Herkese merhabalar.
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, yaz akşamları misariflerinizi ağırlamanız, ya da havuz başı davetleriniz için aparatif oluşturabilecek üç tarife yer veriyorum.
1999 yılında annem, Amerikalı ortağı ile İzmir'de bir kafe açmıştı. Hâlâ unutamıyorum Jimmy's Cafe'nin lezzetlerini.
Orada öğrendiğim tarifleri hâlâ uyguluyorum.
Annem orada nefis taco salatalar hazırlıyordu. Kıyma ve salata nasıl bir arada olabilir diye sorabilirsiniz, ama bana ve anneme güvenebilirsiniz; bu salatanın lezzeti şahane oluyor.
Mısır cipsiyle atıştırmalıklar
Diğer yandan hazır satılan mısır cipsleri
ile hem pratik, hem şahane davet aperatifleri
üretilebiliyor. Bugün onlardan en kolay
ama en lezzetlisinin tarifini verdim. Nachos
adı verilen bu Meksika tipi atıştırmalık, herkesin
cok hoşuna gidecek.
İspanyol çiğ böreği
İspanya'nın çiğ böreği diye tabir edilen
ve empanadas adı verilen bu börekçikler
gerçekten nefis oluyor. İster kahvaltıda, ister
altın günlerinizde yapın, hatta hazırlayıp
hazırlayıp buzluğa atın; kızarttığınız an çıtır
çıtır tadına doyamayacaksınız.
Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
TACO SALATA
Yarım göbek
200 gr. kıyma
1 yemek kaşığı taco baharatı
1 kase Meksika fasulyesi
1 kase haşlanmış mısır
1 kase mısır cipsi
1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
1 adet domates
Sos için:
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
Zeytinyağı
1 avuç incecik doğranmış dereotu
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI: Taco baharatı ile birlikte kıyma kavrulur. Göbek marul ince ince doğranır, zeytinyağı ve limon suyu ile birlikte karıştırılır. Üzerine kavrulmuş kıyma serilir. Son olarak diğer tüm malzemeler eklenir. Domatesin kabuğu soyulur, küp küp doğranır. Sos malzemesi akışkan bir kıvam alacak şekilde çırpılır. Salatanın üzerine dökülerek servis edilir.
PÜF NOKTASI
İsterseniz bu salatayı, üzerine salsa sos dökerek de servis edebilirsiniz.
NACHOS
1 kutu haşlanmış mısır
1 kutu konserve Meksika fasulyesi
1 paket rendelenmiş sarı çedar burger peyniri
1 paket mısır cipsi
1 kase jalapeno biber turşusu
YAPILIŞI: Mısır ve Meksika fasulyesini yıkıyoruz ve suyunu süzüyoruz. Mısır cipsini cam fırın kabına döküyoruz. Jalapenoları ince ince dilimliyoruz. Meksika fasulyeleri, mısırları ve jalapenoları diziyoruz. Üzerine çedar peynirini rendeliyoruz. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırına atıyoruz ve pişiriyoruz.
EMPANADAS
250 gr. un
30 gr. tereyağı
1 adet yumurta
Yarım çay kaşığı şeker
Yarım yemek kaşığı ayçiçek yağı
75 ml. süt
Tuz
İç malzeme için:
6 adet yumurta
1 kase yeşil zeytin
200 gr. kıyma
2 adet soğan
Tuz
Karabiber
Kimyon
Bir avuç kuru üzüm
YAPILIŞI: Hamuru, sütü yavaş yavaş yedirerek yoğuruyoruz. Soğan ve kıyma kavuruyoruz. Tuz, karabiber, kimyon ve kuru üzüm ekliyoruz. Hamuru ikiye ayırıp açıyoruz. Bir adet çaydanlık kapağı ile kesip daireler cıkarıyoruz. Dairelere önce haşlanıp doğranmış yumurta, üzerine dilim zeytinler, üzerine kıymalı üzümlü harç ekleyip pileli şekilde kapatıyoruz. Yağda kızartıyoruz.