Giriş Tarihi: 20.12.2017

Bayat ekmekleri değerlendirelim

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, bana en çok sorulan sorulardan biri olan 'Bayat ekmekleri nasıl değerlendirebiliriz?'e yanıt vermeye çalışacağım.

KÜLTÜRÜMÜZ DE ÖNEMİ
Fırından yeni çıkmış, mis kokulu, çıtır çıtır bir ekmeği eve dönerken tırtıklamaktan daha keyifli ne olabilir? Hangimiz sevmeyiz? Peki çabucak bayatlayan ekmekleri nasıl değerlendirmek lazım ki, atmayalım... Ben çoğunlukla ekmeklerin, en taze hallerindeyken yiyemeyeceğim miktarını bir buzdolabı poşetine koyup buzluğa atıyorum. İhtiyacım olduğu zaman, şayet acelem varsa mikrodalga fırında iki dakika içinde çözdürüyorum. Zamanım varsa da biraz bekliyorum, kısa zamanda tekrardan taze ekmeklerim oluyor. Peki bunun önüne geçemedik ve bayatladı; o halde neler yapabiliriz? Bugün bu soru üzerine çalıştım ve türlü alternatifler geldi aklıma... Hepimiz yumurtalı ekmek ya da bayat ekmeği sucuk ve kaşar peyniri ile fırınlamayı biliyoruzdur, öyle değil mi? Benimkiler biraz daha enteresan: Bayat ekmek pizzası... Şimdiden hepinize afiyet olsun.

BAYAT EKMEK PİZZASI
HAMURU İÇİN:
Bayatlamış yarım ekmek
1 su bardağı süt
ÜST MALZEME İÇİN:
1/2 su bardağı sarımsaklı domates sosu
1 kase rendelenmiş mozarella
1 kase konserve mısır
10 dilim sucuk
1 adet kırmızı kapya biber
1 adet yeşil köy biberi
YAPILIŞI: Bayat ekmekleri, sütle ıslatıp yoğurun ve hamur elde edin. Fırın tepsisini yağlayın, hamuru eliniz ile yerleştirin. Üzerine sos sürün. Üzerini; rendelenmiş mozarella peyniri ve minik minik doğradığınız malzemelerle süsleyin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirin.
GERİ DÖNÜŞÜMLÜ EKMEK
İlginç gelebilir, lakin çok mantıklı değil mi? Bayat ekmekleri un haline getirip un ve su karışımına ekleyip sıcak bir yerde beklettiğimizde bize tekrar ekmek yapabilmek için maya oluyor. Hamurumuz şişiyor. Yeni ekmek hamurumuz ile kızarmış pofidik pofidik pişiler yapabileceğimiz gibi, şekil vererek tekrardan ekmek pişirebiliriz.

SUKARİ (BİR TÜR RUS GEVREĞİ)
5-6 dilim bayat ekmek
1 çay bardağı toz şeker
1/2 çay bardağı süt
YAPILIŞI: Çayın yanında enfes olan bu gevrekleri, hazırlamak çok basit. Farklı şekillerde hazırlamak elbette mümkün. Süt ve toz şekeri karıştırın. Ekmekleri bu karışıma arkalı önlü batırın. Yağlı kağıt serdiğiniz bir tepside, iyice kızarana kadar fırınlayın.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.