Giriş Tarihi: 29.12.2011

Sansür mü, küratörün seçimi mi?

Sansür mü, küratörün seçimi mi?

İstanbul Modern'in, Gala Modern bağış gecesi için sanatçı Bubi'ye sipariş ettiği Oturak adlı eseri kabul etmemesi sansür mü yoksa küratör tercihi mi? Sanat dünyası bunu tartışıyor. 'Sansür' diyenler Hayal ve Hakikat'ten eserini çekiyor

İstanbul Modern tarafından sanatçı Bubi'nin sipariş üzerine yaptığı Oturak adlı eserinin Gala Modern gecesine kabul edilmemesi, sonrasında kimi sanatçıların, derneklerin de konuyla ilgili tavır alması 'sanat dünyasında sansür tartışmasını' ateşledi. Tartışmalar yaşanan olayın 'Küratörün tercihi mi yoksa sansür mü?' sorusu ekseninde gelişiyor. Bazı sanatçılar olayı sansür olarak nitelendiriyor, kimi sanatçı dernekleri ve eleştirmen derneği ise olayın üzücü olduğunu ama sansür olmadığını açıklıyor. İstanbul Modern ise olay ilk ortaya çıktığında yaptığı açıklamanın hâlâ arkasında: "İstanbul Modern'in sanatseverlere sunduğu eserler, müzenin sanat uzmanları, küratörleri ve ilgili kurulları tarafından özgürce seçilir." Fakat, konuyla ilgili tartışmalar bu yılın gözde sergilerinden 'Hayal ve Hakikati'i de yakından ilgilendirmeye başladı. Çünkü önceki gün ve dün bazı sanatçılar olayın sansür olduğunu düşünerek sergiden eserlerini çekeceklerini açıkladı.
Dün yedi sanatçı 'Hayal ve Hakikat' sergisinden eserlerini geri çekeceğini belirtti. AtılKunst sanat grubu, sanatçılar Mürüvvet Türkyılmaz, Ceren Oykut, Gözde İlkin ve Güneş Terkol "Bubi Hayon'un ikircikli sanatçı duruşunu desteklemediğimizi açıklıyoruz" diyerek Bubi'nin tavrını eleştirdiler. Ama "Sansüre karşı duruşumuzu ortaya koymak için çekilmeye karar veriyoruz," diyerek de İstanbul Modern'nin tavrının sansürcü olduğunun altını çizdiler. Eserini geri çeken bir diğer sanatçı da Leyla Gediz. Gediz müzenin başküratörü Levent Çalıkoğlu'na hitaben yazdığı mektubunda kendisinin de Gala Modern için davet edildiğini ama reddettiğini, çünkü sanatçılardan eser sipariş edilen Gala Modern organizasyonunu onaylamadığını, olayın da sansür olduğunu belirtti.
İstanbul Modern ilk yaptığı açıklamayı aynen tekrar etti. Ancak sergi için sanatçılarla müze arasında anlaşma yapıldığı biliniyor. Sanatçıların eserlerini geri çekmeleri durumunda nasıl bir prosedür uygulanacağı belli değil. .
Önceki gün müzede gerçekleşen eylem hakkında ise Bubi SABAH'a "Türkiye'de halen yürekli sanatçılar olduğunu bilmek çok güzel. Eylemden haberim yoktu. Gazeteden okudum ve çok duygulandım" dedi
Sanatçı Bubi'nin de kurucuları arasında olduğu Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) olayla ilgili ilk açıklamasında Oturak eserinin İstanbul Modern tarafından kabul edilmemesine üzüldüklerini ancak ortada sansür olmadığını belirtmiş, bunun bir tercih olduğunu vurgulamıştı. Bubi, üyesi olduğu derneğin kendisini korumadığını düşünerek, dernekten istifa etti. Bubi'nin istifa ettiği UPSD'nin başkanı sanatçı Bedri Baykam, Bubi'ye yönelik bir açıklama yaparak "İstifa mektubunuzu hayret ve üzüntüyle karşıladık. Sizin gibi değerli bir sanatçımızın UPSD'den ayrılmasına razı olmamız kolay değil," diyerek ek süre tanıdı. UPSD, ikinci bir basın açıklaması yaparak, kendisine Bubi konusunda yöneltilen eleştirilere yanıt verdi ve ilk açıklamasının arkasında durdu.
Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği AICA da önceki gün basın açıklaması yaptı. Dernek açıklamasında ortada bir sansür olmadığını belirtti.
Bu arada sanat dünyasının önde gelenlerinden Fulya Erdemci, Hakan Gürsoytrak, Vasıf Kortun, Beral Madra, Ferhat Özgür, Necla Rüzgar, Başak Şenova, Yeşim Ustaoğlu, Adnan Yıldız gibi isimler sanatçı Hakan Akçura'nın kaleme aldığı "Sansürün koşullusuna da, doğası ticari yaşama uyanına da hayır!" başlıklı bir bildiriye imza atarak olayın sansür olduğunu savundu.