Balıkesir kazan biz kepçe
Bilindiği üzere, Balıkesir ili coğrafi şartları ve çeşitli etnik grupları coğrafyasında barındırması nedeniyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Her etnik grubun kendine has bir mutfak kültürü olduğu gibi zamanla etkileşimleri de olmuştur.
Yörede hayvancılık gelişmiş olup hayvansal ürünler tüm sofralarda yerini almıştır. Hayvansal gıdalarda Manyas, Gönen ve Susurluk ilçeleri tanınmıştır.
MANTI, BÖREK SEVİLİYOR
Ayrıca yörede hamur işleri de yaygın olup tüketimi fazladır. Mantı ve börek yapımlarının yanında köylerde mayalı ekmek yapımı da hamur işleri arasına girmektedir.
Balıkesir mahalli yemekleri oldukça zengindir. Bu yemekler özellikle düğün, hayır gibi törensel mahiyetteki toplantılarda hazırlanmakta ve davetlilere sunulmaktadır. Bu yemekler arasında tirit, börülce, sura, manav tarhanası, saçaklı mantı, keşkek, mafis, güveç, peynirli patlıcan, düğün çorbası, zerde gibi yemekler ile Balıkesir kaymaklısı, höşmerim, kalbura bastı gibi tatlılar dikkati çekmektedir.
Bugünlük benden bu kadar, Balıkesir'e ve güzel anılara hoşçakal diyorum.
Hepinize şimdiden afiyet olsun. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileğiyle...
SAÇAKLI MANTI
Yapılışı: Yumurtalı hamur açılır. Açılan hamur yufka haline getirilir. Yapılan yufkalar ince ince kıyılır. Uzun saçaklar meydana getirilir. Tepsiye dizilerek fırında yağ ile kızarıncaya kadar pişirilir. Kızarınca üzerine tavuk suyu dökülür. Tavuk etleri lif lif ayrılarak üzerine dağıtılarak servis yapılır. Üzerine biberli yağ dökülebilir.
MAFİŞ TATLISI
ŞERBETİ İÇİN:
KIZARTMAK İÇİN:
Yapılışı: Öncelikle şerbetini hazırlamak için, su ve toz şeker tencereye alınıp şeker eriyene kadar karıştırılır. Daha sonra ocağın üzerinde kaynamaya bırakılır. Şerbet kaynamaya başlayınca, içerisine limon suyu ilave edilir ve kısık ateşte 10 dakika daha kaynatılır. Hazırlanan şerbet ocaktan alınıp soğuması için bekletilir. Tatlı hamurunu hazırlamak için, un haricindeki malzemeler derin bir kap içerisinde karıştırılır. Üzerine azar azar un ilave edilerek güzelce yoğrulur ve ele yapışmayan, yumuşak bir hamur elde edilir. Yoğrulan hamur, hafif unlu düz bir zemin üzerine alınır. Hamurun üzeri hafif unlanıp merdane veya oklava yardımı ile çok kalın olmayacak şekilde açılır. Açılan hamur, hamur kesme ruleti veya bıçak yardımı ile orta büyüklükte kare olacak şekilde kesilir. Kesilen hamurlar, ortasından tutulup sıkıştırılır ve fiyonk şekli verilir. Şekillendirilen hamurlar, kızgın yağ içerisinde, arkalı önlü çevrilerek kızartılır.Kızarınca çıkartılıp hemen soğuk şerbet içerisine koyulur ve şerbet içerisinde bir-iki defa çevrilip servis tabağına alınır. Hazırlanan mafiş tatlısı, ceviz veya fındık kırığı ile süslenip servise sunulur.
EN SON HABERLER
- 1 Bergüzar Korel ile Halit Ergenç'in ilk göz ağrısı Ali koca delikanlı oldu! "Doğduğunda ayağı serçe parmağım kadardı..."
- 2 Duayen sanatçı Ayten Gökçer son yolculuğuna uğurlandı!
- 3 'Kara Melek'in saçlarına aklar düştü! 48 yaşındaki Sanem Çelik'in son hali hayranlarını şoke etti!
- 4 Ünlü çift Can Bonomo ile Öykü Karayel'in oğulları Roman sevimliliğiyle "Maşallah" dedirtti! Babasının kopyası...
- 5 Serdar Ortaç'tan eski eşi Chloe Loughnan'a gönderme! 'Boşandım, daha iyisi geldi'
- 6 Serdar Ortaç göbeğinden zeytin yemişti! 47 yaşındaki İlknur Soydaş estetikle bambaşka biri oldu
- 7 Aldatmak'ta Sezai’den Güzide için son bir hamle
- 8 45 yıl önceki 'Sus' işaretiyle bir ikon haline gelmişti... Gerçek mesleği bakın ne çıktı
- 9 Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı Feyza Civelek'in torbacıyla telefon konuşmaları ortaya çıktı! “İlk kez uyuşturucu deneyecektim” demişti...‘Bugünlük eski fiyattan yap’
- 10 "Ey estetik sen nelere kadirsin" Şarkıcı Hatice'nin yaptırmadığı yeri kalmadı... Şarkıcı Hatice'nin son haline bakın!