Son Güncelleme: Çarşamba 02.05.2018
Acaba akşama ne pişirsek?
Lazanyayı bir de böyle denemek istedim, inanır mısınız tadına doyamadım.
Müthiş lezzetli oldu. Ramazan'ın yaklaştığı şu günlerde şahane bir iftar alternatifi oluşturacağına inanıyorum.
KEŞKÜL-Ü FUKARANIN HIKAYESİ
Keşkül denilen şey, esasen Hindistan cevizinin kabuğundan yapılan bir tür kap, çanak olarak geçmiş zamanlardan beri biliyormuş, ancak tatlı olarak nam salmasının ardında gerçekten bir hikaye var. Keşkül-ü fukara tam bir Osmanlı tatlısıdır.
Hikayeye göre, Osmanlı döneminde devletin adaletini sağlamakla yükümlü kadılar ve dervişler, halkın maddi manevi durumunu görüp değerlendirmede bulunmak için zaman zaman dilenci kılığına girerek sokaklarda Hindistan cevizi kabuğundan yapılan kap olan keşküllerle dilenirlermiş. Toplanan paraları devletin sahip olduğu aşevlerine götürüp yiyecek yapmaları sağlanırmış.
Yapılan yemek bu kaplarda servis edildiği için keşkül adını almış. Popülaritesini kaybetmeyen bu tatlı yoksullara yardım amaçlı dağıtıldığı için yoksul çanağı ya da keşkül-ü fukara ismiyle anılmaktadır.
Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
BEĞENDİLİ LAZANYA
BEĞENDI IÇIN:
ET SOTE IÇIN:
LAZANYA IÇIN:
YAPILIŞI: Dana eti, suyunu bırakıp çekene kadar pişirilir ardından soğan, sarımsak, salça, domates sırasıyla eklenerek sotelenir. Beğendi için; bir kaşık tereyağı eritilir, un kavrulur, ardından közlenmiş patlıcan eklenir. Hafif kavrulunca yavaş yavaş süt ve Hindistan cevizi eklenir. Fırın kabına lazanyalar haşkanmadan çiğ olarak bir kat dizilir. Üzerine beğendi, onun üzerine et sote ve kaşar peyniri eklenir. Tekrar lazanya şeklinde devam edilerek istediğiniz kadar kat çıkılır. En son katın en üstüne parmesan peyniri ve bayat ekmek kırıntıları serpilir. 185 derecelik fırında pişirilir.
TAVUK SUYUNA ÇORBA
MEYANESİ IÇIN:
YAPILIŞI: Öncelikle tüm çorba malzemesini tencereye aktarıyoruz ve kaynatmaya başlıyoruz. Ayrı bir yerde meyane malzemesini çırpıp alıştıra alıştıra çorbaya ilave ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Arzu ederseneiz 150 ml. çiğ krema ilave edebilirsiniz.
ANTEP FISTIKLI KEŞKÜL
YAPILIŞI: Tüm malzemeyi önce mikserle çırpıyoruz; ardından pişirip kaselere paylaştırıyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 Cem Yılmaz ve Necla Karahalil aşkı bitti! Birbirlerini takipten çıktılar...
- 2 Tokatçı'nın Emine'si 65 yaşında 20'lik genç kızlara taş çıkarıyor! Yeşilçam güzeli Nazan Saatçi fit hali ile "Maşallah" dedirtti!
- 3 16 yıldır aynı yastığa baş koyuyorlar! Kızılcık Şerbeti'nin Ömer'i Barış Kılıç güzel eşini yanından ayırmıyor! El ele, göz göze...
- 4 Zeytin gözlü Cemre bebek ilgi odağı oldu! Kızılcık Şerbeti'nin Cemre’sinin annesi kim biliyor musunuz? İşte Doğa ve Fatih'in bebekleri Cemre'nin annesi...
- 5 Kızılcık Şerbeti'nin Pembe'si Sibel Taşçıoğlu'nun kocası bakın kim çıktı! Meğer yakışıklı oyuncu ile...
- 6 Annesi sayesinde ünlü olmuştu... Afra Saraçoğlu’nun annesi hayran bıraktı! Resmen abla-kardeş gibiler!
- 7 Meğer Medcezir'in yıldızıymış! Yeşilçam’ın tescilli güzeli Aydan Şener’in kızı da oyuncu çıktı!
- 8 Sebebi tamamen duygusal! Sosyetenin ünlü çifti Can- Ahu Has çifti ev sahibi ile mahkemelik olmuştu...
- 9 Selda Bağcan GÜNAYDIN'A konuştu! ‘Popçular milyonlar kazanırken ben hâlâ yüzbinler alıyorum’
- 10 Babası meğer Fenerbahçe'nin yıldız ismiymiş! İsmail Hacıoğlu'nun babası kendisinden ünlüymüş...