Cuma 23.06.2017

Kurak topraklara buğday

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir: “Yerel buğdaylardaki istediğimiz özellikleri melezleme yoluyla modern çeşitlere aktararak daha yüksek kaliteli, hastalıklara, kuraklığa dayanıklı buğdaylar geliştiriyoruz”

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir, enstitü tarafından düzenlenen "Yerel Buğday Tarla Günü" etkinliğinde, çiftçileri, üreticileri ve araştırmacıları, yerel buğdayların sürdürülebilir kullanımı ve biyoçeşitliliğin devamı konusunda bilgilendirdi. Özdemir, 2009-2014 arasında, Türkiye'de yerel buğday çeşitlerinin envanterini oluşturduklarını, şu anda da "Günümüzde Yetiştirilen Yerel Buğdayların Çeşitliliğini Korumak Suretiyle İklim Değişikliğine Uyum Sağlanması ve Buğday Üretiminin Geliştirilerek Gıda Güvenliğinin Artırılması Projesi" ile yerel buğday üzerine çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Projenin Türkiye, İran ve Afganistan'da eşzamanlı olarak yürütüldüğünü anlatan Özdemir, "4 yıl sürecek projenin ilk yılında, Konya, Tokat, Malatya ve Mardin'de pilot çalışmalar yapıldı" diye konuştu. Özdemir, ülkede en son 1939 yılında böyle bir toplama çalışması yapıldı- ğını vurgulayarak, şöyle konuştu: "Durum o zaman neydi, şimdi ne? Onu görmüş olduk. En önemlisi bu toplanan yerel buğday materyalini gen bankalarına kazandırdık. Onlarla ilgili koruma çalışmaları yapılıyor. 5 yıl süren bu çalışmalar bir kitap haline getirildi ve yayınlandı. Yani şu anda 'genetik hazinemizin elimizde ne kadar kısmı var, ne kadarı yok, yeni neler var' onları tespit etmiş durumdayız. Tabii bu buğdayları alıp gen bankasına koymakla bu işler bitmiyor. Nüfus artıyor, üretimin de artması gerekiyor. Sorunlar değişiklik gösteriyor, artıyor, iklim değişiyor. Küresel iklim değişikliğinin sonucu, kuraklık, yüksek sıcaklık stresi gibi farklı sorunlar yaşıyoruz. Hastalıklar, zararlar hiç yakamızı bırakmıyor. Bu nedenle yerel buğdaylardaki istediğimiz özellikleri melezleme yoluyla modern çeşitlere aktararak daha yüksek kaliteli, hastalıklara, kuraklığa dayanıklı buğdaylar geliştiriyoruz."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.