMAZAN BİNGÖL (RB Grup Yönetim Kurulu Başkanı)
Endişemiz tariflerin unutulması

Yemek kültürünü kaybeden toplumlar birçok değerini de kaybeder. Türkiye'de hemen hemen hiçbir restoranın kendine ait bir tarif kitabı yok. Bizler gelecek nesillere eser olarak kalması için Türk mutfağının en özel lezzetlerini toparladık. Tariflerin dışarı çıkmasından endişe etmektense unutulmasından endişe ederiz. Unutturmamak, nesiller arasında bağlantıyı kurmak için, çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu kitapta zor diye düşündüğünüz yemeklerin aslında ne kadar kolay yapıldığına şahit olacaksınız. Yeter ki sayfalar arasında gezinme merakınız olsun.
ELÇİN OFLAZ (Beslenme danışmanı)
Mevsiminde dalından yediğim her şey lezzetlidir

Haşimato hipotiroidi hastalığından çok çektim. Sürekli yorgundum, hafıza problemi yaşayıp sürekli kilomu kontrol etmeye çalıştım. Dokuz yıl süren bu zor süreçte aldığım eğitimi ve tecrübelerimi paylaşma zamanı gelmişti. Benim için mevsiminde, dalından yediğim her şey çok lezzetli. Bütün gün güneşi yiyen bir sebze ve meyveyi dalından koparıp onunla bir salata ya da bir yemek yaptığımda enerji doluyorum. Hele ki bir de dostlarım geldiyse ziyaretime, masa kurup etrafında hikayeler anlatıyorsak...
SİNE BORAN ART (Fotoğrafçı)
İlk kaynağım annem ve yakınlarımdı

Yıllar önce annemle beraber açtığımız Çerkez Kızı adındaki lokantamız kapandıktan sonra ev mutfaklarında saklı kalmış tarifleri toplamaya başladım. Çerkes kültürünün önemli bir alanı olan ve kuşaklar değiştikçe kaybolmaya yüz tutan zengin yemek reçetelerinin kayıt altına alınması önemliydi. İlk kaynağım annem ve yakınlarımdı ama onların önerdikleri ev mutfağı şeflerinden oldukça faydalandım. En çok yeşil kabak ezmesini (kabıgın) severim. Son zamanlarda arkadaşlarım patatesli ve cevizli haluj pişirmemi istedikleri için sıkça bu yemekleri yapıyorum.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.