Beyoğlu başka bir dünyadır
Turan Akıncı kaleme aldığı kitabı Beyoğlu ile semtin 1831-1923 yılları arasındaki dönemini, yapılarını ve insanlarını ele alıyor. Yazar kitabında Beyoğlu’nda yer almış 288 kurum, 22 aile, 25 mimar ve 61 sokak saptıyor
Remzi Kitabevi'nden çıkan Beyoğlu kitabı için yazar, 288 kurum, 22 aile, 25 mimar ve 61 sokak saptıyor. Osmanlı'nın ilk 500 yıllık tarihi kalıplarını bir yana bırakarak, Batılılaşma kararı aldığı Tanzimat Fermanı ile de Beyoğlu'nda bir değişim başlıyor. Fakat Osmanlı Batı dünyasında ilerleme sağlayan sanayileşmenin ve yeni teknolojilerin yerine Batı'nın gardırobunu alıyor. Beyoğlu bu dönem Batılı gibi giyinip yaşamaya, evlerini bu şekilde dekore etmeye başlıyor. Turan'a göre yurt dışından İstanbul'a gelen yabancıların Beyoğlu'nun kuruluşunda büyük bir etkisi var. Yazar, "Avrupalılar kısa zamanda çok para kazanmak istedikleri için Osmanlı topraklarına gelmişlerdi. 1850 yılından itibaren Osmanlı'da 50 bin Levanten yaşamaktaydı. Bu nüfusun yaşam tarzı, evleri ve iş yerleri halkı etkiledi" diyerek ticaretle uğraşan ve Levanten olarak adlandırılan Hıristiyanların Beyoğlu'na olan etkisine değiniyor.
HER YÖNÜYLE BİR SEMTİN 100 YILI
16 bölümden oluşan kitap, bölgede yer alan pasajları, opera ve tiyatro mekanlarını tek tek ele alıyor. Yalnızca bunlar değil, camileri, sokakları, aileleri ve dönemin ünlü mimarları hakkında da bilgi veriyor. Yazar Turan Akıncı, Beyoğlu kitabı ile semtin geçmişine ışık tutarken, 100 yıl boyunca yaşadığı değişimi ve gelişimi de ele alıyor. Beyoğlu'nu her yönü ile gözler önüne seriyor.
EN SON HABERLER
- 1 Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer: Sezai Karakoç
- 2 Çocuklarla buluşmak için sabırsızlanıyorum
- 3 O kitaplar nasıl yazıldı?
- 4 Bir mütefekkirin portresi: Kemal
- 5 D&R Kitap Fuarı’nın Finali Benji Davies’ten
- 6 İçe dönme, derine dalma, yazı özleme kitapları
- 7 İstanbul’u oturarak tanıyamazsınız
- 8 Beni övme bana ödül ver!
- 9 Kasımda macera başkadır çocuklar
- 10 Faşizmin gölgesinde Hamsun, doymazlığın kıyısında açlık