Bahçelerde sarımsak
2600'lü yıllarda yazdığı tabletlerde bile adına rastlanmış efsanevi ve mucizevi bitki olan sarımsağın pratik tariflerine yer veriyorum.
Eski çağlardan bu yana sarımsak, soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmıştır.
Arkeolojik araştırmalar gösteriyor ki, tarihin ilk çağlarından bu yana Sümerler, sarımsağı ilaç niyetine kullanmışlar. Ayrıca eski Mısırlılar'ın sarımsağı yedikleri ve doğal ilaç olarak kullanmaya başladıklarını gösteriyor. Ayrıca Evliya Çelebi de seyahatnamesinde sarımsaktan bolca söz etmektedir.
Sarımsak; sert ve keskin kokusu, acımsı tadı sebebiyle, kimi kişiler tarafında peksevilmiyor olsa da, esasen yemeklere kattığı rahiya ve aroma sebebiyle mutfakların vazgeçilmezidir.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tradresinden ulaşabilirsiniz.
YAPILIŞI: Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine baget dilimlerini diziyoruz. Sarımsakları ezip zeytinyağı ve kekik ile karıştırıyoruz. Dilimlerin üzerine önce tereyağı, ardından sarımsaklı zeytinyağlı karışımı sürüyoruz. Üstlerine doğradığımız ıspanak yaprakları ile kaşar peynirini serpiyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
MALZEMELER
KONSERVE SARIMSAK
YAPILIŞI: Bir kavanozun içerisine kabuklarından temizlenmiş ve güzelce soyulmuş sarımsakları, suyu, Arnavut biberini, sirkeyi ve tuzu koyuyoruz. Malzemeleri koyduktan sonra kavanozun kapağını hava almayacak şekilde, sıkıca kapatıyoruz. Kavanozu, güneş görmeyen serin bir yerde 20 gün bekletiyoruz.
MALZEMELER
KÖZ SARIMSAKLI HARDAL TOHUMLU MAYONEZ
MALZEMELER
YAPILIŞI: İlk olarak önceden ısıttığımız 175 derece fırında sarımsakları közleyerek başlıyoruz. Bunun için folyo kağıdın içine sarımsakları koyuyoruz. Üzerine zeytinyağı ilave edip fırında közlüyoruz. Ayrı bir yerde yumurta, limon suyu, hardal, tuz ve karabiberi çırpıyoruz; ayçiçek yağını yedirerek çırpmaya devam ediyoruz. Közlenmiş sarımsakları ezerek mayonezin içine karıştırıp kıvamını belirliyoruz. Cam kavanozda muhafaza ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Sarımsakları mangalda közleyebileceğiniz gibi, mayonezi yaparken de içine taneli hardal ilave etmeyebilirsiniz. Ya da köz sarımsak tadını sevmiyorsanız, kurutulmuş sarımsağı mayoneze ilave edip yakın bir lezzete ulaşabilirsiniz.
EN SON HABERLER
- 1 Ünlü şarkıcı Hadise’den makyajsız paylaşım! Hadise’ye yorum yağdı: Daha genç görünüyor!
- 2 Melisa Aslı Pamuk ve futbolcu Yusuf Yazıcı’nın düğününden ilk kareler geldi! Yusuf Yazıcı’dan eşi Melisa Aslı Pamuk’a milyonluk jest!
- 3 Esra Erol’da 15 yaşında intihar eden ablasının son mektubuna ulaştı: Onu öyle özledim ki…
- 4 Gökçe Bahadır ve eşi Emir Ersoy aşk tatilinde! İşte Gökçe Bahadır’ın eşine aşk dolu o sözleri!
- 5 Çılgın Bediş’in Banu’suydu... Çılgın Bediş’in 52 yaşındaki Sonay Aydın estetik harikası oldu!
- 6 Meğer o da doğal değilmiş! Kuş Uçuşu'nun Lale Kıran'ı Birce Akalay’ın estetiksiz hali sosyal medyanın diline düştü!
- 7 Yerli George Clooney Bülent Serttaş tam tamına 18 kilo vermişti! Emekleri boşa gitti
- 8 “Annesinin kopyası” Şarkıcı Zara’nın kızı Dila’yı görenler inanamadı!
- 9 Şimdi çok ünlü bir oyuncu! Altın sarısı saçları ve mavi gözleriyle gülümseyen bu kız çocuğunu tanıdınız mı?
- 10 Sinan Akçıl gönülleri fethetti!