Ertem Eğilmez Google oldu

Ertem Eğilmez ve Ertem Eğilmez’in doodle olması hakkında Google harika jest yaptı bakın niye.
Ertem Eğilmez, ünlü edebiyat ustamız Rıfat Ilgaz'ın yarattığı Hababam Sınıfı'nı sinemaya aktardı.
Ertem Eğilmez sayesinde Hababam sınıfı dev kitlelerce tanındı.
Ertem Eğilmez'in bu müthiş Hababam Sınıfı filmlerini sadece bir değil 5-10 defa izlemeyen Türk yoktur herhalde.
Ertem Eğilmez için de Google logosunu değiştirip Hababam Sınıfı yaptı.
Ertem Eğilmez konusunu hiç bilmeden bu gün Google'a girince karşınıza Google logosu yerine Hababam Sınıfı doodle çıkıyor.
Tıklayınca Google sizi direkt olarak Ertem Eğilmez sayfasına gönderiyor.
Peki Ertem Eğilmez'e yapılan bu jestin sebebini de söyleyelim: Ertem Eğilmez yaşasaydı bugün 85 yaşında olacaktı.
TRABZONLU BAKKAL ERTEM EĞİLMEZ
Ertem Eğilmez aslen 18 Şubat 1929 yılında Trabzon'da doğdu.Ertem Eğilmez'in Hababam Sınıfı'na Karadenizli olmasının mizahi özelliklerini kattı.
Ertem Eğilmez Trabzon'dan sonra çocukluğunu Konya'da geçinde ve ilkokulu da ortaokulu da orada bitirdi.
İlerleyen zamanda İstanbul'a gelen Ertem Eğilmez sinema sektöründen çok farklı bir bölüm olan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ni bitirdi.
Ancak o yıllarda iş yok güç yok ekmek aslanın ağzında, Ertem Eğilmez dükkan açtı ve bakkallık yaptı.
ERTEM EĞİLMEZ YAYINEVİ AÇTI
Ertem Eğilmez edebiyata her zaman ilgi duyuyordu ve askere gitti ardından da Refik Erduran ile birlikte 1954 yılında Çağlayan adlı bir yayınevi açtı.Ertem Eğilmez'in aklı devamlı siyasi hiciv, eleştirel mizahtaydı.
Ertem Eğilmez, yine 1954 yılında yine Erduran ancak bu kez Haldun Sel'i de dahil ederek ünü bugünlere kadar ulaşan Tef adlı bir mizah dergisi çıkarttı.
Ertem Eğilmez, cep kitapları çıkartmaya başladı, para kazandıkça Kemal Tahir ile anlaştı ve ona Mayk Hammer sahte imzası ile polisiye kitaplar yazdırıp yayınladı.
Ama iş uzayınca Ertem Eğilmez battı.
LANGIRT'I TÜRKİYE'YE ERTEM EĞİLMEZ GETİRDİ
Ancak Ertem Eğilmez battığı için bugün Türkiye'de ne var biliyor musunuz, langırt masası.Evet yanlış duymadınız, Türkiye'nin ilk langırt masalarını getiren isim Hababam Sınıfı'nın yönetmeni Ertem Eğilmez.
Langırt masası işi iyi olsa da Ertem Eğilmez yeterince gelir elde edemiyordu.
Böylece Ertem Eğilmez sinema işine girdi önce Efe adlı bir yapım şirketi kurdu, üç yıl sonra 1964'te adını değiştirip Arzu Film yaparak sinema filmleri çekmeye başladı.
ERTEM EĞİLMEZ VE SİNEMAYA GİRİŞİ
Ertem Eğilmez, Arzu Film'in ilk filmi Yaman Gazeteci'de sadece yapımcıydı.Ancak Ertem Eğilmez'in ilk yönetmenliği 1964 yılındaki "Fatoş'un Fendi Tayfur'u Yendi" adlı filmde oldu.
Ertem Eğilmez'i ünlü yapan film ise 1967 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ene iyi tarihi film ödülünü da aldığı Bir Millet Uyanıyor.
Hayatımızdaki birçok oyuncuyu Ertem Eğilmez filmleriyle tanıyıp sevdik ki bunlar arasında İlyas Salman, Kemal Sunal, Adile Naşit. Münir Özkul, Şener Şen, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Halit Akçatepe, Ayşen Gruda gibi isimler var.
ERTEM EĞİLMEZ VE HABABAM SINIFI YILLARI
Gelelim Ertem Eğilmez'i de aşan Rıfat Ilgaz'ın dev eseri Hababam Sınıfı yıllarına.Ertem Eğilmez, kolladı 1975 yılında sıvadı Hababam Sınıfı için.
Koca kalın bir kitaptı, yer yerinden oynuyordu, Hababam Sınıfı romanı sadece Ertem Eğilmez'i değil o yılların Türkiye'sini sarsmıştı.
Ertem Eğilmez bu kitabın sinemaya aktarılmasının ne kadar zor olduğunun farkındaydı.
Ancak 1975 tarihinde ilk Hababam Sınıfı'nı çekti Ertem Eğilmez.
Ertem Eğilmez başarmıştı, sinema salonlarının önünde kuyruklar oluşuyor, gazeteler Hababam Sınıfı'nı yazıyordu.
Bu başarı Ertem Eğilmez'i daha da kamçıladı, ikinci film olan Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı ve sonrasında Hababam Sınıfı Uyanıyor, Hababam Sınıfı Tatilde ve en Hababam Sınıfı Güle Güle adlı filmlerle toplam beş tane Hababam Sınıfı çekti.
ERTEM EĞİLMEZ VE HABABAM SONRASI
Ertem Eğilmez Hababam Sınıfı sonrası müzikal bir tiyatro oyunu oyan Kanlı Nigar'a girişti.Sinemadan uzak kalan Ertem Eğilmez'in sinemaya dönüşü Şener Şen'in başrolde oynadığı Türk sinemasının klasikleri arasına giren Namuslu ile olduğunda tarihler 1984'ü gösteriyordu.
Ertem Eğilmez son filmini 1988 yılında yönetti ve yılın en çok izlenen filmi oldu. Evet Ertem Eğilmez'in son filmi, başrollerinde Şener Şen ve Müjde Ar'ın oynadığı Gani Müjde'nin yazdığı Arabesk oldu. Film kapalı gişe oynadı, televizyonlarda defalarca gösterildi.
Bu filmden bir yıl sonra 21 Eylül 1989'da da hayata gözlerini yumdu Ertem Eğilmez.
Ertem Eğilmez bugün Google logosu oldu ve Hababam Sınıfı aşıklarına Google Ertem Eğilmez ile sürpriz yaptı.
EN SON HABERLER
- 1 Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca AKM'de anılacak
- 2 Ege’yi festival heyecanı sardı
- 3 Emine Erdoğan: İslam sanatı ilahi olanı hatırlatandır
- 4 Osmanlı’dan kalan eserler Erbil’deki tekkede korunuyor
- 5 Sait Faik’in dünyasına büyülü bir yolculuk
- 6 Çamlıca Camii 2 milyon ziyaretçiyi ağırladı
- 7 Fatih’in portreleri Londra’da sergileniyor
- 8 Haziranda sinemada romantizm fırtınası
- 9 39. Uluslararası Ankara Müzik Festivali sona erdi
- 10 Tiyatro perdesi vagonlarda açılacak