Cumartesi 19.04.2014 00:00
Son Güncelleme: Pazar 20.04.2014 02:25

33. istanbul film festivali sona eriyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından onuncu kez Akbank’ın desteğiyle düzenlenen İstanbul Film Festivali’nin 33’üncüsünün ödülleri, 19 Nisan Cumartesi gecesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılan ödül töreninde sahiplerini buldu.

Tülin Özen'in sunuculuğunu üstlendiği 33. İstanbul Film Festivali Ödül Töreni, CNN Türk'ten canlı olarak yayınlandı. Festivalle ilgili hazırlanan kısa filmin ardından, Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI), yazar, eleştirmen, çevirmen, tarihçi Giovanni Scognamillo'ya, 85. yaşgünü ve sinema tarihine katkılarından ötürü bir plaket takdim etti. Sinema Yazarları Derneği SİYAD'ın girişimiyle sunulan plaketi Giovanni Scognamillo'ya, FIPRESCI ve SİYAD Başkanı Alin Taşçıyan verdi.

Törende ayrıca Marin Karmitz'e İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülü takdim edildi. Karmitz'e ödülünü İstanbul Film Festivali direktörü Azize Tan sundu.

Altın Lale Uluslararası Yarışma Ödülleri

Başkanlığını yönetmen Asghar Farhadi'nin üstlendiği Altın Lale Uluslararası Yarışma Jürisi'nde oyuncu Defne Halman, yönetmen Philippe Le Guay, yapımcı ve İngiltere Ulusal Sinema-TV Okulu direktörü Lynda Myles ve senarist Răzvan Rădulescu yer aldı. Altın Lale için bu yıl Uluslararası Yarışma'da 12 film yarıştı.

Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Altın Lale Ödülü, Eczacıbaşı Topluluğu tarafından 25 bin avro para ödülüyle destekleniyor. Bu ödülün 10 bin avrosu Altın Lale'yi kazanan filmin yönetmenine, 10 bin avrosu filmin Türkiye'deki dağıtımını üstlenecek firmaya, 5 bin avrosu ise Jüri Özel Ödülü'nü
kazanan filme veriliyor.

Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Yarışma Altın Lale Ödülü'ne bu yıl, Eskil Vogt'un yönettiği Blind / Körlük layık görüldü. Uluslararası Yarışma Jüri Başkanı Asghar Farhadi'nin açıkladığı filmin yönetmeni Eskil Vogt'a Eczacıbaşı Topluluğu'nun para ödülünü, Eczacıbaşı Holding Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilir Kalkınma Direktörü İlkay Yıldırım Akalın takdim etti.

Răzvan Rădulescu'nun açıkladığı Altın Lale Uluslararası Yarışma Jüri Özel Ödülü, Joanna Kos-Krauze ve Krzysztof Krauze'nin yönettiği Papusza / Taş
Bebek adlı filme verildi.

Altın Lale Ulusal Yarışma Ödülleri

Altın Lale Ulusal Yarışma jüri başkanlığını bu yıl yönetmen Derviş Zaim üstlendi. Altın Lale Ulusal Yarışma Jürisi'nin diğer üyeleri ARTE Dışalımlar Sorumlusu Karen Byot, yazar Hakan Günday, Wroclaw T–Mobile Yeni Ufuklar Film Festivali Sanat Direktörü Joanna Lapiska ve oyuncu Nadir Sarıbacak. Ulusal Yarışma'da bu yıl Altın Lale için yarışan 10 filmin 4'ü dünya, 3'ü ise Türkiye prömiyerini festivalde yaptı.

Ulusal Yarışma'da En İyi Film dalında Altın Lale Ödülü'ne, Tayfun Pirselimoğlu'nun yönettiği Ben O Değilim filmi layık görüldü. Filmin ödülünü Tayfun Pirselimoğlu'na, Altın Lale Ulusal Yarışma Jüri Başkanı Derviş Zaim sundu.

En İyi Yönetmen dalında Altın Lale, İtirazım Var filmiyle Onur Ünlü'ye verildi. Onur Ünlü ödülünü Derviş Zaim'den aldı.

Ulusal Yarışma'da Altın Lale'yi kazanan filme 150.000 TL, En İyi Yönetmen'e 50.000 TL para ödülü veriliyor.

Onat Kutlar anısına verilen Jüri Özel Ödülü'ne Kazım Öz'ün yönettiği He Bû Tune Bû / Bir Varmış Bir Yokmuş adlı film layık görüldü. Jüri Özel Ödülü festivalin "Türkiye Sineması" tema sponsoru Anadolu Efes tarafından verilen 60.000 TL tutarındaki para ödülüyle destekleniyor. Ulusal Yarışma Jüri
Üyesi Nadir Sarıbacak'ın açıkladığı ödülü, filmin yapımcısı Kazım Öz'e, Anadolu Efes Tüketici Etkileşimi Grup Müdürü Emre Topsakaloğlu takdim etti.

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü Ayhan Hanım filmindeki rolüyle Vahide Perçin'in oldu. Oyuncuya ödülünü geçen senenin En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nün sahibi Ercan Kesal takdim etti.

Bu yıl Altın Lale Ulusal Yarışma Jürisi'nin seçtiği En İyi Erkek Oyuncu, İtirazım Var filmindeki rolüyle Serkan Keskin oldu. Serkan Keskin'e ödülünü, Uluslararası Yarışma jüri üyesi, oyuncu Defne Halman takdim etti.

En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini kazananlara 10.000'er TL para ödülü veriliyor.

Ulusal Yarışma'da En İyi Senaryo Ödülü, Ben O Değilim filmiyle Tayfun Pirselimoğlu'na verildi. Ödülü, Tayfun Pirselimoğlu'na ulusal yarışma jüri üyesi, yazar Hakan Günday takdim etti.

Ulusal Yarışma'da En İyi Görüntü Yönetmeni ödülü, Silsile filmiyle Ahmet Sesigürgil'e verildi. Ödülü filmin yapımcılarından Faruk Özerten'e, FACE Jüri Üyesi Özgür Mumcu takdim etti.

Ulusal Yarışma'da En İyi Müzik Ödülü'nü Were Denge Min / Sesime Gel filmiyle Ali Tekbaş, Serhat Bostancı, A. İmran Erin ve Ben O Değilim filmiyle Giorgos Komendakis paylaştı. Kazananlar ödüllerini 33. İstanbul Film Festivali açılış töreninde Sinema Onur Ödülü takdim edilen, müzisyen Attila Özdemiroğlu'nun elinden aldı.

Ulusal Yarışma'da En İyi Kurgu Ödülü'nü Şarkı Söyleyen Kadınlar filmiyle Reha Erdem kazandı. Ödülü Claudine Avetyan'a, Fransız ARTE televizyon kanalı, Dış Alımlar Müdürü, ulusal yarışma jüri üyesi Karen Byot takdim etti.

Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü

Genç yaşta kaybettiğimiz yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına verilen ve jürisinde geçen yıl Oh Boy / Eyvah filmiyle festivale konuk olan yönetmen Jan Ole Gerster, oyuncu Taner Birsel ile Çoğunluk filminin yönetmeni Seren Yüce'nin yer aldığı Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü de sahibini buldu.

Festivalin Altın Lale Uluslararası ve Ulusal Yarışmaları'nın yanı sıra, Türkiye Sineması bölümünde yer alan Yarışma Dışı ve Yeni Türkiye Sineması kuşakları ile Sinemada İnsan Hakları bölümünde gösterilen Türkiye yapımı tüm ilk filmlerin aday olabildiği ödülün sahibine, CMYLMZ Fikirsanat aracılığı ile 30.000 TL'lik ödül verildi. Jan Ole Gerster'in açıkladığı, Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü'nü kazanan Nergis Hanım filminin yönetmeni Görkem
Şarkan'a ödülünü CMYLMZ Fikirsanat adına Can Yılmaz takdim etti.

Avrupa Konseyi Sinema Ödülü "FACE"

Sinemada İnsan Hakları Yarışması'nın jürisinde, geçen yıl Syngue Sabour / Sabır Taşı adlı filmi ile İnsan Hakları Yarışması'nda FACE Ödülü'nü alan Atiq Rahimi, Eurimages Yürütücü Direktörü Roberto Olla, Avrupa Konseyi Genel Sekreter Danışmanı Leyla Kayacık ile gazeteci yazar Özgür Mumcu
yer aldı.

Sinemada İnsan Hakları Yarışması'nda Avrupa Konseyi ve Eurimages işbirliğiyle yalnızca İstanbul'da verilen FACE ödülü heykelciği ve 10.000 Avro'luk para ödülü'ne Rithy Panh'ın yönettiği L'image manquante / Eksik Resim adlı film layık görüldü.

Sinemada İnsan Hakları yarışmasında Özel Mansiyon'u, Maria Binder'in yönettiği Trans X İstanbul aldı.

Sinemada İnsan Hakları Yarışması'nın Jüri Başkanı Atiq Rahimi'nin açıkladığı ödülleri, Avrupa Konseyi Genel Sekreter Danışmanı Leyla Kayacık takdim etti.

FIPRESCI Ulusal ve Uluslararası Yarışma Ödülleri

Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu FIPRESCI, bu yıl da İstanbul Film Festivali kapsamında iki ödül verdi. FIPRESCI Ödülleri Uluslararası Yarışma'da Iain Forsyth ile Jane Pollard'ın yönettiği 20,000 Days on Earth / Dünyada 20.000 Gün, Ulusal Yarışma'da Kazım Öz'ün yönettiği He Bû
Tune Bû / Bir Varmış Bir Yokmuş'a takdim edildi. Ödülleri FIPRESCI jürisi üyesi Janet Barış açıkladı.

Başkanlığını İspanya'dan Nando Salvá'nın yaptığı FIPRESCI jürisinde Almanya'dan Heike–Melba Fendel, Romanya'dan Angelo Mitchievici, Bulgaristan'dan Olga Markova ve Türkiye'den Janet Barış ile Murat Emir Eren yer aldı.

Radikal Gazetesi Halk Ödülü

Radikal Gazetesi tarafından verilen Halk Ödülü, hem uluslararası hem de ulusal yarışmada izleyicilerin oylarıyla belirlenen filmlere verildi. Halk
Ödülü'nü, Uluslararası Yarışma'da Xavier Dolan'ın Tom à la ferme / Tom Çiftlikte filmi, Ulusal Yarışma'da Hüseyin Karabey'in Were denge min / Sesime
Gel filmi kazandı. Kazanan filmlere ödüllerini Radikal Gazetesi Yan Yayınlar Koordinatörü Cem Erciyes verdi.

Cineuropa.org Ödülü

İstanbul Film Festivali Cineuropa.org Ödülü'nü sinema yazarı Vladan Petkovic belirledi. Sanatsal açıdan değeri tartışmasız olan, bunun yanı sıra karşılıklı iletişimi destekleyen ve birleştirici özellik taşıyan filmlere verilen Cineuropa.org Ödülü'nü, Türkiye Sineması Ulusal Yarışma'da yer alan, Hüseyin Karabey'in yönettiği Were denge min / Sesime Gel filmi kazandı.

33. İstanbul Film Festivali ödül töreninin ardından konuklar, festivalin Uluslararası Yarışma bölümünde Altın Lale Ödülü'nü kazanan, Eskil Vogt'un yönettiği Blind / Körlük filmini izlediler.

33. İstanbul Film Festivali'nin kapanış etkinlikleri, Martı İstanbul Hotel'de Anadolu Efes'in ev sahipliğinde düzenlenen kapanış buluşmasıyla devam etti.
Etkinliğe festivalin ulusal ve uluslararası konukları, Altın Lale için yarışan filmlerin oyuncu ve yönetmenleriyle, sinema dünyasının seçkin isimleri katıldı.

33. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLERİ

5-20 Nisan 2014

Altın Lale Uluslararası Yarışma

Asghar Farhadi başkanlığında, oyuncu Defne Halman, yönetmen Philippe Le Guay, yapımcı ve İngiltere Ulusal Sinema-TV Okulu direktörlerinden Lynda Myles ile senarist Răzvan Rădulescu'dan oluşan 33. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma Jürisi;

Altın Lale Ödülü'nü Şakir Eczacıbaşı anısına, Eskil Vogt'un yönettiği Blind / Körlük adlı filme;

Jüri Özel Ödülü'nü ise Joanna Kos-Krauze ile Krzysztof Krauze'nin yönettiği Papusza / Taş Bebek adlı filme vermeye karar vermiştir.

Eczacıbaşı Topluluğu Altın Lale'yi kazanan filmin yönetmenine 10.000 Avro, bu filmin Türkiye dağıtımcısına 10.000 Avro, Jüri Özel Ödülü'nü kazanan filmin yönetmenine ise 5.000 Avro para ödülü verecektir.

Altın Lale Ulusal Yarışma

Yönetmen Derviş Zaim başkanlığında, ARTE Dışalımlar Sorumlusu Karen Byot, yazar Hakan Günday, Wroclaw T–Mobile Yeni Ufuklar Film Festivali Sanatsal Direktörü Joanna Lapiska ile oyuncu Nadir Sarıbacak'tan oluşan 33. İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma jürisi;

Altın Lale En İyi Film Ödülü'nü yapımcılığını Veysel İpek, Nikos Moustakas, Guillaume De Seille, Konstantina Stavrianou, İnci & İrfan Demirkol'un yürüttüğü, Tayfun Pirselimoğlu'nun yönettiği Ben O Değilim adlı filme;

En İyi Yönetmen Ödülü'nü İtirazım Var filmiyle Onur Ünlü'ye vermiştir.
Altın Lale'yi kazanan filmin yapımcısına 150.000 TL, En İyi Yönetmene 50.000 TL para ödülü verilecektir.

Jüri Özel Ödülü Kazım Öz'ün yönettiği He Bû Tune Bû / Bir Varmış Bir Yokmuş adlı filme verilmiştir.
Anadolu Efes, Onat Kutlar anısına verilen Jüri Özel Ödülü'nü kazanan filmin yapımcısı Kazım Öz'e 60.000 TL para ödülü verecektir.

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Ayhan Hanım filmindeki rolüyle Vahide Perçin'e,

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, İtirazım Var filmindeki rolüyle Serkan Keskin'e verilmiştir.
En İyi Kadın ve En İyi Erkek Ödüllerini kazananlara 10.000'er TL para ödülü verilecektir.

En İyi Senaryo Ödülü, Ben O Değilim filmiyle Tayfun Pirselimoğlu'na;

En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü, Silsile filmiyle Ahmet Sesigürgil'e;

En İyi Kurgu Ödülü, Şarkı Söyleyen Kadınlar filmiyle Reha Erdem'e;

En İyi Müzik Ödülü, Were Denge Min / Sesime Gel filmiyle Ali Tekbaş, Serhat Bostancı, A. İmran Erin ve Ben O Değilim filmiyle Giorgos Komendakis'e verilmiştir.

Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü

Jürisinde yönetmen Jan Ole Gerster, oyuncu Taner Birsel ve yönetmen Seren Yüce'nin yer aldığı Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü;

Yeni Türkiye Sineması bölümünde gösterilen Görkem Şarkan'ın Nergis Hanım adlı filmine verilmiştir.

Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü'nü kazanan yönetmene, CMYLMZ Fikirsanat aracılığı ile 30.000 TL takdim edilecektir.

Avrupa Konseyi Sinema Ödülü "FACE"

Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (FACE), festivalin Sinemada İnsan Hakları bölümünde yer alan bir filme verilmektedir. Bu bölümde gösterilen filmleri, geçen yıl Syngue Sabour / Sabır Taşı adlı filmi ile FACE Ödülü'nü kazanan Atiq Rahimi'nin jüri başkanlığında Avrupa Konseyi Genel Sekreter
Danışmanı Leyla Kayacık, Eurimages Yürütücü Direktörü Roberto Olla ile gazeteci yazar Özgür Mumcu değerlendirerek, bronz bir heykel ile 10.000
Avro'dan oluşan FACE Ödülü'nü;

"Kızıl Kmerler dönemine dair kendi şahsi yaşantılarına ait anılarından yola çıkan yönetmen, Kamboçya tarihinin insanlık dışı bir dönemini berrak, özgün ve yaratıcı bir yolla tanımladığı için; çünkü geçmişi anımsamak, bizi, her türlü totaliterlik ve despot rejimlerin eninde sonunda kaçınılmaz olarak
insanlık trajedilerine yol açtığına karşı uyarır." Rithy Panh'ın yönettiği L'image manquante / Eksik Resim adlı filme vermiştir.

Jüri, "çağdaş toplumlarda trans*ların durumuna tutku dolu, şahsi ve samimi bir bakışla yaklaşması; toplum dışına itilme ve yoksunluk, çoğu zaman seks işçiliğine yol açarken, her tür ayrımcılığın durdurulmasına yönelik ve bu konuda farkındalık yaratmak üzere bir çağrı işlevi görmesi" nedeniyle Maria Binder'in yönettiği Trans X İstanbul filmine Özel Mansiyon vermeye karar vermiştir.
FIPRESCI (Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu) Ödülleri

Başkanlığını İspanya'dan Nando Salvá'nın yaptığı FIPRESCI Jürisi'nde Almanya'dan Heike-Melba Fendel, Romanya'dan Angelo Mitchievici, Bulgaristan'dan Olga Markova ve Türkiye'den Janet Barış ile Murat Emir Eren'den oluşan 33. İstanbul Film Festivali FIPRESCI Jürisi:

Uluslararası Yarışma'da FIPRESCI Ödülü'nü, "Müzik ile film arasındaki hep alengirli ilişkinin sınırlarını genişlettiği; ne kurmaca ne de belgesel, ikisinin arasında bir film olduğu; bir sanatçının zihninin ve yaratıcılığının nasıl işlediğine dair içgörü dolu yepyeni bir alan açtığı için" Iain Forsyth ile Jane Pollard'ın yönettiği 20,000 Days on Earth / Dünyada 20.000 Gün adlı filme;

Ulusal Yarışma'da FIPRESCI Ödülü'nü ise "Bir sömürü zincirini ve bu zincirin arkasındaki ekonomik, sosyal ve siyasal yönleri incelikli bir şekilde beyazperdeye yansıttığı; bu dramatik sürece dahil olan insanlara şefkatli bakışı için" Kazım Öz'ün yönettiği He Bû Tune Bû / Bir Varmış Bir Yokmuş adlı filme vermiştir.

Radikal Halk Ödülü

Radikal Gazetesi'nin sponsorluğunda verilen ve festival izleyicilerinin oylarıyla belirlenen Radikal Halk Ödülleri:

Uluslararası Yarışma'da Xavier Dolan'ın Tom a la ferme / Tom Çiftlikte filmine;

Ulusal Yarışma'da Hüseyin Karabey'in Were Denge Min / Sesime Gel filmine verilmiştir.

Cineuropa.Org Ödülü

33. İstanbul Film Festivali kapsamında Hüseyin Karabey'in Were Denge Min / Sesime Gel adlı filmi, Cineuropa.org Ödülü'ne layık görüldü. Sinema yazarı jüri Vladan Petkovic ödülün, "olağanüstü çizilmiş sinemasal çerçevesi ve anlatı yapısı; amatör oyuncuların canlandırdığı sempatik karakterleriyle ciddi sosyo-politik konuları ele alırken insani değerlerimizi güçlü bir şekilde öne çıkartıp devlet mekanizmasının insanlık dışı uygulamalarını evrensel bir düzeyde ve şiddetle kınadığı için" bu filme verildiğini belirtti.

Cineuropa.org Ödülü, sanatsal açıdan tartışmasız değeri olan, bunun yanısıra karşılıklı iletişimi destekleyen ve birleştirici özellik taşıyan filmlere verilmektedir. Ödül, filmin tanıtımı için Cineuropa.org sitesinde 5.000 Avro değerinde sürmanşet ilanının yayınlanmasını da içermektedir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.