Giriş Tarihi: 19.4.2019

Bahçelerde sarımsak

Herkese merhaba, İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, doğal antibiyotik kabul edilen, Neolitik çağdan bu yana dünyadaki hemen her kültüre ait mutfaklarda yeri olan, Sümerlilerin M.Ö.
2600'lü yıllarda yazdığı tabletlerde bile adına rastlanmış efsanevi ve mucizevi bitki olan sarımsağın pratik tariflerine yer veriyorum.
Eski çağlardan bu yana sarımsak, soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmıştır.
Arkeolojik araştırmalar gösteriyor ki, tarihin ilk çağlarından bu yana Sümerler, sarımsağı ilaç niyetine kullanmışlar. Ayrıca eski Mısırlılar'ın sarımsağı yedikleri ve doğal ilaç olarak kullanmaya başladıklarını gösteriyor. Ayrıca Evliya Çelebi de seyahatnamesinde sarımsaktan bolca söz etmektedir.
Sarımsak; sert ve keskin kokusu, acımsı tadı sebebiyle, kimi kişiler tarafında peksevilmiyor olsa da, esasen yemeklere kattığı rahiya ve aroma sebebiyle mutfakların vazgeçilmezidir.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tradresinden ulaşabilirsiniz.
SARIMSAKLI EKMEK
YAPILIŞI: Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine baget dilimlerini diziyoruz. Sarımsakları ezip zeytinyağı ve kekik ile karıştırıyoruz. Dilimlerin üzerine önce tereyağı, ardından sarımsaklı zeytinyağlı karışımı sürüyoruz. Üstlerine doğradığımız ıspanak yaprakları ile kaşar peynirini serpiyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
MALZEMELER
1 adet dilimli baget ekmek
4 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
1 avuç ıspanak yaprağı
1 tatlı kaşığı kekik
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tutam maydanoz
KONSERVE SARIMSAK
YAPILIŞI: Bir kavanozun içerisine kabuklarından temizlenmiş ve güzelce soyulmuş sarımsakları, suyu, Arnavut biberini, sirkeyi ve tuzu koyuyoruz. Malzemeleri koyduktan sonra kavanozun kapağını hava almayacak şekilde, sıkıca kapatıyoruz. Kavanozu, güneş görmeyen serin bir yerde 20 gün bekletiyoruz.
MALZEMELER
15 baş sarımsak
2 su bardağı sirke
1 litre su
6 yemek kaşığı tuz
Kurutulmuş Arnavut biberi
KÖZ SARIMSAKLI HARDAL TOHUMLU MAYONEZ
MALZEMELER
4 baş sarımsak
1 adet yumurta
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı taneli hardal
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI: İlk olarak önceden ısıttığımız 175 derece fırında sarımsakları közleyerek başlıyoruz. Bunun için folyo kağıdın içine sarımsakları koyuyoruz. Üzerine zeytinyağı ilave edip fırında közlüyoruz. Ayrı bir yerde yumurta, limon suyu, hardal, tuz ve karabiberi çırpıyoruz; ayçiçek yağını yedirerek çırpmaya devam ediyoruz. Közlenmiş sarımsakları ezerek mayonezin içine karıştırıp kıvamını belirliyoruz. Cam kavanozda muhafaza ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Sarımsakları mangalda közleyebileceğiniz gibi, mayonezi yaparken de içine taneli hardal ilave etmeyebilirsiniz. Ya da köz sarımsak tadını sevmiyorsanız, kurutulmuş sarımsağı mayoneze ilave edip yakın bir lezzete ulaşabilirsiniz.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.