Kakaolu fındık kremasını sevmeyen yoktur. Pankeklerin arasında, kızarmış ekmeğin üstünde, bazen de kocaman bir kaşık mutluluk için her birimiz başvururuz canımız tatlı çektiğinde. İlla ki o kavanoz açılır ve kaşıklanır.
Neden bizleri bu kadar mutlu ettiğini, neden onun yerine başka bir lezzet koyamadığımızı bilemeyiz. Tüm diyet programlarında kaçındığımız bu mutluluk, diyet boyunca kendini özletir bizlere.
Çocuklar için de durum bundan farksız değildir.
PALM YAĞI KONUSU
Ben evde nasıl yapabilirim bu enfes lezzeti diyerek birçok deneme sonucunda bir reçete geliştirdim ve sonrasında bir daha İdilika'nın Mutfağı'na, hazır satılan kavanozlardan almadım. Hoş içinde ne olduğunu bilmediğim lezzetlere karşı önyargılı bir tabiata sahip olan ben, raflardaki o bir kavanoz mutluluğa karşı koyamıyordum ki evde çok benzer, hatta belki daha lezzetli formülünü keşfedene kadar. Son günlerde bu konudaki çok meşhur bir marka ile ilgili çeşitli spekülasyonlar var.
İçerdiği palmiye yağının kanserojen etkide olduğu söyleniyor.
Bu sebeple de raflardan indiriliyor, tüm mecralarda söz konusu marka ile ilgili haberler çıkıyor ve anneler tedirgin. Palm yağı yani palmiye yağı; Batı Afrika kökenli bir yağ ve birçok ülkede yaygın olarak üretiliyor.
Dayanıklılığı ve ucuzluğu sebebiyle haliyle ticari mutfaklarda çok tercih ediliyor.
Palmiye yağı, doymuş yağ oranı barındırdığı için kalp hastalıklarına sebep oluyor.
Yüksek ısılara maruz kaldığında palmiye yağının kanserojen etkisi bulunuyor.
Çikolata PEA içeriyor, yani sinir sistemini uyarıcı bir etkisi bulunuyor. Beyindeki serotonin seviyesini artırıyor ve mutluluk hissi veriyor. Ayrıca beyni rahatlatıp gevşettiği için endorfin salgılanmasına neden oluyor ve mutluluk veriyor.
ÖNEMLİ NOT: Daha besleyici bir kakaolu krema elde etmek isterseniz o zaman un miktarını biraz azaltıp avokado ekleyebilir, süt yerine ise badem sütü ya da hindistan cevizi sütü kullanabilirsiniz.
Ev yapımı kakaolu fındık kreması
7 yemek kaşığı pudra şekeri
2 silme yemek kaşığı tam buğday unu
75 gr. tereyağı
4 silme tatlı kaşığı kakao
1 paket sütlü çikolata
8 yemek kaşığı süt
1 su bardağı fındık
1 yemek kaşığı toz şeker
2 paket vanilya
YAPILIŞI: Fındıkları rondoda çekiyoruz. Tereyağı, un ve şekeri tavada çok hafif kavuruyoruz.
Soğuduktan sonra fındıkların üzerine ilave ediyoruz ve hepsini tekrar çekiyoruz. Süt ilave edip tekrar çekiyoruz. Ardından vanilya ve kakao ilave ediyoruz. Diğer yanda benmari usulü (kaynamış suyun içine oturtulan bir kasenin içinde) çikolatayı eritiyoruz.
En son erimiş çikolatayı da ekleyip son kıvamını elde ediyoruz. Cam bir kavanozun içinde buzdolabında saklıyoruz.
PÜF NOKTASI
Çikolata kremasının kıvamı sulu olursa biraz daha fındık tozu, koyu olursa da biraz daha süt ilave edebilirsiniz. Diğer yandan şayet elinizdeki fındıklar çiğ ise, o halde teflon bir tavada fındıkları kavurup ardından bir bezinde içinde ovuşturarak kabuklarını soyup rondoda çekebilirsiniz.
Fındığın enerji verdiği doğru mu?
Öncelikle çantamdan eksik etmediğim yegane atıştırmalık olan fındığın, vücudumuzun günlük tüm protein ihtiyacını karşıladığını paylaşmak isterim.
Özellikle gelişim çağındaki çocuklar hergün düzenli olarak fındık tüketirlerse, vücut gelişimleri hızlanır ve enerji yüklenmiş olurlar.
Enerji deposu, besleyici bir yiyecek olan fındık, beden ve zihin yorgunluğunu gidererek canlılık verir.
Taze fındıktan elde edilen fındık yağı, tüm yemeklerin yapımında hafifliği ve lezzetiyle fark yaratır.
Kakaonun faydaları neler?
İçeriğinde antioksidan, magnezyum, demir, kalsiyum gibi birçok mineral ve vitamin barındıyor; bu sebeple son derece besleyici.
Enerji, zindelik ve mutluluk verme konusunda kimse eline su dökemez. En yoğun enerji kaynaklarından biri olan kakaoyu bu sebeple sporcular, protein tozlarının içinde ya da kakaolu süt olarak çokca tüketirler.
Bitter çikolata kolesterol içermiyor, sütlü çikolatada az miktarda kolesterol olması ise tamamen içeriğindeki sütten kaynaklanıyor.
İçerdiği bakır minaralleri sebebiyle, demiri düşük bünyelerin ihtiyacı olan demir emilimi için birebirdir.