Bayramda alternatif lezzetler
Herkese merhaba, Bugün mübarek Kurban Bayramı' nın son günü. Umuyorum ki, hepimiz ailelerimiz ile mutlu bayram sofralarının etrafında toplandık. Şimdi de son gün biraraya gelemediğimiz dost ve akrabalarımız ile biraraya gelme zamanı. Ben bugün sizler için kral tacı olarak da bilinen kuzu kaburgayı, üzerine nefis mi nefis bir sos ile servis ediyorum. Yanına da çıtır çıtır badem ve üzümlerle bezenmiş bir pilav hazırladım. Tatlı olarak ise, geleneksel peynir tatlısının; kaymak ve tahinle sunulduğunda hem ne kadar pratik, hem de oldukça lezzetli olduğunu ispatlamak üzere kollarımı sıvıyorum. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Daha nice nice sağlıklı, mutlu, huzurlu, lezzet dolu bayramlara..
SOS İÇİN:
YAPILIŞI: Pirzolaları iyice temizleyip fırın tepsisine diziyoruz. Üzerlerine karabiber ve biberiye serpiyoruz ve ardından fırına veriyoruz. Sos için, iki yemek kaşığı zeytinyağında blenderde doğranmış soğan, sarımsak ve yeşil biberleri soteliyoruz. Ardından kabuğu soyularak rendelenmiş domatesleri ekliyoruz, biber salçası ilave ediyoruz. Bu karışıma sırayla baharatları ekliyoruz; tuzot, karabiber, pul biber, tuz, kekik, biberiye, öğütülmemiş karabiber ve istediğiniz baharatı ekleyebilirsiniz. Biraz kaynar su ekleyip pişirmeye devam ediyoruz. Sosu üzerine dökerek servis ediyoruz.
YAPILIŞI: Pirinci üç-dört su yıkayarak nişastasını akıtıyoruz ve ılık su dolu bir kapta 10-15 dakika bekletiyoruz. Bekletilen pirinçleri son bir kez yıkayarak iyice süzüyoruz. Tencereye tereyağı koyup içine bademler ekleyerek kavuruyoruz. Bademler hafif pembeleşince içine pirinçleri ekliyoruz ve pirinçler tane tane olup saydamlaşana kadar kavurmaya devam ediyoruz. Son olarak üzümleri ve bulyonu pirince ekliyoruz. Bir-iki kez karıştırıp kaynar su katarak pirinçlerin üzeri göz göz olana kadar yüksek, göz göz olduktan sonra ise kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. 10 dakika kadar dinlendirerek servis yapıyoruz.
KAYMAKLI, TAHİNLİ PEYNİR TATLISI
YAPILIŞI: Öncelikle bir litre suyu ve 4.5 su bardağı şekeri bir tencereye alıyoruz. Orta ateşte şerbetimizi kaynatıp şekerimizi eritiyoruz ve bir paket peynir tatlısını kaynayan şerbetimizin içine atıyoruz. 15 dakika daha kaynatıyoruz, ardından altını kapatıp soğumaya bırıyoruz. Peynir tatlıları şişecektir. Servis yapacağınız zaman bir kevgir yardımı ile tatlıları tabağa alıyoruz. Arasına kaymak ekleyip ve üzerine tahin dökerek servis ediyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 Elçin Sangu’ya takipçileri ‘nereye kayboldun’ diye sordu! Elçin Sangu’dan şaşırtan cevap!
- 2 Yeşilçam'ın Şekerpare'si Yaprak Özdemiroğlu 60'lık taş bebek! Yılların eskitemediği güzellik...
- 3 Çağla Şıkel'in çocuklarının babası Emre Altuğ kaslı vücuduyla şov yaptı! Şarkıcı Emre Altuğ'un yaşına kimse inanamadı!
- 4 Çiçeği burnunda anne Eda Ece'den minik kızı Mina İpek ile yeni poz! "Tam bir minnoş"
- 5 Arnavut Kaldırımı klibindeki küçük çocuğun son hali ağızları açık bıraktı! "Bu nasıl yakışıklılık"
- 6 Ben Bu Cihana Sığmazam’da veda zamanı!
- 7 Cezayir ölümle burun buruna!
- 8 Dile kolay 56 yıl aynı yastığa baş koydular! Torun Aslışah'tan anneannesi Hülya Koçyiğit ve eski Fenerbahçe yıldızı dedesi ile aile pozu!
- 9 Bahar’ın Nevra’sı 62'lik güzel Hatice Aslan’ın oğlu bakın kim çıktı! "Annesi değil ablası gibi maşallah"
- 10 Cüretkar pozların kadını Songül Karlı yine yaptı yapacağını! "Bu sen olamazsın" "Basmış filtreyi"