Bayat ekmekleri değerlendirelim
Ekmeğin, kültürümüzde önemi ve anlamı çok büyük. Fırından yeni çıkmış, mis kokulu, çıtır çıtır bir ekmeği eve dönerken tırtıklamaktan daha keyifli ne olabilir? Hangimiz sevmeyiz? Peki, çabucak bayatlayan ekmekleri nasıl değerlendirmek lazım ki atmayalım..
Ben çoğunlukla ekmekleri en taze hallerindeyken yiyemeyeceğim miktarını bir buzdolabı poşetine koyup buzluğa atıyorum. İhityacım olduğu zaman, şayet acelem var ise mikrodalga fırında iki dakika içinde çözdürüyorum. Zamanım var ise de, biraz bekliyorum; kısa zamanda tekrardan taze ekmeklerim oluyor.
Peki, önüne geçemedik ve ekmeklerimiz bayatladı. O halde neler yapabiliriz? Bugün bu soru üzerine çalıştım ve türlü alternatifler geldi aklıma. Hepimiz yumurtalı ekmek ya da bayat ekmeği sucuk ve kaşar peynir ile fırınlamayı biliyoruzdur öyle değil mi? Benimkiler biraz daha enteresan…
Sukari (Bir tür Rus gevreği)
Çayın yanında enfes olan bu gevrekleri hazırlamak çok basit. Farklı şekillerde hazırlamak elbette mümkün.
YAPILIŞI: Süt ve toz şekeri karıştırın. Ekmekleri bu karışıma arkalı önlü batırın. Yağlı kağıt serdiğiniz bir tepside iyice kızarana kadar fırınlayın.
PÜF NOKTASI
Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın; tazecik olacaklar.
Bayat ekmekten ekmek mayası
İlginç gelebilir, lakin çok mantıklı değil mi? Bayat ekmekleri un haline getirip un ve su karışımına ekleyip sıcak bir yerde beklettiğimizde bize tekrar ekmek yapabilmek için maya oluyor. Hamurumuz şişiyor ve yeni ekmek hamurumuz ile; kızarmış pofidik pofidik pişiler yapabileceğimiz gibi, şekil vererek tekrardan ekmek pişirebiliriz.
Bayat ekmek pizzası (8 dilim pizza)
Hamuru için:
Üst malzeme için:
YAPILIŞI: Bayat ekmekleri, süt ile ıslatıp yoğurun ve hamur elde edin. Fırın tepsisini yağlayın, hamuru eliniz ile yerleştirin. Üzerine sos sürün. Üzerini, rendelenmiş mozarella peyniri ve minik minik doğradığınız malzemeler ile süsleyin. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişirin.
Not: Mozarella peynirini veya kaşar peynirini asla malzemelerin üzerine koymayın. Peynirin hemen sosun üzerinde erimesi, gerçek pizza görüntüsü ve lezzetinin bir numaralı kaidesi.
PÜF NOKTASI
Hamurla uğraşmak tezgahı kirletir. İşiniz bitince tezgahınızı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpip nemli bezle silin.
EN SON HABERLER
- 1 Kızılcık Şerbeti oyuncularına neler oluyor? Kızılcık Şerbeti'nin Alev'i Müjde Uzman'ın hastalığı endişelendirdi! "Kimse bana inanmıyor"
- 2 Bahar'ın yıldızı Demet Evgar meğer yakışıklı kardeşiyle aynı dizideymiş... Demet Evgar'ın oyuncu kardeşi bakın kim!
- 3 Oyuncu Yıldız Çağrı Atiksoy ile Berk Oktay'ın kızları doğdu! İşte bebeklerine verdikleri isim...
- 4 Bahar'ın Timur'u ters köşe yaptı! Bahar'ın Timur'u Mehmet Yılmaz Ak 'Yok artık' dedirtti!
- 5 Serenay Sarıkaya'nın eski sevgilileriyle pişti olduğu gecede kimler geldi kimler geçti...
- 6 Kuruluş Osman’da Osman Bey Bizans’a savaş açıyor
- 7 33 yaşındaki Melisa Aslı Pamuk sosyal medyada ilgi odağı oldu! Annesi güzelliğiyle kızını solladı! “Abla kardeş gibi”
- 8 Volkan Demirel ile Zeynep Demirel’in 13 yıllık evliliği bitiyor mu? Volkan Demirel’den boşanma açıklaması geldi!
- 9 Kızılcık Şerbeti'nin Fatih'i Doğukan Güngör yeni aşkıyla yakalandı! Sevgilisi bakın kim çıktı
- 10 Bahar dizisinin yıldızı Demet Evgar'ın hiç bilinmeyen çocukluk fotoğrafı ortaya çıktı! "Elimdeki bebeğimi Mavi de çok seviyor"