Pazar 27.11.2017

30 dakikada ziyafet sofrası

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'da bugün, yapımı son derece basit lezzetler var.
Çalışanlar için hazırladığım bu akşam mönüsünde kabak beğendili köfte hazırlıyoruz.
Balkan köfte olarak da bilinen beğendili köfte sunumunun Balkanlar'la pek bir ilgisi yok. Balkanlar'a gittiğimde gördüm ki, oradaki köfteler tuzlu bir kaymak ile sunuluyor.
Ama ismi ne olursa olsun, biz Türkler patlıcan beğendiye ve köfteye deli oluyoruz. O halde siz de bu nefis tarifi deneyin...
Dibi tutmuş yanık pilav, bence pilavların şahı. Hem yapımı çok pratik, hem de sunumu çok havalı ve tam davet sofralarına yakışır görünümde.
Pişirdiğimiz herhangi bir pilavın üzerinde çıtırdattığımız şehriyeler ile de hemen fark yaratabilirsiniz.
Pilavı çıtırdatmanızı ve bu lezzeti denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.
Tatlı olarak ise hem hafif, hem de nefis aromatik bir dondurma tarifi veriyorum ki, 'Yok canım bu kadar da kolay olamaz' dedirtecek cinsten.
Evet hem bu kadar kolay, hem de misafirlerinizin damağını çatlatacak türden lezzetli.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile. Hepinize iyi haftalar...
BADEMLİ YANIK PİLAV
2 su bardağı pirinç
2 su bardağı kaynar su
2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı iç badem
Yapılışı: İki su bardağı pirinci, ayçiçek yağında kavurup üzerine kaynar su ve tuz ekleyerek pilavı pişiriyoruz ve altını kapatıyoruz. Servis edeceğimiz zaman altını kısık ateşte açıp iyice yakıyoruz. Ayrı bir yerde bademleri kavuruyoruz. Servis ederken dibi tutmuş pilavı ters pişirip bademleri de üzerine serpiyoruz.
REÇELLİ DONDURMA
Kaymaklı dondurma
İstediğiniz bir çeşit reçel
Badem ya da fındık kırığı
Yapılışı: Servis kaselerine dondurmayı paylaştırıp el blenderı ile pürüzsüz hale getirerek sulandırdığınız reçeli üzerine dökün. En son olarak bademleri ya da fındıkları serpip servis edin.
KABAK BEĞENDİLİ KÖFTE
Köfte için:
400 gr. kıyma
1 adet yumurta
1 adet rendelenmiş soğan
Kimyon
Tuz
Kırmızı biber
2 yemek kaşığı galeta unu
1 tatlı kaşığı karbonat
Tuz
Beğendi için:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
2 adet kabak
Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Sos için:
3 adet rendelenmiş domates
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı sirke
2 adet kesme şeker
Tuz
Yapılışı: Köfte malzemesini bir araya getirip yoğuruyoruz. Top top köfteler elde edip zeytinyağında kızartıyoruz. Beğendi için; tereyağı ve unu kavuruyoruz. İçine rendelenmiş kabakları ilave ediyoruz ve kavuruyoruz. Daha sonra azar azar süt ilave edip koyulaştırıyoruz. En son rendelenmiş kaşar peyniri ilave edip erimesini sağlıyoruz. Domates sos için; domatesleri ve sarımsakları rendeliyoruz ve tüm malzemeyi bir taşım kaynatıyoruz. Servis ederken tabağa domates sos koyuyoruz, Üzerine kabak beğendiyi koyup köfteleri diziyoruz. En üste sarımsaklı yoğurt ve biberli yağ gezdirip maydanoz ile süsleyerek servis ediyoruz.
Püf noktası
Rendelediğiniz kabakların suyunu sıkarsanız, beğendinizin kıvamı daha güzel olacaktır.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.