Giriş Tarihi: 5.04.2019

Boşnak lezzetleri

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, memleketim Alaçatı'dan nefis kurabiye ve börek kokuları yükseliyor. Geçtiğimiz yılbaşında kurabiye ve börek yarışması yapmıştım. Kurabiye yarışmamızın kazananı Yasemin Gacal'ın kurabiye tarifini ne vakittir sizinle paylaşmak istiyordum, kısmet bugüneymiş. Geçtiğimiz günlerde rüya gibi Boşnak lezzetlerini, muazzam bir kahvaltı eşliğinde deneme fırsatı buldum ve ardından elbette yapılışlarını öğrendim. Birbirlerine ve geleneklerine sıkı sıkıya bağlı, çok sevdiğim bir kültüre sahiptir Boşnak mutfağı. Tabii ki bir yazı ile tüm detayları ele almak mümkün değil ancak başlangıç olarak düşünebilirsiniz. Yüzyıllar boyunca kader birlikteliği yaptığımız Boşnak halkıyla damak tadımızın da aynı diyebiliriz. Osmanlı İmparatorluğu'nun 500 yıl hüküm sürdüğü o toprakların damak tadıyla, Türk damak tadı birbirine çokça benzemektedir. Bugünlük benden bu kadar. Şimdiden afiyet olsun. Bu arada Alaçatı Ot Festivali gerçekleşiyor bu hafta sonu. Hepinizi bekliyoruz....
BOŞNAK MANTISI
YAPILIŞI: Un, su, tuz birlikte pürüzsüz bir hamur elde ediyoruz. Bezeleri yuvarlayıp bir kenarda üzeri ıslak bezle örtülmüş olarak dinlenmeye bırakıyoruz. Kıyma ,soğan, tuz, karabiberi iyice harmanlıyoruz. Dinlenmiş bezelerimizden birini oklava ile incecik açıyoruz. Üzerini sıvı yağ ile yağlıyoruz. Ve çekiştirerek el yardımı ile inceltebildiğimiz kadar inceltiyoruz. Kıymalı harcı şerit misali koyuyoruz, hamurun sarkan kısımlarını katlıyoruz.. Erittiğimiz tereyağı ile yağlıyoruz ve hamuru kol böreği misali kıvırıyoruz. Kıvırdıkça çekip kopartıyoruz. Sarma işlemi bittikten tepsiye diziyoruz ve önceden ısıtılımış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Fırından çıkınca üzerine yoğurt ve salçalı sos ile servis yapıyoruz.
MALZEMELER
HAMURU İÇİN:
1 kg. un
Tuz
Aldığı kadar un
İÇ MALZEMESİ:
1 kg. kıyma
Tuz
Karabiber
1 adet soğan
1 paket tereyağı
LOR KURABİYESİ
MALZEMELER
250 gr. tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı toz şeker
1 adet yumurta
500 gr. un
1 paket kabartma tozu ve vanilya
İÇ HARCI İÇİN:
250 gr. tatlı lor
2 yemek kaşığı toz şeker
YAPILIŞI: Hamur malzemesini yoğuruyoruz. Küçük bezeler kopartıp ortasına iç harcı yerleştirip yuvarlıyoruz. Tepsiye dizip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20 dakika pişiriyoruz.
ISPANAKLI BOŞNAK BÖREĞİ
MALZEMELER
1 kilo un
2 tatlı kaşığı tuz
4 yemek kaşığı tereyağı
1.5 çay bardağı sıvı yağ
İÇ MALZEMESI IÇIN:
1 kg. ıspanak
1 adet soğan
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI: Hamur malzemesini yoğurup, üzerini örterek 45 dakika dinlendiriyoruz. İç malzeme için soğanı doğrayıp az yağda soteliyoruz. Daha sonra ıspanakları doğrayıp soğanlı harca ekliyoruz. Küçük bir kapta tereyağını eritiyoruz. Üzerine sıvı yağı koyup soğumaya bırakıyoruz. Üzerine çok az un serpip merdane yardımıyla hamurumuzu biraz büyütüyoruz. Daha sonra 4 yemek kaşığı sıvı yağın üzerine döküp elimizde gezdiriyoruz. Elimizi yumruk şeklini vererek kenar uçlarından kıvrak hareketlerle hamurumuzu büyütüyoruz. Ispanaklı harcı sarıp, daha sonra masaya alıp kenarlarından hafifçe çeke çeke büyütüyoruz. Ortadan ikiye bıçakla kesip havalandıra havalandıra biraz büyütüyoruz. Fırın tepsimize alıyoruz. Üzerine kalan sıvı yağı gezdirip önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri nar gibi olana kadar pişiriyoruz.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.