Biyografi nedir, nasıl yazılır? Biyografi özellikleri nelerdir?
Yaşam öyküsü anlamı da olan biyografi, tanınmış bir bireyin hayatının önemli noktalarını da ya da tamamını anlatan yazı türüdür. Tamamen gerçeğe dayalı olan biyografi, kişinin yaşam öyküsünün yazımsal halidir. Yazılırken dikkat edilmesi gereken özellikleri vardır. Peki, biyografi nasıl yazılır? İşte detaylar
Biyografi türü genel hatlarıyla tanınmış bir kişinin hayatını ortaya koyan yazı türüdür. Biyografiye konu olan kişi spor, siyaset, din, edebiyat ya da başka herhangi bir sektörden bir kişi olabilir. Biyografisi yazılacak olan kişilerin ortak özelliği ise boy gösterdikleri sektörlerde tanınmış kişiler olmasıdır.
Tür olarak gerçekliğe dayanan biyografi, kurgusal olamaz. Bütünüyle bireyin hayatındaki gerçekliği konu edinir. Kişinin iş yaşamındaki başarısı, özel hayatı ve benimsediği değerler biyografinin içeriğinde yer edinir. Biyografide kronolojik sıra takip edilebilir, sade ve açık bir dil kullanılır. Biyografide anlatıcı hayali bir kişi değil, yazarın kendisidir.
BİYOGRAFİ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
- Toplum tarafından tanınmış kişilerin hayat hikayelerini ele alır.
- Kurguya yer verilmez, gerçeklere dayanır.
- Kronolojik bir sıraya göre ilerler.
- Bir yazar tarafından kaleme alınır, eğer kişi kendi hayat hikayesini yazacaksa bu otobiyografi olur.
- Belgeler ve tanıklara dayalı olması gerekmektedir.
- Sade, anlaşılır ve açık bir dil kullanılmalıdır.
- Kişinin değerleri ve benzerlerinden farklı yönleri anlatılır.
BİYOGRAFİ NASIL YAZILIR?
Biyografi yazımı üzerinde titizlikle durulması gereken bir konudur. Biyografi yazılırken belirli kurallara uymak gerekirken, kronolojik sıranın takip edilmesi son derece önem arz etmektedir. Peki, biyografi nasıl yazılır? Sizler için biyografi yazılırken dikkat edilmesi gereken hususları listeledik.
- Giriş bölümü: Biyografinin ilk bölümü olan giriş bölümünde, biyografisi yazılan kişinin doğumundan doğduğu yere kadar temel bilgilere yer verilir. İlgili kişinin ailesi, soy ağacı ve çevresi hakkındaki bilgilere değinilir.
- Gelişme bölümü: İlgili bireyin çocukluk yıllarından eğitim ve öğretim yıllarına kadar olan bilgilere gelişme bölümünde yer verilir. Gelişme bölümünce ayrıca, özel hayattaki arkadaşlıklardan, okul yıllarındaki başarılardan ve zamanla oturmaya başlan kişilikten söz edilir.
- Sonuç bölümü: Biyografinin son kısmı olan sonuç bölümü, kişinin iş yaşamı ve özel hayatını içerir. Evlilik, kariyer vb. konular burada anlatılır. İş yerindeki başarılara değinilir. Kişinin toplumdaki sosyal konumuna dikkat çekilir.
EN SON HABERLER
- 1 ‘Fotoğraflar zamanın izlerini taşır’
- 2 Osmanlı mirası Hereke halısı yeniden Lahey’de
- 3 Tarihi taş konakta Türk kültürü tanıtılıyor
- 4 Rami Kütüphanesi’ne 2 yılda 6 milyon ziyaretçi
- 5 Sanat dolu ocak ayı
- 6 Arp severlerin kalbi İstanbul’da atacak
- 7 Kanuni’nin emaneti yeniden hayat buldu
- 8 Sanatın kalbi CSO Ada Ankara’da atacak!
- 9 Tiyatroda 75 yıllık rekor
- 10 2024’ün en değerli eserleri