Hepinize iyi haftalar. Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda işten eve geldiğinizde acil şekilde ailenize yapabileceğiniz hem besleyici, hem de doyurucu bir mönü hazırladım.
BESLEYİCİ ÇORBALAR
Gelişim çağındaki çocuklara ve hatta bebeklere
tavsiye edilen enfes bir çorba tarifim var:
Karnabahar çorbası. Sofralarımızda her zaman
besleyici gıdalar olmasına dikkat ediyorum.
Hazır karnabahar raflardan düşmemişken, koca
kış geçti hâlâ direniyorken, son günlerinde karnabaharı
çorbaya çevirelim diye düşündüm.
Ayrıca sevgili okuyucularımız, şunu söylemeden
geçemeyeceğim; karnıbahar değil, karnabahar
diye yazılmalı.
İSKENDER USULÜ KÖFTE TARİFİ
Bursa'ya özgü İskender kebaptan esinlenerek
üretilmiş, pide üzerinde küçük köftelerin
yoğurt, domates sos ve tereyağı ile buluştuğu
enfes lezzetli bir yemek tarifi paylaşıyorum
sizlerle. Üzerine sumak dökerseniz, bizim Ege
bölgesinde Manisa kebabı olarak adlandırdığımız,
ancak gerçekte pideli soslu köfte olan
yemeğin lezzetine birebir benzeyecektir. Köfteleri
buzluktan çıkarıp pişirirseniz bu yemeğin
yapımı 10 dakikayı bulmayacaktır.
KEŞKÜL-Ü FUKARANIN HİKAYESİ
Keşkül; esasen Hindistan cevizinin kabuğundan
yapılan bir tür kap, çanak olarak geçmiş
zamanlardan beri biliniyormuş, ancak tatlı
olarak nam salmasının ardında gerçek bir hikaye
var. Keşkül- ü Fukara tam bir Osmanlı tatlısıdır.
Hikayeye göre Osmanlı döneminde
devletin adaletini sağlamakla yükümlü kadılar
ve dervişler, halkın maddi manevi durumunu
görüp değerlendirmede bulunmak için
zaman zaman dilenci kılığına girerek sokaklarda
Hindistan cevizi kabuğundan yapılan
kap olan keşküllerle dilenirlermiş. Burada toplanan
paraları devletin sahibi olduğu aşevlerine
götürüp yiyecek yapmaları sağlanırmış.
Yapılan yemek bu kaplarda servis edildiği için
adını buradan almış. Popülaritesini kaybetmeyen
bu tatlı, yoksullara yardım amaçlı dağıtıldığı
için yoksul çanağı ya da keşkül- ü fukara
ismiyle anılıyor.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz
zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr
adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda
buluşabilmek dileği ile. Sevgiyle kalın...
KARNABAHAR ÇORBASI
1 adet küçük boy karnabahar
1 adet orta boy patates
1 adet orta boy kuru soğan
2 adet kereviz sapı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
4 su bardağı sıcak et suyu
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1.5 su bardağı süt
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
Yapılışı: Kabuklarını soyduğunuz patates ve kuru soğanı iri parçalar halinde kesiyoruz. Kereviz sapını ince ince doğruyoruz. Zeytinyağını geniş bir tencerede kızdırdıktan sonra karnabahar, patates, kuru soğan ve kereviz sapı parçalarını hafif bir renk alana kadar soteliyoruz. Sotelenen sebzelere sıcak et suyunu ilave edip haşlıyoruz. Terbiye karışımı için; tereyağını ayrı bir sos tenceresinde eritiyoruz. Unu ilave edip kısık ateşte kavuruyoruz. Soğuk sütü yavaş yavaş ekliyoruz ve çorbaya yediriyoruz. Tüm malzemeyi karıştırıyoruz. Son olarak tuzu ve taze çekilmiş tane karabiberi ekliyoruz ve blenderda pürüzsüz bir kıvam alana kadar eziyoruz.
PÜF NOKTASI
Kereviz, düdüklü tencerede toplam 10 dakikada pişiyor. Zamandan tasarruf etmek için deneyebilirsiniz.
PİDELİ KÖFTE
Köftesi için:
600 gram dana kıyma
2 dilim ıslatılmış
bayat ekmek
1 adet yumurta
Tuz
Karabiber
Kimyon
Üzeri için:
100 gram tereyağı
Domates sosu için:
3 çorba kaşığı domates
salçası
2 su bardağı su
Yarım fincan zeytinyağı
Servis için:
Tırnaklı pide
Közlenmiş domates
Közlenmiş biber
Yoğurt
Köftesi için: Bir kaba kıymayı, ekmek içini,
yumurtayı, tuzu, karabiberi, kimyonu
koyuyoruz ve yoğuruyoruz.
Yoğurduktan sonra iki-üç saat buzdolabından
dinlendiriyoruz. Hazırladığımız
köfte harcından parçalar
koparıp şekil veriyoruz. Köfteleri
ızgarada kızartıyoruz. Tırnaklı
pideleri küçük küçük kare şeklinde
kesiyoruz.
Domates sosu için: Küçük bir tencerede domates
salçasını, suyu, zeytinyağını pişiriyoruz.
Servis tabağına pideleri
yerleştiriyoruz. Pidelerin üzerine
domates sosunu döküyoruz.
Domates sosunun üzerine köfteleri
yerleştiriyoruz. Tereyağını eritip
köftelerin üzerinde gezdiriyoruz.
Közlenmiş domates ve biber ile
süsleyip yoğurt ile servis ediyoruz.
KOLAY KEŞKÜL
1 kg. süt
1.5 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı pirinç unu
1 adet yumurtanın sarısı
Yarım su bardağı su
1 paket vanilya
Fındık, fıstık, badem
Yapılışı: Öncelikle yarım su bardağı suya nişasta, pirinç unu ve yumurta sarısını koyup çırpıyoruz. 1 litre sütü tencereye alıp şekeri ilave ediyoruz. Hazırladığımız nişastalı karışımı sütün içine döküyoruz. Muhallebi kıvamına gelince vanilya ilave edip ocaktan alıyoruz. İsterseniz kaselere, isterseniz kuplara dolduruyoruz. Üzerini fındık, fıstık, badem vs. ile süslüyoruz. Buzdolabında soğuttuktan sonra servis ediyoruz.