Çarşamba 25.02.2015 00:00

Yıldızlar Topluluğu konseri CRR’yi sallayacak

Yurtdışında dev orkestralarda çalan Türkler bir kereliğine Gürer Aşykal yönetiminde Cemal Reşit Rey’de cumartesi gecesi sahne alacak. Biletleri tükenmekte, çabuk olun.

1961 yılında ilk Türk iş gücü Avrupa'ya hareket ettiğinde, henüz ayağa kalkmaya başlayan Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşları iki dünya savaşının yaralarını sarmaya uğraşan Avrupa insanına emeği karşılığı yardım elini uzatıyordu. Aynı tarihlere göz attığımızda Türk sanat ve sanatçısının, bilim insanlarının, iş gücüyle karşılaştırılmayacak kadar seyrek olarak adı geçen beldede temsil edildiği de aşikardı.
Aradan geçen yarım asırı aşmış süre içerisinde genç cumhuriyetimiz, tüm dünyaya ilham olan devrimleriyle biri diğerinden değerli bireyler yetiştirirken Avrupa'ya göçen neslin evlatları da yeni Avrupalı / Türk jenerasyonunun bayrağını dalgalandırıyordu.
Bir yandan ana yurtta ki eğitim seferberliği ile yetişen sanatçılar, birer birer yurt dışına uçup gelişim serüvenlerini yorumladıkları müziğin beşiğinde devam ettirirken öte yandan işçi gereksinimiyle oralara yerleşen vatandaşlarımız da eş güdümlü olarak iş gücü konumuna geliyorlardı.
İşte bu konser Cumhuriyet'imizin kararıyla yurt dışına gönderilerek bizlere kapı açan Saygun, Erkin,Rey,Akses gibi sanatçılarımızın ayak izlerini takip edip gittikleri yerlerde Almanya Deutsche Oper, Frankfurt Operası, Hamburg Operası, Münih Filarmoni, Berlin Filarmoni, Kuzey Almanya Radyo Orkestrası, Komische Oper, Nürnberg Operası, Leipzig Gewandhaus, Schleswig Holstein Operası, Stuttgart Radyo Senfoni, Bayerische Rudfunks, Avusturya, Viyana Geleneksel Devlet Orkestrası Belçika Filarmoni, İngiltere BBC Filarmoni, Londra Filarmoni, Fransa Aulnay sous bois Harmonie Orchestra, İsviçre Suisse Romande, Amerika Philadelphia Orchestra, Seattle Symphony Orchestra gibi en önde gelen toplulukların değişmez yapı taşları olan Türk Sanat Yıldızları'nın bir araya geldiği şölendir.

PROGRAM

Eser: G.Bottesini Keman ve Kontrbas Konçertosu La Majör
SOLİSTLER:
Hande Özyürek, keman
Fora Baltacıgil, kontrbas
Eser: A.Dvorak Viyolonsel Konçertosu si minor Op. 104
SOLİST
Efe Baltacıgil
Eser: Ludwig Van Beethoven 5.Senfoni Op.67

GÜRER AYKAL, ŞEF

Müzik eğitimine Ankara Devlet Konservatuarı'nda başlayan Gürer Aykal, Necdet Remzi Atak'ın öğrencisi olarak 1963 yılında Keman Bölümü, Adnan Saygun'un öğrencisi olarak da 1969 yılında Kompozisyon Bölümü'nden mezun oldu. Aynı yıl devlet bursu kazanıp İngiltere'ye giderek Londra'da Guildhall Müzik Okulu'nda André Previn ve George Hurst gibi önde gelen şeflerin yanında orkestra şefliği okudu. 1972'de Guildhall Müzik Okulu ve Kraliyet Müzik Akademisi İleri Şeflik Bölümlerini birincilikle bitirdi. Ardından İtalya'ya giden Aykal, Accademia Musicale Chigiana'dan Şeflik Nişanı aldı ve Santa Cecilia Akademisi'ni Franco Ferrara'nın asistanlığını yaparak bitirdi. Bu arada Adnan Saygun'un isteği üzerine Pontificio Istituto di Musica Sacra'da Bartolucci ile Gregoryen koro müziği ve Rönesans çoksesli öğrenimi de gördü. 1975 yılında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın sürekli şefliğine atanan Aykal, daha sonra bir süre Devlet Opera ve Balesi'nin genel müdürlüğünü yaptı. Bu arada Suna Kan'la birlikte kurduğu Ankara Oda Orkestrası'nın ülkemizdeki etkinliklerinin yanı sıra yurtdışında da yüzden fazla konserini yönetti. Avrupa ülkelerinin önde gelen orkestraları ile sayısız konserler verdi; İngiliz Oda Orkestrası'nı Güney Amerika ve Karayipler Turnesi'nde yönetti. Amsterdam Concertgebouw Oda Orkestrası'nın da şefliğini yaptı. Eğitimci yönü yurtiçi ve yurtdışında orkestra şefliği profesörlüğünü de kapsayan Gürer Aykal, ABD'de Indiana (Bloomington) Üniversitesi, Teksas Tech ve UTEP üniversitelerinde ileri orkestra şefliği dersleri verdi. Halen Bilkent Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda eğitimcilik görevini sürdürüyor.
Müzik alanındaki uluslararası başarıları ve hizmetleri nedeniyle 1981 yılında kendisine "Devlet Sanatçısı" unvanı verilen Aykal, bugüne kadar yaptığı CD kayıtlarında Londra Filarmoni, Kuzey Almanya Radyo (NDR), Ankara Oda, Bilkent Senfoni, Cumhurbaşkanlığı Senfoni ve El Paso Senfoni orkestraları gibi önde gelen birçok sanat topluluğu ile Bach, Beethoven, Mozart, Çaykovski, Elgar, Smetana, Ravel, Erkin ve Saygun gibi büyük bestecilerin yapıtlarını seslendirdi.
ABD'de toplam 16 yıl şeflik ve genel müzik yönetmenliği yapan Aykal, 1991–2003 yılları arasında sürekli şefliği ve genel müzik yönetmenliğini yaptığı Teksas El Paso Senfoni Orkestrası'nın bağlı bulunduğu üniversiteden fahri profesörlük unvanı aldı. 2000–2004 yılları arasında Antalya Devlet Senfoni Orkestrası'nı kurup ve geliştirme görevini üstlendi. Gürer Aykal çağdaş Türkiye'nin müzik yoluyla tanıtılması konusunda yurtiçi ve yurtdışında yaptığı başarılı çalışmalarından dolayı 1999 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından "Yılın Sanatçısı" seçildi. 2008 Mayıs'ında Türkiye ile Finlandiya arasındaki kültürel işbirliğine sağladığı katkılardan ötürü Finlandiya Devlet Nişanı ile ödüllendirilen, Temmuz 2008'de Lazio Avrupa ve Akdeniz Festivali kapsamında Roma'da düzenlenen törende Uluslararası Gösteri Sanatları kategorisinde "Başarı Ödülü" alan Gürer Aykal, bugün, 1999'da kurduğu ve 2008 Eylül'üne dek sürekli şefliği ile genel müzik yönetmenliğini sürdürdüğü Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nın onursal şefi olarak görevine devam ediyor.
HANDE ÖZYÜREK, KEMAN
15. Uluslararası Viyana Müzik Yarışması birincisi Özyürek, on bir yaşında ilk keman derslerine başladı. Mimar Sinan Üniversitesi'ne bağlı Devlet Konservatuvarı'nda Prof. Çiğdem Iyicil'in sinifindan on dokuz yasinda mezun oldu, ayni zamanda Prof. Cengiz Tanç'in Kompozisyon ögrencisi olarak egitimini tamamladi. Yüksek Lisans ve Doktora calismalarina, Türk Eğitim Vakfı'ndan kazandığı bursla, Almanya'da sürdürdü. Almanya ve Italya basta olmak üzere Uluslararası yarışmalarda bircok ödül kazandi. 16 yaşında orkestra eşliğinde ilk solo konserini veren Özyürek, Almanya, Yunanistan, Avusturya, Fransa, Belçika, İtalya ve Türkiye'de verdiği konserlerde Viyana Bosendorfer Saal, Viyana Musikverein, Bayern Radyosu, Stuttgart Liederhalle gibi unlu konser salonlarinda solo konserler vermiş, Brüksel Filarmoni Orkestrası, SüdWest Deutsche Filarmoni, Bavyera Radyo Orkestrasi Münih, Plovdiv Filarmoni eşliğinde çalmıştır. 2007 yılının "Saygun Yılı"olması nedeniyle Kalan Müzik imzasıyla çıkardığı "Saygun'la Yüz Yüze" albümü, ünlü bestecimiz A.A.Saygun'un "komple" keman-piyano eserlerinin kaydedildiği ilk albüm. Albüm tanıtımının ilk konserlerinden; Almanya'nın ünlü müzik Festivali Schleswig Holstein Müzik Festivali konseri sonrasında olumlu eleştiriler alarak yabancı basında adından birçok kez övgüyle bahsettirmiştir. Münih'te yaşamını sürdüren Özyürek, 4 yıldır Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvar'ında Doçent olarak görev yaptıktan sonra, Eylül ayından Münih'te 17 yaş üstü öğrencilerin bulunduğu Carl Off Müzik Akademisi'nde ders vermektedir. Münih Filarmoni Orkestrası ardından sayısız kemancı arasından kazandığı Bavyera Radyo Orkestrası Münih'in önde gelen sanatçılarından olup yarı kadrolu olarak çalışmalarına devam etmekte ve sekiz yıldır Piyanist Fedele Antonicelli ile duo partneri olarak konserler vermektedir. Aynı zamanda Münih'te Türk-Akdeniz mutfağı yemeklerinin sunulduğu restoranın sahibi ve işletmecisidir.
FORA BALTACIGİL, KONTRBAS
Philadelphia'daki Curtis Enstitüsü'nden 2006 yılında mezun olduktan sonra Minnesota Orkestrası'nda birinci kontrbasçı olarak çalıştı. Yo-Yo Ma ile Silk Road Oda Orkestrası'yla Tanglewood'da konserler verdi. 2009 yılında Berlin Filarmoni Orkestrası'nı kazandı. İKSV'nin 40. Yıl Festivali'nde Berlin Filarmoni Orkestrasi ile Sir Simon Rattle yonetiminde konser verdi. Bu konserde Efe Baltacigil ile solist olarak Istanbul ve Efes Antik Tiyatrosu'nda Bottesini Grand Duo'yu seslendirdi. 2012 yilinda New York Filarmoni Orkestrasi'nin birinci kontrabascisi olarak goreve basladi. Juilliard, New York Universitesi ve Curtis Enstitüsü'nde masterclass'lar verdi. Birlikte çalıştığı şefler arasında Sir Simon Rattle, Claudio Abbado, Kurt Mazur, Lorin Maazel, Daniel Baremboim, Valery Gergiev gibi isimler yer almaktadır.
Kazandığı birincilik ödülleri: McKnight Artist Fellowship, Riverside Symphony ve Delaware Symphony.
Baltacıgil 2014 Eylül ayı itibariyle Münih Filarmoni Orkestrası'nın birinci kontrbasçısı olarak çalışmaktadır.
EFE BALTACIGİL, VİYOLONSEL
1978 yılında İstanbul'da müzisyen bir aile içinde dünyaya gelen Türk müzisyen, müzik eğitimine önce keman ile Kadıköy Belediye konservatuarında Giray Rosenfos, ardından Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarında, İhsan Kartal ve Prof. Nusret Kayar ile viyolonsel çalışarak devam etti. 1998 yılında ABD'nin en önde gelen müzik okullarından biri olan Curtis Enstitüsünde Peter Wiley ve David Soyer ile lisans üzeri eğitim aldıktan sonra 23 yasında Amerika'nın en ünlü orkestralarından Philadelphia Orkestrası'nın viyolonsel grup şefi yardımcılığını kazandı. 2005 yılında NY genç sanatçı yarışmasını kazanan sanatçı 2006 yılında Avery Fisher kariyer katkı ödülüne layık görüldü. 2007 yılında ünlü Carnegie konser salonu sanatçıyı Avrupa "Rising Stars" turnesine yolladı ve bu turne sayesinde NY- Amsterdam - Luxemburg- Baden Baden, Köln ve Viyena'da en önemli konser salonlarında resitaller verdi. 2009 yılında Philadelphia Orkestrasi ile solist olarak iki kez sahneye çıkan sanatçı 2010 yılında Seattle Senfoni Orkestrasında grup şefliğini kazandı. 2012 yılında İstanbul Festivalinin davetlisi olarak kardeşi Fora ile birlikte Berlin Filarmoni Orkestrası ve Sir Simon Rattle eşliğinde İstanbul ve İzmir'de solist olarak sahne aldılar. Aynı yıl Beethoven üçlü konçertoyu Türk Gençlik Orkestrasi eşliğinde Almanya'nın Bonn şehrinde seslendirdi. 2014 yılında Seattle Senfoni ile çaldığı Dvorak konçerto büyük övgü topladı ayrıca Gabriel Faure'nin Elegie (Ağıt) başlıklı eserini cd olarak kayıt etti.
Efe Baltacigil, Türk keman yapımcısı Ersen Aycan'ın viyolonseli ile konser vermektedir.
YILDIZLAR TOPLULUĞU
1.Keman
Hande Özyürek (Konzertmeister)
Önder Baloğlu (Konzertmeister / Yardımcısı)
Banu Selin Aşan
Ayşe Ferzan Alada
Ilgın Ülkü
Muhammedjan Sharipov
Melodi Kayış
Kıvanç Tire
Fatmanur Şahin
Yağız Erarslan
2.Keman
Elvan Schumann (Grup Sefi)
Beril Sun (Grup Şefi Yardımcısı)
Aslı Doğan
Melika Azizi
Gözde Sevdir
Gökçe Erem
Metin Baruh
Nihat Ağdaç
Viyola
Ruşen Güneş (Grup Şefi)
Burcu Ülkü
Ali Başeğmezler
Mehmet Ali Yücel
Dilhan Kantaş
Naz Altınel
Viyolonsel
Nil Kocamangil (Grup Şefi)
Elif Dimli
Rabia Aydın
Seren Karabey
Duygu Kaynar
Doğuş Ergin
Kontrbas
Deniz Yurdakul (Grup Şefi)
Ömer Faruk Dede
Yiğit Şen
Flüt
Bora Korkmaz
Aslıhan And
Obua
Sevgi Özsever
Nehil Durak
Klarnet
Candan Işık Yüce
Selin Gürol
Fagot
Selim Aykal
Cem Aktalay
Korno
Tuna Erten
Eda Paçacı
Trompet
Alper Çoker
Onurcan Çağatay
Trombon
Mehmet Ali Baydar
Yusuf Sümbül
Onur Özgüner
Timpani
Emil Kuyumcuyan

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.