30 dakikada nefis sofra
Aynı sofraya oturacağınız biri yoksa, ne anlamı var mutfakta uğraşmanın, didinmenin! Her mutluluk gibi mutfak aşkı da böyle bir şey; paylaştıkça çoğalan, birileri tarafından ürettiklerinizin tüketildiğini görerek çağlayan bir şey. Ve nihayetinde bir 'Eline sağlık' denilmesi için açılmıyor mu saatlerce o kat kat hamurlar...
Her neyse, konuyu dağıtmayayım. Benim yalnızken bir parça peynir, bir parça ekmeğe talim olduğumu, bazen sabahları alelacele evden çıkmadan bir kap müsliyle kahvaltı ettiğimi, akşamları evde yalnız başıma kalıp açlık krizi geçirdiğimde eve hamburger sipariş ettiğimi kimse bilmiyor. Bu sebepten misafirlik denilen o şahane Türk geleneğine bayılıyorum ve misafirlerim gelecek diye tüm gün plan kurmaya başlıyorum. Bu akşam fazla vaktim yok, fakat her şey şahane ve kusursuz olmalı çünkü arkadaşlarımın dünyasında benim evime yemeğe gelmek sürprizlerle dolu bir deneyim. Tabii ki böyle durumlarda kurtarıcı ana yemeğim daima somon oluyor. Hem çok lezzetli, hem çok havalı, hem yanına ne koysam yakışıyor, hem de çok hızlı pişiyor.
Bu akşam fırında somonun yanına enfes bir bezelye püresi yapmayı planlıyorum. Başlangıç tabağım tabii ki deniz mahsüllü olmalı.
Ben ağızda dağılan pamuk gibi ahtapotları çok seviyorum; ahtapot salatasını mandalina suyuyla yapsam nasıl olur sizce? İki lezzeti de iyice özümsemiş bir damak hafızam olduğu için bence ahtapot ve mandalina birbiriyle çok iyi anlaşır. Onlara öyle bir tatlı hazırlayacağım ki; hem balık sofralarının vazgeçilmez tatlısı olması sebebiyle geleneksel, hem de içindeki sürprizlerle etkileyici olacak.
Eee haydi o zaman ben hemen mutfağıma koşuyorum; bir yandan yapacağım, bir yandan yazacağım. Acil misafir geleceği bir gün belki siz de denersiniz. Hepinize şimdiden afiyet olsun...
FIRINDA SOMON
Süslemek için:
Yapılışı: Bezelyeleri konserveden çıkarıp bol su ile yıkıyoruz. Bir tencerede tereyağını kızdırıp diğer malzemeleri ekliyoruz, hafif kavuruyoruz. Ardından blenderdan çekip baharatlar ekliyoruz. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine somonları diziyoruz. Tuz ve karabiber ile hafifçe ovup yediriyoruz. 175 derecelik fırında kızarana kadar pişriyoruz. Servis ederken tabaklara önce bezelye püresini, üzerine somon filetoyu koyuyoruz. Üzerini kavurduğumuz susamlarla süslüyoruz.
MANDALİNA SOSLU AHTAPOT SALATASI
Yapılışı: Ahtapotları derin bir tencerede kapağı kapalı olarak haşlıyoruz. Ardından dış kabuğu soyuyoruz. Ahtapotun pamuk etlerini dilimliyoruz. Sarımsakları eziyoruz, taze mandalina ve limon suyu, zeytinyağı ve tuz ile çırpıp ahtapotların üzerine döküyoruz. Farkı deneyince göreceksiniz.
Püf noktası: Ahtapot haşlarken tencerenin kapağı mutlaka kapalı olmalıdır ve ocağın altı kapatılmaya karar verildiğinde asla kapak açılmamalıdır. Tencere ne zaman soğursa kapak o zaman açılmalıdır. Bu küçük püf noktası, ahtapotlarınızın pamuk gibi yumuşacık olmasını sağlıyor.
MEYVELİ HELVA
Servis için:
Yapılışı: Hazır tahin helvayı rendeliyoruz. Süt ile eziyoruz. Meyveler ve cevizi ilave edip güveç kaplarına paylaştırıyoruz. Balıklar tabaklarda bitmeye yakın fırınlıyoruz ve dondurma ile servis ediyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 Doktorlar'ın Ela'sı sosyeteye gelin olmuştu... Yasemin Özilhan'ın süper lüks evi görenleri büyüledi!
- 2 Ben Bu Cihana Sığmazam'ın yıldızı Oktay Kaynarca'nın güzeller güzeli kız kardeşi Meryem'e bakın! Benzerliklerine yorum yağdı...
- 3 Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı Feyza Civelek'in olaylı gecesi! Uyuşturucu sipariş verip polislerin yanında torbacıya çıkıştı "Getirdin mi malzemeleri?"
- 4 Yakışıklı oyuncu Bahar'ın yıldızı Demet Evgar'ın kardeşi çıktı! Meğer aynı dizideymişler...
- 5 Kariyerini mi yoksa aşkı mı seçecek?
- 6 71 yaşındaki Bülent Ersoy vasiyetini açıkladı! 'Beni de sen gömeceksin'
- 7 Çocuklar Duymasın'ın Duygu'suydu... Ayşecan Tatari kızı Müjgan ve oyuncu annesi Aliye Uzunatağan ile anne-kız pozu verdi! Minik Müjgan sevimliliğiyle hayran bıraktı!
- 8 Ünlü oyuncu Feyza Civelek’in olaylı gecesi: Polislerin yanında uyuşturucu sordu
- 9 Hadise gaza bastı
- 10 Keşke popçu değil topçu olsaydım