Yazar yaşken eğilir!

Müslüman kökenli üç yazar, İngiltere'den Hanif Kureishi ve Nadira Naipaul, Türkiye'den ise Elif Şafak, İstancool Festivali kapsamında buluştu. Yazarlar, çocukluklarının edebi kimliklerini nasıl şekillendirdiğini anlattı
İKİ KADININ ETKİSİ
Elif Şafak ise yazarlık serüveninde annesi ve anneannesinden beslendiğini anlattı. İkisinin farklı kişilikler olduğunu söyleyen Şafak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Fransa'da doğdum. Sonra annemle Türkiye'ye döndük. Ankara'da orta sınıf, kalabalık komşu ortamına girdik. Annem yalnızdı ve bu çok önemliydi. Rasyonel, iyi eğitimli, seküler düşünen güçlü bir kadındı. Anneannem ise daha az rasyonel, az eğitimli, dindar ve batıl inançları da olan biriydi. Her hareketimizi gözleyen bir tanrıdan bahsederdi. Bu yüzden edebi klasikler de, İslam felsefesi ve sufizmle ilgili kitaplar da hep ilgimi çekti." Kureishi ve Şafak ile birlikte oturuma katılan diğer isim ise Nadira Naipaul idi. Pakistan kökenli bir gazeteci olan Naipaul, festivalin önceki gün düzenlenen edebiyat oturumunun konuğu olan, 1971 Booker Ödülü, 2001 Nobel Ödülü sahibi, 'sir' unvanına sahip yazar VS Naipaul'un eşi. Nadira Naipaul, büyükbabasının Vahabi, büyükannesinin de kapalı bir kadın olduğunu, buna karşılık babasının özgür düşünceli bir kişi olduğunu anlattı ve bu iki 'dünya' arasındaki çelişkinin metinlerini zenginleştirdiğini söyledi.
'Güçlü egolar, küçük tanrılar yaratıyor'
Elif Şafak kökenleri ne olursa olsun, yazarların güçlü egolara sahip olduğunu ve 'küçük tanrılar' misali karakterler yarattıklarını söyledi. Dünyada nereye giderse gitsin, hayal gücünü de bavulunda taşıdığının altını çizen Şafak, İngilizce yazmasına yönelik yapılan eleştirilere de şöyle cevap verdi: "İngilizce yazmak, Türkiye'de edebiyat ortamında pek karşılaşılan bir durum değil. Ben iki dilde de yazıyorum. Böyle yapmam tepki çekti. Ama bence artık insanlar, birkaç dilde birden rüya görüyor."
EN SON HABERLER
- 1 Ankara’da klasik müzik konseri
- 2 Agatha Christie efsanesi canlanıyor
- 3 Sait Faik hikayeleri AKM’de sahnelendi
- 4 Yunus Emre’nin en eski divanı gün yüzüne çıktı
- 5 65 yıllık hasret sona erdi! Marcus Aurelıus heykeli Türkiye’ye teslim edildi
- 6 Kaçırılan Marcus Aurelius heykeli Türkiye'ye dönüyor
- 7 65 yıl sonra Türkiye’ye iade edildi
- 8 Roma Göbeklitepe’yi uğurluyor
- 9 100. yıla görkemli gala
- 10 Nobel ödüllü yazar Mario Vargas Llosa hayatını kaybetti