Perşembe 25.12.2015

Balık yerken bunlara dikkat edin

Şık bir restoranda balık yerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Balığın önce başı çıkarılır. Sonra bıçakla sırtından ikiye ayrılır

Çeşitli deniz ürünleri ve kırmızı ette olduğu gibi, balık yerken de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Türk mutfağında sarsılmaz bir yeri olan balığın elle yendiğinde daha lezzetli olduğu yönünde bir görüş var. Ancak bazı yemek kültürü uzmanları da balığın özel balık çatalı ve bıçağıyla yenmesi gerektiğini söylüyor. Boyutları ve türlerine göre de balık yeme kuralları değişebiliyor. İşte şık bir balık restoranında masaya oturduğunuzda aklınızda bulunması gereken bazı noktalar:
Barbunya, tekir, uskumru gibi küçük balıklar; bıçakla sırtından iki eşit parçaya ayrılır. Kemikli kalan kısmın kuyruk tarafında, etle kemik arasına bıçak sokulup çatal yardımıyla kemik başa doğru sıyrılır. Baş kısmındaki kemik, hafif bir baskıyla kırılır. Kalan etler çatal-bıçakla yenir.
Levrek, kefal ve mercan gibi büyük balıkları yerken, balığın başından kuyruğuna kadar bıçakla bir çizgi çizilir. Deri kaldırıldıktan sonra alttaki et tabakası bıçakla kesilir ve etler çatalla yenir. Baş kısmındaki kemik kırılır. Kemik, hafifçe etten sıyrılarak yukarı kaldırılır ve tabağın kenarına konur. Bu kısım da bıçakla kesildikten sonra çatalla yenir. Büyük balıklar, genellikle sofraya dilimlenmiş ve ayıklanmış olarak getirilir.
Hangi balık olursa olsun, önce baş kısmını çıkarmaya dikkat edin. Gümüş gibi çok küçük balıklar, başıyla birlikte yenilebilir.
Restoranlarda yer alan özel balık bıçağının kesiciliği yoktur. Bu bıçağın ağzı yassıtılmıştır. Normalde olduğu gibi sağ elde bıçak, sol elde çatal bulundurulur.
Balık yerken, kılçıklar gelişigüzel bir şekilde ayıklanmaz, tabağa rastgele atılmaz veya sofranın üzerine konulmaz. Kılçıkları, balık tabağının belirli bir kenarına toplamak, yemek bitince kılçıkları tabağın ortasına itmek gerekir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.