Giriş Tarihi: 5.04.2019

Beyoğlu başka bir dünyadır

Beyoğlu başka bir dünyadır

Turan Akıncı kaleme aldığı kitabı Beyoğlu ile semtin 1831-1923 yılları arasındaki dönemini, yapılarını ve insanlarını ele alıyor. Yazar kitabında Beyoğlu’nda yer almış 288 kurum, 22 aile, 25 mimar ve 61 sokak saptıyor

Turan Akıncı'nın ilk kitabı Suikast, 1905'te Sultan Abdülhamit'e karşı düzenlenen Yıldız suikastı ile 1913'te Mahmut Şevket Paşa'ya yapılan saldırı arasındaki bir dizi eylemi içerisinde bulunduran sekiz yıllık bir dönemi kapsıyordu. 2018'in Ocak ayında yayımlanan Sürgün adlı kitabında da Yıldız Sarayı'ndaki yaşama dair ipuçlarının yanında, padişahların tutkuları ve meraklarına da yer vermişti. Altı ayın ardından yayımlanan Beyoğlu ise 19. yüzyılda Beyoğlu'nda yer alan yapıları, mekanları ve o dönem yaşayan insanları mercek altına alıyor. Hani eskiler, "Beyoğlu insanların temiz giyinip, kravat takıp gittikleri bir yerdi. Takım elbisesiz girilmezdi" derler ya. Turan Akıncı'nın yeni kitabı Beyoğlu, bu tezi kanıtlar nitelikte. Beyoğlu Osmanlı Devleti'nin ilk belediyesi olma özelliğini taşıyor. Temiz ve düzenli caddeleri, sokakları, kaldırımları ve bahçeleri ile İstanbul'un diğer semtlerine fark attığını belirten Turan, Beyoğlu'nu Osmanlı'nın Batı'ya açılan penceresi olarak tanımlıyor. Kitap, dönemin kültür, sanat ve eğlence merkezi olduğu ilk zamanları, 1831'de Ferdiye Sokak'ta çıkan yangından başlayarak ele alıyor. Bu tarihten itibaren Beyoğlu yeniden inşa edildiği için kitabın başlangıç tarihi de 1831.
Remzi Kitabevi'nden çıkan Beyoğlu kitabı için yazar, 288 kurum, 22 aile, 25 mimar ve 61 sokak saptıyor. Osmanlı'nın ilk 500 yıllık tarihi kalıplarını bir yana bırakarak, Batılılaşma kararı aldığı Tanzimat Fermanı ile de Beyoğlu'nda bir değişim başlıyor. Fakat Osmanlı Batı dünyasında ilerleme sağlayan sanayileşmenin ve yeni teknolojilerin yerine Batı'nın gardırobunu alıyor. Beyoğlu bu dönem Batılı gibi giyinip yaşamaya, evlerini bu şekilde dekore etmeye başlıyor. Turan'a göre yurt dışından İstanbul'a gelen yabancıların Beyoğlu'nun kuruluşunda büyük bir etkisi var. Yazar, "Avrupalılar kısa zamanda çok para kazanmak istedikleri için Osmanlı topraklarına gelmişlerdi. 1850 yılından itibaren Osmanlı'da 50 bin Levanten yaşamaktaydı. Bu nüfusun yaşam tarzı, evleri ve iş yerleri halkı etkiledi" diyerek ticaretle uğraşan ve Levanten olarak adlandırılan Hıristiyanların Beyoğlu'na olan etkisine değiniyor.
HER YÖNÜYLE BİR SEMTİN 100 YILI
16 bölümden oluşan kitap, bölgede yer alan pasajları, opera ve tiyatro mekanlarını tek tek ele alıyor. Yalnızca bunlar değil, camileri, sokakları, aileleri ve dönemin ünlü mimarları hakkında da bilgi veriyor. Yazar Turan Akıncı, Beyoğlu kitabı ile semtin geçmişine ışık tutarken, 100 yıl boyunca yaşadığı değişimi ve gelişimi de ele alıyor. Beyoğlu'nu her yönü ile gözler önüne seriyor.