Perşembe 31.03.2011
Son Güncelleme: Çarşamba 30.03.2011

Raftakiler

Üç kült isim hakkında
ROMAN
"Genç Ruh Gibi Kokar"dı... Bir Kurt C. Romanı James Greer, Çeviren: Işıl Özbek Versus Kitap 253 s., 16 TL
DENEME
Andy Warhol Felsefesi (A'dan B'ye ve Gerisin Geriye) Andy Warhol, Çeviren: Elif Gökteke Sel Yayınları 256 s., 18 TL
ROMAN
Sanatçının Genç Bir Köpek Olarak Portresi Dylan Thomas, Çeviren: Duygu Dölek, Altıkırkbeş Yayınları 200 s., 16 TL

BU ay üç kült isim, üç ayrı kitapta bir araya geliyor. James Greer imzalı Genç Bir Ruh Gibi Kokar'dı ünlü grunge müzik yıldızı Kurt Cobain'in intiharından önce, her şeyden kaçmak için geldiği Dayton'da geçirdiği son günlerini başka başka gözlerden aktararak anlatıyor. Bir dönemin entelektüel barınağı New York Chelsea Oteli'nin en unutulmaz simalarından biri olan ve 1953 yılında burada ölen Dylan Thomas, dünya edebiyat tarihinin en kült isimlerinden, 20. yüzyılın en önemli şairlerinden biri olsa da, ilginçtir ülkemizde eserleri daha önce yayımlanmamıştır. Geçtiğimiz günlerde çıkan Sanatçının Genç Bir Köpek Olarak Portesi, bu durumda Türkçede bir ilk olma özelliğini de taşıyor. Kitapta Thomas'ın çeşitli öyküleri yer alıyor. Sanatın 'pop prensi' Andy Warhol ise Andy Warhol Felsefesi'nde, bizzat - aşk, seks, yemek, güzellik, sanat, şöhret, çalışma, para, başarı, New York, sanat sosyetesi ve dahası üzerine samimi ve muzip yorumlarından oluşan felsefesini açıklıyor. Kendisini de yermekten çekinmeyen bir üslupla, matrak bir yaklaşımla 'karısı' diye adlandırdığı teybine kaydettiği düşüncelerini, kimi zaman etrafındaki herhangi bir 'B'ye, kimi zaman da doğrudan okur/izleyicilerine sergiliyor.
İNCELEME
Türk Silahlı Kuvvetlerinin Toplum Mühendisliği
Serdar Şen Su Yayınları 160 s., 12 TL
SERDAR Şen, Türk Silahlı Kuvvetleri üzerine ikinci çalışmasında, ordunun toplum mühendisliği çerçevesinde yürüttüğü faaliyetlere odaklanmış. Türkiye'de erkek ideolojisi ve bu ideolojinin zorunlu askerlik uygulamasına itirazı imkansızlaştırması, Silahlı Kuvvetler'in kadının toplumsal konumu konusunda etkileri, resmi milliyetçilik ve ordu arasındaki ilişki gibi konulara ışık tutuyor.
DERLEME
Biz Bize Emil Galip Sandalcı 1956-1957 Tercüman Gazetesi Yazıları Hazırlayan: Recep S. Tatar Su Yayınları 272 s., 17.5 TL
"BİLMEM farkında mısınız? Son zamanlarda yalnız düdüklü tencereler değil, kahramanlıklar da bir hayli ucuzladı." Emil Galip Sandalcı'nın 7 Ağustos 1956 tarihli makalesinin girişi bu. Sandalcı'nın yazıları ve makalelerinden yapılan derlemeler ardı ardına yayımlanıyor. Günlük yazıları toplu okumanın bir dönemi anlama açısından aydınlatıcı bir yanı var. Ancak Sandalcı'nın yazılarının yayımlanması aynı zamanda günümüz medya ortamında gerçek gazetecilik ve köşe yazarlığı yapmış bir insana duyulan özlemi de yansıtıyor.
ROMAN
Beş Paralık Roman Bertolt Brecht Çeviren: Sevgi Soysal İletişim Yayınları 359 s., 20 TL
BERTOLT Brecht'in Beş Paralık Roman'ı, para uğruna dilencilik dernekleri kuran, cinayetler işleyen, yalancı şahitlik yapan, milli felaketlere yol açan ve hatta 'âşık' olan insanların dünyasını 'satirik' bir dille anlatıyor.
ROMAN
Kubbe'nin Altında Stephen King Çeviren: Pınar Öcal Altın Kitaplar 1024 s., 38 TL
ABD'NİN küçük bir şehrindeyiz. 119. Karayolu'nun aşağısında, Chester's Mill'de kıyamet kopmak üzere... Küçük kasabanın dünyayla olan bağlantısı görünmez bir güç tarafından kesilir. Uçaklar görünmez bir kalkana çarpar, şiddetli bir yağmur önüne geleni yıkıp yerle bir eder...
KİŞİSEL
GELİŞİM İktidarın 50. Yasası Robert Greene - 50 Cent Altın Kitaplar 256 s., 15 TL
ROBERT Greene'nin kaleme aldığı İktidarın 50. Yasası, tüm başarılı kişilerin iktidarda kalma yollarını, müzisyen 50 Cent'in yaşam deneyimlerinden, mücadelesinden ve yaşama bakış açısı üzerinden anlatıyor, vurguluyor.
ROMAN
Silas Marner George Eliot Çeviren: Cem Alphan Can Yayınları 248 s., 17 TL
ÖYKÜ Kuş da Öldü Lütfi Özgünaydın İlke Kitap 150 s., 10 TL
ANI
Ölüm Bizim İçin Değil Ufuk Bektaş Karakaya İletişim Yayınları 526s., 28.50 TL
ROMAN
Rüyanın Öte Yakası Ursula K. Le Guin Çeviren: Aylin Ülçer Metis Kitap 213 s., 16 TL
GÜNCEL
Wikileaks, Yeni Dünya Düzenine Hoşgeldiniz Özgür Uçkan, Cemil Ertem Etkileşim Yayınları, 368 s., 13.50 TL
ROMAN
Edwin Drood'un Gizemi Charles Dickens Çeviren: Işıl Aydın İmge Kitabevi 421 s., 16 TL

***

Lezzet kitapları
YEMEK Unutulmaması Gereken Lezzet Sırları Ulvi Sami İnkılap Yayınları 256 s., 27 TL
ÇORBANIN Kitabı'nın yazarı Ebru Omurcalı, Türk mutfağının yanı sıra İtalya, İngiltere, Meksika, Hindistan, Jamaika ve Fas'a kadar mutfak lezzetlerinin kapılarını aralıyor. 154 çorba tarifinin yer aldığı Çorba'nın Kitabı, sofraların en sevilen lezzetlerinden birine yepyeni çeşitler ekliyor.
YEMEK
Çorbanın Kitabı Ebru Omurcalı Alfa Yayınları 322 s., 25 TL
Ulvi Sami ise Unutulmaması Gereken Lezzet Sırları'nda çok sayıda kişiden edindiği tarifleri bir araya getirmiş. Kitap, yemek yapmaya yeni başlayan ve Türk mutfağının ana hatlarını öğrenmek isteyenler kadar, geleneksel yemeklerin lezzet sırlarını öğrenmek isteyen ustalar için de bir kaynak.
KİŞİSEL GELİŞİM
Acil Durum Neil Strauss Çeviren: Füsun Doruker Altın Kitaplar 399 s., 20 TL
OYUN, The Dirt ve How to Make Love Like a Porn Star kitaplarının yazarı Neil Strauss, Acil Durum'da, bizleri karanlığın ortasından ürkütücü bir yolculuğa çıkarıyor. Acil Durum, tehlikeli bir dünyada ve bu dünyada hayatta kalmanın öyküsünü anlatıyor: "Vahşi köpeklerin saldırısına uğradınız... Okyanusun ortasında bir sandalda ya da ıssız bir adada aç susuz yalnız başınıza kaldınız... Kayboldunuz ve yönünüzü bulamıyorsunuz... Dağ başında tipiye yakalandınız... Bir izdihamın ortasındasınız ve herkes birbirini eziyor... Bir soyguncu silahını size doğrulttu ya da yıkıcı bir deprem sırasında evinizde oturuyorsunuz..."
ANI
Gabo ve Fidel Angel Esteban, Stephanie Panichelli; Çeviri: Süleyman Doğru Doğan Kitap 288s., 17 TL
FİDEL Castro ve Gabriel Garcia Marquez'in 1970'lerin sonunda başlayan dostlukları bugüne dek dünya basını tarafından merakla takip edildi. Küba'da aydınlara baskı, insan hakları ihlalleri gibi Castro yönetimini zorda bırakan iddialar karşısında bile, Garcia Marquez, Castro'nun arkasında durdu. Angel Esteban ve Stephanie Panichelli yaptıkları araştırmayla, bu ilginç dostluğu, Küba'nın yakın geçmişindeki kırılma noktaları ve Latin Amerika edebiyat ve siyaset dünyasının bağlamına yerleştiriyorlar. Gabo ve Fidel, çağın en önemli liderlerinden Castro ile Nobelli usta Marquez'i, erdemleri ve zaaflarıyla tanımamıza olanak sağlayacak.
ROMAN
Kadınlar Okulu André Gide Çeviren: Tahsin Yücel Can Yayınları 200 s., 14 TL
ÖYKÜ
Lataros Değirmeni'nde Üç Dakika Hasan Özkılıç Can Yayınları 134 s., 10 TL
ELEŞTİRİ
Zihin Emeği, Kol Emeği - Epistemoloji Eleştirisi Alfred Sohn-Rethel Çeviren: Ayşe Deniz Temiz; Metis Kitap; 217 s., 17 TL

***

Tükenmek bilmeyen kaynak Osmanlı
ROMAN
Haremin Sultanları Fazlı Necip Maya Kitap 332 s., 15 TL
ROMAN
Nakşidil Sultan (Aimée) Margaret L. Law Çeviren: Bülent Bekdik Altın Kitaplar 383 s., 19 TL
TARİH
Hürrem Sultan'ın Gözünden Muhteşem Süleyman Devri Adnan Nur Baykal Galata Kitap 237 s., 15 TL
TARİH
Hürrem Sultan ile Söyleşi Adnan Nur Baykal Galata Kitap 159 s., 12,50 TL
ROMAN
Suların Getirdiği Padişah: II. Selim Cahit Ülkü Sayfa6 Yayınları 456 s., 25 TL
İNCELEME
Büyük Türk John Freely Çeviren: Ahmet Fethi Doğan Kitap 273 s., 16 TL
ÖNCE hareme ve kadın sultanlara yönelik kitapları ele alalım. Fazlı Necip imzalı Haremin Sultanları, Sultan Ahmet dönemi haremine ve Kösem Valide adıyla bilinen Mahpeyker Sultan ile haremde diğer cariyeler arasında yaşanan sultanlık mücadelesine yoğunlaşıyor. Margaret L. Law imzalı Nakşidil Sultan (Aimée), Osmanlı tarihinin çok tartışılan, en gizemli simalarından birini ön plana çıkarıyor. 17 yaşındayken Cezayirli korsanlarca esir alınıp İstanbul'a getirilen bu genç kız, güzelliği ve zarafetiyle zamanın padişahı III. Selim'i büyülemiş, sarayın bir numaralı kadını olmuş. Adnan Nur Baykal imzalı iki ilginç kitap olan Hürrem Sultan'ın Gözünden Muhteşem Süleyman Devri ile Hürrem Sultan ile Söyleşi ise Hürrem'le röportaj formatında, sorucevaplar aracılığıyla devri, Hürrem Sultan'ın bakış açısıyla yansıtıyor. Cahit Ülkü imzalı Suların Getirdiği Padişah: II. Selim, son derece dikkat çekici tezler ortaya sürüyor. II. Selim ve dönemini, annesi Hürrem Sultan'la ilişkilerini ve kardeşleriyle yaşadığı taht kavgalarını anlatırken bir yandan da 'Aleviler Hazaryalı Musevi Türklerin ardılları mı? Osmanlı Anadolu'ya geldiğinde Alevi miydi?' gibi sorular soruyor. Ünlü bir Türk tarihi uzmanı olan John Freely'nin Büyük Türk'ü ise Fatih Sultan Mehmed'in 30 yıllık saltanatını, hayatını, düzenlediği seferleri ve yaptığı tüm fetihleri bir roman lezzetinde anlatıyor.
ROMAN
Mezar Gibi Soğuk David Baldacci Çeviren: Emrah İmre Yapı Kredi Yayınları 389 s., 23 TL
BALDACCI'DEN sürükleyici bir intikam, komplo teorileri ve cinayet romanı... Deve Kulübü adlı gizemli topluluğun sıra dışı üyeleri, bir dolandırıcı olan Annabelle Conroy'u korumak için güç birliği yaparken, karşılarına yeni bir rakip çıkar...
ELEŞTİRİ
Roman Kitabı Semih Gümüş Can Yayınları 223 s., 15 TL
ELEŞTİRMEN Semih Gümüş, edebiyatımızı yakından izleyip genç yazarların yapıtlarını değerlendirirken, bu eserleri edebiyatımızın geleneğine de bağlıyor mutlaka. Roman Kitabı, Yaşar Kemal'den Latife Tekin'e, Kemal Tahir'den Bilge Karasu'ya uzanan romancılık geleneğimizi, edebiyatın önemli değerleri üstünden inceliyor.
ÖYKÜ
Hayatın Mucizeleri Stefan Zweig Çeviren: Esen Tezel Can Yayınları 264 s., 18 TL
HAYATIN Mucizeleri, Stefan Zweig'ın 1. Dünya Savaşı öncesinden 2. Dünya Savaşı sonrasına dek yayımlanmış öykülerini bir araya getiren bir seçki. Bu öykülerde Zweig, tuhaf yazgıların savurduğu insanların izini sürüyor. Savaş karşıtlarının ve kurbanlarının, hayatın baskısı altında ezilenlerin, her daim azınlıkta kalanların, beklenmedik tutkuların tutsağı olanların, kapana kısılan ruhların öyküleri bunlar.
İNCELEME
Hallac "Kurtarın Beni Tanrıdan" Annemarie Schimmel Çeviren: G. Ahmetcan Asena Pan Yayınları 117 s., 12 TL
922 yılında Bağdat'ta devrin halife ve ulemasının ortak kararıyla şehit edilen Hallac, o günden bugüne, bir efsane olarak hem halkın arasında dilden dile dolaşıp hem saray şairlerinin hem de halk ozanlarının eserlerinde varlığını sürdürüyor. Annemarie Schimmel, Hallac'ı çevreleyen sırları aralayıp onu anlamaya çalışıyor.
KİŞİSEL GELİŞİM
Zihin Haritaları Tony Buzan ve Barry Buzan Çeviren: Güntülü Tercanlı Alfa Yayınları 212 s., 29 TL
ZİHİN Haritaları, devrimsel nitelikteki not alma ve planlama sistemini sunduğu ve şu konularda yardımcı olduğu iddiasını taşıyor: Her şeyi kolay hatırlamanızı, sunum ya da raporlarınızı rahatlıkla hazırlamanızı, insanları ikna etmenizi sağlar.
İNCELEME
Frida Kahlo Christina Burrus Çeviren: Elif Gökteke Yapı Kredi Yayınları 144 s., 15 TL
DENEME/İLLÜSTRASYON
Katarakt John Berger - Selçuk Demirel Çeviren: Cevat Çapan Yapı Kredi Yayınları 63 s., 12 TL
ÖYKÜ
Üç Pastoral ve Pastörize Tablo Mehmet Murat Somer Everest Yayınları 193 s., 12,50 TL
ÖYKÜ
Kadınlar da Vardır Erendiz Atasü Everest Yayınları 186 s., 12 TL
ROMAN
Dağbozumu Aytekin Yılmaz Doğan Kitap 291 s., 18 TL

***

'Cinsel' kitaplar
BAŞVURU Seks for Dummies Meraklısına Dr. Ruth K. Westheimer Çeviren: Deniz Başkaya Doğan Kitap 391 s., 25 TL
DENEME
Cinsel Yönelimler ve Queer Kuram Cogito dergisi Yapı Kredi Yayınları 472 s., 28 TL
SEKS for Dummies Meraklısına, ilişkinizi ve seks hayatınızı zenginleştirmek için bir rehber kitap. Ünlü seks terapisti Dr. Ruth, arkadaşça bir üslupla oral seksten popüler pozisyonlara, orgazmdan doğum kontrol yöntemlerine seksle ilgili bilmek istediğiniz her konuda en güncel bilgileri aktarıyor. İkinci kitabımız ise cinsel kimliklere yoğunlaşıyor. Yapı Kredi Yayınları'nın dergisi cogito' nun Cinsel Yönelimler ve Queer Kuram başlıklı bu sayısı, sadece gay ve lezbiyen kimliklerle sınırlandırılamayacak olan queer pratiklere ve queer kurama dair metinlerden oluşuyor.
ROMAN
Bitirgen: Uzun Bir Hikaye Figen Şakacı Everest Yayınları 94 s., 9 TL
HEPİMİZ aynı mı büyürüz? Daha az hasarla, daha az kederle büyüyenlerimiz de yok mu? Derecesi ne olursa olsun 'bizim buralar'da bir kız çocuğunun büyümesinde hep ciddi bir hasar vardır, çocukluğunun kuytularında illa bir terslik! Bitirgen, yıllar öncesinde kalan bir kız çocuğuna ve onun diline uzanıyor, ironik bir tonda bir 'büyüme' hikayesi anlatıyor.
ROMAN Büyücü Kız Celia Rees Çeviren: Aysın Önen Çitlembik Yay. 292 s., 18 TL
ÜNİVERSİTE öğrencisi Kızılderili Agnes Herne ile Mary Newbury'nin yaşadıkları dönemler arasında çok uzun bir zaman var, ama aralarındaki bağ kan bağından da öte... Mary gibi, Agnes da birtakım güçlere sahip olduğunu fark ediyor. Mary'nin hayatında yolculuğa çıkan Agnes, Mary'nin başına gelenleri ve sonrasındaki yaşantısını gün ışığına çıkarıyor.
DENEME
Fişini Sen Mi Çektin Rüyalarımın Çağlar Yerlikaya Liman Yayın 135 s., 10 TL
İNCELEME
Türkiye'de Kapitalizmin Gelişimi-Sınıflar ve Sınıf Mücadelesi Deniz Adalı Kaldıraç Yay. 246 s., 14 TL
ÖYKÜ
Yağmur Yağmasaydı Nevzat Çelik İmge Kitabevi 103 s., 11 TL


X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.