Pandispanya ve puding ikilisi 7 liraya mal olurken, bir paket mantar en fazla 6 lira tutuyor. En hesaplısı kurabiye gibi görünüyor. Siz 19.90 liraya daha fazlasını yaparsınız bence.
Çaya misafirlerim geliyor bugün; bayılıyorum altın günü havasında geçen bol muhabbetli günlere... Çok yoğun çalışan bir insan olduğum için heyecanla bekliyorum evde olacağım günleri. Bir de sevdiklerim gelecekse eğer, hazırlıklar daha bir keyifli hale geliyor. Tabii her şeyi bir hedefe bağlamak isteyen İdilika rahat durur mu? 'Madem 19.90 liraya sofra hazırlıyorum, bu sefer çay saati hazırlayayım o halde' dedim, marketin yolunu tuttum.
BEZELENMİŞ PASTA
Planlarıma göre bir çeşit tuzlu yapacaktım. Börek, poğaça ya da kiş türü bir adet pasta ve bir de kurabiyeler düşünüyordum. Markete girince gördüm ki hazır pandispanyalar hiç de pahalı değiller. Aldım hazır pudingi ve hazır pandispanyayı içine koyduğum birkaç sürprizle enfes bir pastaya çevirdim. Tarçınlı elma marmelatı ile çok sevdiğim pastane bezelerini evde yapıp bir araya getirdim. Üzerine şanti, arasına pastacı kreması yapmayı da aklımdan geçirmedim değil ama böylesi hiç fena olmadı. Zaten puding bazlı pastalara bayılırım.
BÖREK VE KİŞ KARIŞIMI
Bu tarife bayılıyorum, tam buğday unu kullandığım için kıvamı ve rengi çok cazip oluyor. İç malzemesini mantarlı yapıyorum ama ıspanaklı da olabilir. Çoğunlukla bizim kiş algımız; kurabiyemsi kıyır kıyır olabilecek bir hamur parçasının üstüne beşamel sos bazlı bir harç ve peynirle fırınlanması şeklinde. Ancak Polonyalıların yaptığı biraz börek-kiş karışımı bir şey oluyor. Deneyin, seveceksiniz.
SEVİLEN KURABİ YELERİM
Ay bu kurabiyelerin dili olsa da konuşsalar... Geçtiğimiz sene Karaköy'de bir yerimiz vardı; poğaçalar, açmalar, simitler üretir satardık. Oradaki tezgahımızda bu kurabiyelerden yapmak istemiştim sevilir mi diye; aman ne sevilme, günde kaç tepsi yaptığımızı hatırlayamıyorum. Çileklisi, elmalısı, kayısılısı en çok elmalısını yapardım. Nadir adında çok sevdiğim bir arkadaşım var; hep ona denk gelirdi bu elmalı kurabiyeler. Tabii iştahlı ve yemek yemeği bilen insanlara saygı duyan ben, her seferinde ona kurabiyelerimden sunardım. Hâlâ aramızda esprisi yapılır, bu kurabiyeleri görünce aklıma hep Nadir geliyor. Siz de sevdiklerinize yapıp yedirin. Bir ölçü verdim ama eminim deneyince üç-dört ölçü yapacaksınız.
Elmalı bezeli pasta

1 adet hazır pandispanya

3 adet yeşil elma

1 su bardağı toz şeker

1 paket vanilyalı puding ve arkasında yazan ölçü miktarı süt

1 çay kaşığı tarçın
KEKİ ISLATMAK İÇİN:

1 çay bardağı süt
BEZELER İÇİN:

2 adet yumurta akı

2 çay bardağı pudra şekeri

Tuz
YAPILIŞI: Elmaları rendeliyoruz ve şekerle pişiriyoruz. Tarçınla karıştırıp soğutuyoruz. Bezeler için yumurta akını ve pudra şekerini çırpıp bir sıkma torbasıyla yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine sıkıyoruz. Önceden ısıtılmış 120 derecelik fırında pişiriyoruz. Hazır pandispanyayı sütle ıslatıyoruz. Arasına elma marmelatını sürüyoruz. Bezelerin bir kısmını kırıp elma reçelinin üzerine serpiştiriyoruz. Diğer pandispanya katını üstüne kapatıyoruz. Vanilyalı pudingi arkasında yazan ölçüdeki gibi pişirip pandisyanın üzerine döküyoruz. Bezelerle süslüyoruz.
PÜF NOKTASI
Pastane tipi bezeler elde etmek için; yaparken yumurta akının içine hiç su kaçmaması, sarılarından iyice ayrılması, karıştırma kabının kuru olması ve yüksek devirde çırpılması gerekiyor.
Reçelli kurabiye

1 çay bardağı sıvı yağ

1 çay bardağı yoğurt

125 gr. margarin

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

1 paket pudra şekeri

Aldığı kadar un

1 kase ayva ya da portakal reçeli
YAPILIŞI: Hamuru kulak memesi yumuşaklığına gelecek kadar yoğuruyoruz. Küçük parçalar alıp avucumuzun içinde açıp içine bir çay kaşığı reçel koyuyoruz. Poğaça gibi kapatıyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişiriyoruz. Soğuyunca pudra şekerini bir süzgeç yardımıyla eliyoruz.
Polonya usulü kiş proşka

1 çay bardağı zeytinyağı

2 yemek kaşığı yoğurt

1 adet yumurta

Yarım çay bardağı yağsız süt

250 gr. tam buğday unu

100 gr. un

1 paket kabartma tozu
İÇ MALZEMESİ:

500 gr. mantar

1 adet soğan

1 adet domates

2 adet yeşil biber

100 gr. rendelenmiş kaşar peyniri
YAPILIŞI: Mantarı az suda haşlıyoruz. Suyunu çekince soğan ve biber ilave edip kavuruyoruz. En son domatesleri ilave ediyoruz. Baharat ile lezzetlendiriyoruz. Soğuyunca kaşar peyniri ile karıştırıyoruz. Hamur için; yumurta, zeytinyağı, yoğurt ve sütü karıştırıyoruz. Unları ve kabartma tozunu ekleyip yoğuruyoruz. Elde ettiğimiz hamuru ikiye ayırıyoruz. Tezgaha az miktarda un serpip birinci hamuru açıyoruz ve yuvarlak bir tepsiye seriyoruz. İç malzemeyi ara kata koyuyoruz. ikinci hamuru açıp şeritler halinde kesiyoruz ve kafes olacak şekilde şeritleri diziyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
NOT
Polonya'daki orijinal halinde kafesli kiş görüntüsü yok. Onlar ikinci hamuru açıp iç malzemenin üzerini kapatıyorlar.