Anteplilerin mutfağımıza kattığı iki sürpriz yemek
Gaziantep'te her sokak köşesinde karnınızı ucuza doyurabileceğiniz bir dürümcü mutlaka vardır. Bütün dürümcülerde genelde nohut dürümü bulunur. Ama bazı dürümcüler vardır ki, onlar sadece nohut dürümü satarlar. Ben de soluğu Gaziantep halkının en çok sevdiği Recep Usta'da aldım ve sahibi Bayram Bey'den nohut dürümünün inceliklerini öğrendim.
ŞİFALI BEYRAN
Gaziantep mutfağının en eski lezzetlerinden biri olan beyran; içindeki kuzu eti, sirke, baharat ve sarımsak ile bağışıklık sistemiyle başeden yegane yemeklerden birisi olarak şifa deposu niteliğinde ününe ün katıyor.
Kerameti, çok yüksek harlı ateşte pişirilmesinin yanı sıra içindeki kuzu eti, sirkesi, baharatı ve bol sarımsağında olan, Gaziantep kahvaltılarının vazgeçilmezi beyran, 'İçen hasta olmaz' dedirten bir üne sahip. Beyranın en büyük özelliği kemik suyu. Kemik suyu da bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Bugünlük benden bu kadar. Bana dilediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
MEŞHUR NOHUT DÜRÜMÜ
MALZEMELER
DÜRÜM İÇİN:
SALATASI İÇİN:
SARMAK İÇİN:
YAPILIŞI: Nohutlar haşlanır. Tavada yağ ısıtılıp biber ve domates salçası kavrulur. Salçalara, nohut ve istenilen baharatlar istenilen ölçüde eklenir. Ve bu şekilde salça ve nohut iyice birbiriyle birleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra salata malzemeleri oldukça minik ve ince doğranarak bol malzemeli bol limonlu ve hafif sirkeli bir salata yapılır. Lavaş ekmeğin içerisine yaklaşık 3-4 yemek kaşığı nohutlu karışım ve bir o kadarda salata eklenir. Üzerinden yine hafif bir limon suyu geçirilip sarılır suyu geçirilip sarılır.
BEYRAN ÇORBASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Kemikli kuzu eti, düdüklüye alınarak üzerini geçecek kadar su koyulup haşlanıncaya kadar pişirilir. Pişen etler süzülerek kemiklerinden ayrılır ve ufak ufak parçalanır. Etlerin suyu bir tencereye alınır ve içerisine pirinçler eklenir. Pirinçler yumuşayana kadar pişirilir. Daha sonra etler, dövülmüş sarımsaklar, tuz ve baharatlar ilave edilir. En son olarak tereyağı ayrı bir yerde hafif kızdırılarak tencereye dökülür. Beyran çorbası, bir süre daha kaynadıktan sonra altı kapatılır.
EN SON HABERLER
- 1 Oyuncu İpek Erdem anlattı: Barbie’yi silebilmek için elimden geleni yaptım!
- 2 Esra Erol’da 33 yıl sonra kavuştuğu annesine ateş püskürmüştü! Babası kızına kavuştu: Yargısız infaz yapmayın!
- 3 Real Madrid’in yıldızı Arda Güler’in pozu olay oldu! Arda Güler’den sevgilisi Duru Yayman’la mutluluk pozu!
- 4 Yasemin Özilhan tam bir estetik tutkunu! Doktorlar’ın Ela'sı Yasemin Özilhan’ın eski halini görenler tanıyamıyor!
- 5 Seda Erdim ile Ümit Erdim’le ilgili dedikodular doğru çıktı! Seda Erdim ve Ümit Erdim boşandı!
- 6 Mutfak Bahane final gününe eltiler damga vurdu!
- 7 16 yıldır el ele, göz göze! Kızılcık Şerbeti'nin Ömer'i Barış Kılıç güzel eşini yanından ayırmıyor!
- 8 Kızılcık Şerbeti'nin Pembe'si Sibel Taşçıoğlu'nun kocası bakın kim çıktı! Meğer yakışıklı oyuncu ile...
- 9 Yağ aldırdığını itiraf eden Demet Akalın şimdi de karın kaslarıyla olay oldu! "Ben hep böyleydim" dedi ama inandıramadı...
- 10 Güzel şarkıcı Mahmut Tuncer'in kızı çıktı! Mahmut Tuncer'in şarkıcı kızı Gizem sesi ve güzelliğiyle hayran bırakıyor...