Son Güncelleme: Pazartesi 30.03.2020
Bağışıklığınızı güçlendirin
Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için dengeli beslenmeye dikkat etiğimiz bugünlerde, kemik suyu, et suları ve sebze sularının da önemi gün geçtikçe artıyor. Aslında yüzyıllardır dünya mutfaklarında kullanılan kemik suyu, faydaları sebebi ile son dönemde popülerliği gittikçe artan bir ürün. Vücut sağlığı açısından haftada en az 2 kez tüketilmesi önerilen bir besin. Kemik suyu mümkünse bol ilik içeren kemiklerin uzun süre su içinde pişirilmesi ile hazırlanır. Kemiklerin içindeki ilikler bu süre içinde kaynayan su ile birleşir ve içlerindeki tüm vitamin ve mineraller suya geçer. Evde hazırlamaya imkanı olmayanlar için ise market raflarında artık bolca kemik suyu ürünü bulunabiliyor. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu ve sağlıklı günlerde buluşabilmek dileği ile.
SEBZE STOK
MALZEMELER
YAPILIŞI:
Yıkadığınız pırasa, havuç ve kereviz sapını eşit büyüklükte doğrayın. Defne yaprağı, kekik, sarımsak ve karabiberleri bir tülbent ya da bone içine alarak ağzını bağlayın ve tencereye atın. Üzerine suyu ekleyerek orta ateşte kaynatın. Su kaynadıktan sonra altını kısın ve 10 dakika daha pişirin. Sebze suyunu süzün ve oda sıcaklığında dinlendirip soğuttuktan sonra buzdolabına kaldırın.
ET SUYU
MALZEMELER
YAPILIŞI:
Etleri derin bir tencereye alın. Üzerine suyu ilave edip orta ateşte kaynatmaya başlayın. Soğan, havuç, pırasa, soğan ve sarımsağı soyarak iri iri doğrayın. Kaynayan kemiklerin köpüklerini aldıktan sonra içine kalan tüm malzemeyi ilave ederek 1.5 saat kadar kısık ateşte kaynatın. Et suyunu süzün ve soğuduktan sonra küçük karton bardaklara bölüştürün ve dondurun.
KEMİK SUYU
MALZEMELER
YAPILIŞI:
Evde kemik suyu hazırlamak için öncelikle eklem yerleri ile birlikte satın aldığınız ilikli kemikleri yaklaşık 1 saat bol suda bekleterek varsa kanının çıkmasını sağlayalım. Daha sonra beklettiğimiz suyu dökerek kemikleri geniş bir tencereye alalım. Kemiklerin üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ve 1 kaşık sirke ekleyerek ocağa alalım. Kaynamaya yakın ocağı kısarak kısık ateşte mümkün olduğunca yavaş bir şekilde kaynamasını sağlayalım. Bu şekilde kemiklerimizi 7-8 saat kaynatalım. Bu süre içerisinde et suyumuzun jel kıvamına geldiğini göreceksiniz. Kemik suyunu ocaktan aldıktan sonra içerisinden iri kemik parçalarını alalım ve kemik suyunu süzgeçten geçirerek varsa küçük kemik parçalarının süzülmesini sağlayalım. Daha sonra kemik suyumuzu soğumaya bırakalım. Soğuyan kemik suyunun üzerinde oluşan beyaz yağ tabakasını ayıralım. Altta kalan jel kıvamındaki kemik suyumuzu saklama kaplarımıza alarak dondurucuya kaldırabilirsiniz. Ayırdığımız yağı ise kavurarak değil ama dilerseniz pilavların, dolmaların ve yemeklerin içerisine ekleyebilirsiniz. Yemeklerinize lezzet verecektir. Eğer baharat kullanmak isterseniz kemik suyu kaynadıktan sonra baharatları ilave edebilirsiniz.
EN SON HABERLER
- 1 Bir döneme damga vurmuştu! Hepimiz onu Asena olarak tanıyoruz ama…
- 2 Körpecik Hülya su gibi! Seren Serengil gençlik karesini paylaştığı Hülya Avşar'a övgüler yağdırdı! "Kimseyi gormedim ben senden daha güzel"
- 3 Ünlü şarkıcı Kibariye'nin kızı Birgül’ü bakalım şimdi tanıyabilecek misiniz? “Resmen estetik mucizesi”
- 4 Kolpaçino'nun galerici Şahin'i Serkan Şengül iğne ipliğe döndü tam 65 kilo verdi! Görenler asla tanıyamadı!
- 5 Neslihan Yargıcı'dan şarkıcı Nilüfer'e sert eleştiri geldi! “O itibara yazık”
- 6 Aldatmak'ta Güzide yeni bir çıkmaza giriyor
- 7 Ünlülerin merak edilen özellikleri burçlarında saklı... Bakın hangi ünlü, hangi burç?
- 8 İnci Taneleri'nin Azem Yücedağ'ı Yılmaz Erdoğan'ın güzel oyuncudan olan oğlu Rodin'e bakın! Tıpkı babasının kopyası!
- 9 Mekece’yi kuşatan Osman Bey’in şimdiki hamlesi ne olacak? Kuruluş Osman seyirciyi ekrana kilitledi!
- 10 “Ufak tefek dokunuşlar var” diyen Gökçe Bahadır’ın estetiksiz hali hayal kırıklığı yarattı! Tam bir estetik harikası çıktı!