Cuma 09.06.2017

Konyalı nereye gitse kebap yer

Kemal Ekinci ve ekibi 160 yaşındaki konakta Konyalılara hizmet veriyor. Konak Konya Mutfağı’ında yemek lezzetinde iddialı olduklarını söyleyen Ekinci, Konyalıların damak sırrını da veriyor: Konyalı nereye gitse kebap yer

Tarihi bir konak. Bahçe süprülmüş ve yıkanmış. Toprak kokusu taa içinize işliyor ve çocukluğunuzdan onlarca anıyı bir anda gözlerinizin önünden geçiriveriyor. Bir koku, bir taş insanı bu kadar mı etkiler. Rengi artık orijinal renginin çok ötesine geçmiş tavan tahtaları, yine onlarca anıya şahitlik eden dolaplar. Bir yerlerden burnunuza gelen mis gibi yemek kokusu. Tereyağı olmalı. Tıpkı çocukluğunuzda kokanlardan... Burası Konak Konya Mutfağı. Röportajımız da Kamil Ekinci ile...
Burası aslında tarihi bir köşk. Restoran olarak hizmet vermeye ne zaman başladı?
Bu bina 1855 yılında yapılmış bir bina. İçinde yaşam sürdürülen, her bir alanında soluk alınan, acı, tatlı günlerin yaşandığı bir konak. 1994 yılında yaşayan efsane ( Allah uzun ömür versin ) İhsan Atasagun ( nam-ı diğer "Teccel Dayı" ) ve Türkiye'nin sayılı gurmelerinden Nevin Halıcı hanımefendinin emekleri ile restoran olarak hizmet vermeye başlamış. 10 Kasım 2014'ten beri de biz işletiyoruz.
Nasıl bir konseptiniz var?
Şöyle bir şey var. Konyalı bugün doğunun en uç şehirleri olan Hakkâri, Şırnak'a da gitse ızgara yer, batının en uç şehirleri olan Tekirdağ, Edirne'ye de gitse yine ızgara yer. Konyalılar ızgarayı severler. Benim de ızgaralarım var ve ızgaralarım çok güzeldir. Adana'mız, Urfa'mız, kuşbaşımız, çöp şişimiz, tavuk şişimiz. Bununla beraber elbette Konya mutfağına özgü özel yemeklerimiz mevcut. Fırın kebabı, tirit, ekmek salması ve sebzeli közleme kebabımız gibi. Geniş bir yemek menümüz var. Ağırlığımız tereyağıdır. Etlerimizde genellikle kuzu tercih ediyoruz. Bizim ızgaramız kuzudur. Etli ekmeğimizde dana eti kullanıyoruz. Biz etli ekmeği ana yemek olarak çok tavsiye etmiyoruz. Etli ekmeği ara sıcak olarak, tadımlık veriyoruz.
Burada yemek yiyen bir kişi aylar sonra geldiği zaman aynı lezzeti bulabiliyor mu?
Kesinlikle. İnsanlar soruyorlar. Hatta bunun zor bir sürecini yaşadım. Bu meslek dışarıdan kolay gibi görünür ama inanın çok zor bir meslektir. Bu meslek "düğününüzde oynatmaz, cenazenizde ağlatmaz." Öyle bir meslektir. Ben pazar günü evlendim pazartesi günü işimin başındaydım. O zaman başka bir restorandaydım. Annem rahmetli 2004 yılında bir Pazar sabahı vefat etti ve ben pazartesi günü yine işimin başındaydım. Yani bu meslek sürekli ilgi alaka ister. Ayrılamazsınız. Müşteri ilgi ister. Yemek her yerde yemektir. Çok lüks, o kadar şık mekânlar var ki; insanların sizi tercih etme nedenleri olmalı. Konya'nın en uç noktasından restoran işletmeciliği yapıyoruz. Bizim müşterilerimiz inanın çok değerlilerdir. Buraya gelen insanlar genelde müdavim olan insanlardır. Geldikleri takdirde hep aynı lezzetlerle karşılaşmak istiyorlar. Biz de bunun için elimizden geleni yapıyoruz.
Örtüşemez ki yani olduğu gibi kalması gerekiyor.
Burası tarihi bir mekândır, 160 yaşındadır. 160 yıldan bahsediyorum. Karşınızda gördüğünüz dolaplar orijinaldir. O dolaplar 160 yaşında dolaplardır. Yani yaşayan bir tarih.
Aynı samimiyette ekibi nasıl kurdunuz?
Eleman noktasında da çok titiziz. Şuan ki şefimiz müdürümüz Ahmet Bey yıllarca beraber çalıştığımız bir ağabeyimiz. Kasiyerimiz yoktur bizim. Ben veya garson arkadaşlar kendi müşterilerinin hesaplarını kendileri alırlar. Ve elhamdülillah benim kasamda kuruş oynamaz. Yani insanlara güveneceksiniz, insanların da size güveni sağlayacaksınız. Müşteri de buna dâhil. Yine söylüyorum sadece samimiyet başka bir şey değil. Çünkü yukarıda çok büyük kamera var ve izliyorlar. Bizim mekânımızda kameraya ihtiyaç yok. Müşteri bir yemeği beğenmemişse derhal gereken yapılır ve bu kapıdan mutlu ayrılması sağlanır.
BİZİM FARKIMIZ SAMİMİYETİMİZ
İnsanlar burayı neden tercih etsin?
Adam diyor ki "Kardeşim ben o kadar güzel mekânının önünden geçtim, sizin konağınıza geldim. Bana farkınızı gösterin" Bizim farkımızda samimiyetimiz. Yemeklerimizin lezzeti. Hizmetimiz kusursuz. Bu yediğiniz su böreği yerde su böreğidir. İnsanlar şimdi hizmetten memnun kalırlarsa su böreğinin lezzetine varmış olurlar. Yoksa o su böreğinin içerisine altın da koysanız hizmette aksama olduğu zaman o size zehirdir. Ben buraya gelen müşterilerime wifi şifresi vermiyorum. Wifi şifresi yasaktır. Buraya geldikleri zaman telefonla ilgilenmeyecekler. Bizim lezzetlerimizle ve hizmetimizle ilgilenecekler. Sohbet edecekler.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.