Çarşamba 02.11.2022 14:57
Son Güncelleme: Çarşamba 02.11.2022 14:57

Bakan Kirişçi: Kocaeli İstanbul’u besleyebilir

Tarımın geleceğini Kocaeli'nde konuşan 30 büyükşehir temsilcisine seslenen Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Kirişçi, “İstanbul nüfusu tarımsal üretimin yüzde 25’ini tüketiyor. Kocaeli, bunu karşılayacak potansiyelde” dedi.

Artan dünya nüfusuna karşın tarımsal üretimdeki sürdürülebilirliği artırmak üzere ikinci kez bir araya gelen 30 büyükşehir belediyesi, bu kez Kocaeli'nde toplandı. Küresel ısınmanın etkisiyle su kaynaklarının azalması, yanlış yöntemlerle birlikte verimsizleşen tarım toprakları ile alarma geçen büyükşehir belediyeleri, Kocaeli'nde düzenlenen 2. Yerel Yönetimler Çalıştayında buluştu. 30 büyükşehir belediyesinin el ele verdiği çalıştaya; yaklaşık 10 büyükşehir belediye başkanı katıldı. '30 büyükşehir tarım için birlikte' sloganıyla yola çıkan Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği (AGRICITIES) bu çalıştayda tarımın geleceğini konuşacaklar. Tarımın geleceğinin konuşulacağı çalıştay, 3 gün sürecek. Çalıştayın sonuç raporunu ve deklarasyonu Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Dr. Ali Yeşildal aktaracak.

İLKİ KONYA'DAYDI

Tarımsal üretimin ilerleyen yıllarda 10 milyara yaklaşan dünya nüfusuna yetmesi açısından yüzde 70 artırılması gerekiyor. Dünyada tarımsal alanların verimli kullanımı, teknoloji kullanımı, akıllı tarım kullanımı, depolama ve tarımsal üretim tekniklerini artıracak bir değişim süreci yaşıyor. Yerel yönetimler ise bu değişim sürecine destek veriyor. Bu kapsamda ilki geçen yıl Konya'da gerçekleştirilen çalıştayın ikincisi ilimizde başladı. 30 büyükşehir belediyesinin temsilcileri, illerinde uyguladıkları tarım yöntemlerini birbiriyle paylaşacak ve kendi illerinde uygulamaya çalışacak.

30 BÜYÜKŞEHİRDEN TEMSİLCİ KATILDI

Programa; Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mücahit Sami Küçüktığlı, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Uğur İbrahim Altay, Vali Seddar Yavuz, eşi Selda Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, eşi Figen Büyükakın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Tarım Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, Tarım Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Burhan Demirok, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Adıyaman Büyükşehir Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Niğde Büyükşehir Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Tarım Editörü İrfan Donat, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, MHP İl Başkanı Yunus Emre Kurt, ilçe belediye başkanları, 30 büyükşehir belediyesinin ilgili daire başkanları, Kamerun Somali ve Bosna Hersek'ten de başkanların yanı sıra mahalle muhtarlarımız ve çok sayıda davetli katıldı.

BÜYÜKAKIN: KONUNUN ÖNEMİ ANLAŞILDI

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Akabinde başlayan programda ilk söz alan Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mücahit Sami Küçüktığlı, programın akışı hakkında bilgi verdi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Gıda güvenliği konusu giderek artan bir şekilde büyük bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Küresel iklim değişikliği olarak konuşmaya başladığımız akademik çalışmalarda dikkat çeken hususlar yavaş yavaş dillendirilmeye başlandı. Zaman geçtikçe akademisyenlerin kaygısından daha büyük bir şey olduğu anlaşıldı bu sorunun. Konunun önemli yeterince fark edilmesi iklim değişikliğinin ortay acıkması afetlerin çok daha yakından temas etmesi tarımda büyük kayıpların yaşanmasına kadar. Bölgesel çalışmalarla birlikte gıda arz güvenliğinde sorunları daha ciddi yaşamaya başladığımızda gerçekten büyük problemler var demeye başladık" dedi.

'VERİMLİLİK YÜZDE 21 DÜŞTÜ'

Sözlerini sürdüren Başkan Büyükakın, "Ukrayna ve Rusya savaşının gıda güvenliği açısından baskı oluşturması sebebiyle gıda güvenliği konusunu gündemimize almaya başladık. Dünyada 828 milyon insan yatağına aç giriyor. Gıda güvenliği olmayan insan sayısı 2019'da 135 milyon iken bugün 345 milyona ulaştı. Yapılan araştırmalar ciddi bir tehdide işaret ediyor. İklim değişikliğinin tarımsal verimliliğe etkisi son 60 yılda verimliliği yüzde 21 düşürdüğü yönünde. Her bir derece ısınmanın tarımsal tahıl üretiminde üretim kaybı yüzde 3-10 kadar olduğu söyleniyor. Bu inanılmaz bir tehdit aslında. Bu anlamda konuşmayı bırakıp icraat yapmamız gerekiyor. Bu toplantı ne yapabiliriz toplantısı değil. 30 büyükşehir belediyesi ile ve ilçe belediyeleri tarımsal çalışmaları anlatacaklar. Herkes birbiriyle deneyimlerini paylaşacak, birbirine örnek olacak. Ayın bakanım sizlerin oluşturacağı politikalar ile üzerimize düşeni yapmaya hazırız" dedi.

ALTAY: HERKES İÇİN EŞİT GIDA

Başkan Büyükakın'ın ardından kürsüye gelen Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Uğur İbrahim Altay, ""Küresel iklim değişikliği, pandemi, gıda krizleri tarımsal üretimin dünya için değerli olduğunu ortaya koydu. Bizler tüm insanların doğrudan etkileyebilecek bir sorumluluk üstlendik. Bunu yerin getirmek için birlik ve beraberlik duygusuyla hareket etmeliyiz. Bunu kararlılıkla ifade ediyorum. Doğru tarım, güvenli gıda, temiz çevre ve daha yaşanabilir dünya için tüm şehirlerimizle dayanışma içinde çalışacağız. Herkes için eşit gıda ve sürdürülebilir tarım uluslararası Tarım Birliği için vizyon olmaya devam edecek. Güvenli gıdanın dünya için erişilebilir olması da önemli amaçlarımızdandır" şeklinde konuştu.

'KONYA'NIN POTANSİYELİNİ DEĞERLENDİRELİM'

Şehirlerinde kullandıkları tarım yöntemlerini diğer illerde paylaşacaklarını ifade eden Başkan Altay, "Türkiye tarımda ciddi tarımsal hasılada Avrupa'da birinci dünyada ise önde gelen ülkeler arasındayız. Tarımsal kalkınmada büyükşehir belediyeleri elini taşın altına koymuştur. Bütün hedeflere en büyük desteği sağlayacak olan yerel yönetimlerdir. Konya'da üretim 10 bin yıldır devam ediyor. Konya tarımsal ve bitkisel üretimde önde geliyor. Konyamızın sahip olduğu yüksek potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek en önemli önceliklerimizden biridir. Sulama sitemleri, akıllı tarım yöntemleri gibi hayat geçirdiğimiz onlarca uygulama ile yolumuza devam ediyor. Uluslararası Tarım Birliğine de elimizden gelenin fazlasıyla destek vereceği. Sürdürülebilir tarım için çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

YAVUZ: ISKALARSAK SORUN YAŞARIZ

İlimizin ekonomik verileri hakkında bilgi vererek konuşmasına başlayan Vali Seddar Yavuz, "Türkiye'nin birçok ilinde görev yaptım. Tarımda 5. sıradayız ancak birçok ilden tarımsal verimliliğimiz daha fazla. Siber güvenlik, biyo-güvenlik ve gıda arz güvenliği konularında Türkiye Cumhuriyeti ıskalarsa korkarım ki çok daha büyük sorunlarla karşılaşırız. Pandemiyle beraber insanlar çevre illerde arazi almaya ve yapılaşmaya başladı. Bütün illerden Kocaeli'ye göç var. Tarım arazileri ciddi tehdit altında. Mutlaka tarım alanlarını korumalıyız. İnsanlarımızın artan gıda ihtiyacını mutlaka karşılamalıyız" diyerek büyükşehir belediyelerinin bu konuya da eğilmeleri gerektiğini ifade etti.

KİRİŞÇİ: YERELİN DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Vali Yavuz'un ardından kürsüye gelen Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, çalıştaya ev sahipliği yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesine teşekkür ederek "Merkezi idarelerin aldıkları kararların yerelle bütünleşmesi son derece önemlidir. Yerelin destek vermemesi durumunda en ideal dediğiniz çalışmalar bile kadük kalabilmektedir. Geldiğimiz günden beri sıklıkla iade ediyoruz. tarım stratejik bir sektör, gıda bizim vazgeçilmezimiz. Bulunurluğu sağlamak zorundayız bunun da iki yolu var ya üreteceksiniz ya da üretenlerden alacaksınız. Fakat dünya öyle bir dönemeçte ki artık gıda milliyetçiliği ortaya çıktı. Ülkeler kendine yetmenin hesabını yamaya başladı. Bunu dikkate alarak çalışmalar yürütmemiz gerekiyordu. Çok şükür iktidarda olan bir parti olarak çok güzel çalışmalar yapıyoruz tarım konusunda. 2006 yılına kadar tarım kanunu yoktu kanunun olmadığı yerde tarımın gelişmesinden söz edemezsiniz" dedi.

'SUYU VE TOPRAĞI İDARELİ KULLANIN'

Eski yıllarda tarım kanunu olmamasının çok zararını gördüklerini söyleyen Bakan Kirişçi, "TARSİM'i 1 Haziran 2066'da uygulamaya koyduk lisanslı depoculuk ile depolama hizmetlerinden sanayici ile üretim yapanın buluştuğu önemli noktalardan biri haline geldi. Dolayısıyla mevzuat çok önemli. 12 temel kanunu çıkardık. Kanunlarda revizyon gerekebilir gerektiğinde bunu yapabilecek irademiz var. 2022 yılında 65 milyon nüfus vardı, bugün 85 milyon oldu. Refah seviyesi yükseliyor sofralarımız eksi sofralar değil. Çocuklukta bulgur pilavı ayran salata yapılmışsa evde kesin misafir vardı şimdi bu menüye bakan çocuk yok. Bu ülkeyi ziyaret eden 15 milyon turist vardı, bugün 50 milyona çıktı ama hayır bu rakam yeterli değil. 2002'de ihracatımız 2.8 milyar dolardı. 2022 yılında ise 30 milyar dolar olacak. Bunu yaparken topraklarımızı korumamız, suyumuzu idareli kullanmamız, bilimi ve teknolojiyi buna yansıtmamız gerekiyor. En ufal bir zafiyet göstermememiz gerekiyor" dedi.

'KOCAELİ İSTANBUL'U BESLEMELİ'

İstanbul'un nüfusuna dikkat çeken Bakan Kirişçi, tarımsal üretimin büyük bölümünün İstanbul'a gittiğini belirterek "İstanbul'da Türkiye'de yetişen sebze ve meyvenin yüzde 25'i gidiyor. 76 ilden 270 bin kamyon 140 milyon kilometre yol yapıp 117 bin ton karbondioksit üretiyor. Küresel ısınma diyoruz iklim değişikliği bu kadar yakın olan coğrafyanın bu üretimi İstanbul için yapması bunu öncelemesi gerekiyor. Suyu düştüğü yerde tutacağız insanları doğduğu yerde doyuracağız. Kent tarımını Kocaeli yapabilir. Topraklarımızı idareli kullanmamız gerekiyor. Tıbbi aromatik bitki başımızın tacı Buna ödenen dünya döviz var. Fakat bunların un, yağ, şekerin üretildiği yerde üretilmesine müsaade etmeyeceğiz kent tarımını yapacağız ama marjinal alanlar dediğimiz topraksız olarak da yapılabilir. Suyu iktisatlı kullanmalıyız. Tarım sektörü suyun 3'te 2'sini tüketiyor" dedi.

'TEKNOFEST KUŞAĞINI TARIMA YÖNLENDİRİN'

Bakan Kirişçi açıklamalarının devamında "Elimizden zeytinyağı ve tereyağını alıp margarini koydular. Onun benzeri bir davranışı ise kırsalın kente göçüşüyle yaşadık. Kurtuluşu istikbali kentlerde aldık kentlerin etrafında varoşlar ve sağlıksız alanlar oluştu. Kırsal ve kentsel alan kültürü çatıştı. Yerel yöneticiler kentleri ıslah edecek diye didindi durdu. Tarım orman genlik konseyini de belediyeler rahatlıkla yapabilir. Bu dünyada ilk olacak. Tarımda faaliyet gösterenlerin ortalama yaşı 55. Teknofest kuşağından verimlilik çıkar bu kuşağı tarıma yönlendirmemiz gerekiyor. Sizden ricam kendi alanınızda bunu değerlendirin. Büyükşehri yasasıyla köy kalmadı artık her yer mahalle. Her yer sizin mahalleniz. Mutlak suretle kırsal her zamankinden daha fazla hassasiyet gösterelim. Kentten kırsala dönüş başladı" diyerek konuşmasını tamamladı. Program sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Bakan Kirişçi ve Tarım Editörü İrfan Donat'a hediye takdim etti.

Yerel Haberler kategorisinde bulunan hiçbir habere herhangi bir editoryal müdahalede bulunulmamıştır. Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı, Demirören Haber Ajansı tarafından hazırlanan tüm Kocaeli Haberleri, otomatik olarak servis edildiği şekilde bu sayfada yer almaktadır. Kocaeli Haberleri bölümünde yer alan haberlerin tamamının hukuki muhatabı haberi servis eden ajanslardır.

KOCAELI HAVA DURUMU

5 Mayıs 2024 Pazar

18 º

18 º / 12 º
Yer Yer Sağanak Yağışlı
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.