45 yıldır bakırı sevgiyle parlatıyor
Konya’da çocuk yaşta başladığı mesleğini 45 yıldır ilk günkü gibi aşkla yapan Mehmet Kalender, gelişen teknoloji ve alışkanlıklar karşısında yok olmaya yüz tutan kalaycılığı yaşatmaya çalışıyor
MESLEĞE İLGİ AZALDI
Teknolojik yenilikler nedeniyle bakır ürünlere ve kalaycılığa ilginin azaldığını anlatan Kalender, "Mesleğimize olan ilgi günden güne azaldı. Çünkü bakır kaplar tükeniyor. 20-25 sene evvel Konya'da 30-40 kalaycı vardı ama şimdi 3 kişi kaldık. Geçmişte evlerde hep bakır kap vardı. Vatandaş evinde hep bakır kaplar kullandığı için kalaycılara rağbet çoktu. Şimdi çelik çıktı, demir ve plastik kaplar kullanılıyor. Aslında mutfakta kullanılacak en sağlıklı şey bakır kaplardır. Şu anda özellikle bakır kapların çok kullanıldığı yerler restoranlar ve oteller" dedi. Kalender, işinde en çok siparişi restoranlardan aldıklarını belirterek, "Bir restorandan 250-300 parça ürün geliyor ama evlerde artık 2-3 parça bakır var. Oteller ve restoranlar bu sayede mesleğimizi bir nebze ayakta tutuyor. Biz vatandaşa da bakır kullanmayı tavsiye ediyoruz. Çünkü bakır sağlıktır. Osmanlı, Selçuklu dönemlerinde insanlar hep bakır tabaklarda yemek yemiştir. Şimdi her şey değişti, her şey demire, çeliğe, plastiğe döndü" diye konuştu.
EN SON HABERLER
- 1 Şeb-i Arus’ta bu yıl gönüller kucaklaştı
- 2 Ahıra giren maymun, koruma altına alındı
- 3 Ahıra giren maymun, koruma altına alındı
- 4 İçtiği sigarayı söndürmeden yatınca çıkan yangında öldü
- 5 İçtiği sigarayı söndürmeden yatınca çıkan yangında öldü
- 6 Konya'da, çöp konteynerinin yanında 1 haftalık bebek bulundu
- 7 Konya'da, çöp konteynerinin yanında 1 haftalık bebek bulundu
- 8 Konya'da marketten yapılan keserli soygun anları güvenlik kameralarına yansıdı
- 9 Konya'da aynı suçtan üç gün sonra tekrar yakalanan şüpheliler, serbest bırakıldı!
- 10 Düğünde sel dehşeti