Boşnaklar’ın nefis börekleri
Ülkemizde Boşnak böreği olarak tanınan bu lezzetler, Boşnak mutfağının yapı taşlarındandır. Seneler önce Boşnak bir çalışanım vardı. Ramazan ayında ailesine 30 güne 30 ayrı börek yaparak beni hayretler içinde bırakmıştı.
Geçtiğimiz günlerde memleketim Alaçatı'da bir börek yarışması düzenledik. Bir Dünya Börek isimli, böreğin tüm tarihsel gelişimini ve börek kültürlerini anlatan kitabı bizlerle buluşturan sevgili Ayfer Yavi de jüri olmayı kabul etti ve memleketimize gelerek bizi çok mutlu etti. Börek yarışmamızın birincisi çintarlı Boşnak böreği ile Nermin Albayrak oldu. Ben de şimdi size bu nefis böreğin tarifini veriyorum.
Bugünlük benden bu kadar. En kısa zamanda sıcakkanlı Boşnakların mis kokulu mutfaklarına misafir olmak dileği ile...
MALZEMELER
YUFKALARI AÇMAK İÇİN:
İÇ HARCI İÇİN:
ÜZERİ İÇİN:
YAPILIŞI: Ilık suyu derin bir karıştırma kabına alıyoruz. Azar azar eklediğimiz un ve tuz yardımıyla pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Elde ettiğimiz yumuşak kıvamlı hamurun üzerine nemli bir mutfak bezi kapatıp 30 dakika kadar oda ısısında dinlendiriyoruz. Dinlenen hamuru, dört eşit bezeye bölüp mutfak tezgahı üzerinde yuvarladıktan sonra 30 dakika daha dinlendiriyoruz. Yufkaları açmak için; tereyağını kısık ateşte eritiyoruz. Ilındığında ayçiçek yağı ve yoğurt ile karıştırıyoruz. İç harcı için; ayıkladıktan sonra yıkayıp kuruladığımız ıspanak yapraklarını incecik doğruyoruz. Yumurta, rendelenmiş kuru soğan, süt kaymağı ve tuz ekleyerek yoğuruyoruz. Mutfak masasının üzerini pamuklu ve temiz bir mutfak örtüsüyle kaplıyoruz. Dinlendirdiğimiz hamur bezelerinden birini alıp merdane yardımıyla açmaya başlıyoruz. Ara sıra unlayarak hamurların üzerini katı-sıvı yağ karışımıyla yağlıyoruz. Karşılıklı kenarlarından elimizle çekip olabildiğince ince bir hal alana kadar yufkayı büyütüyoruz. Kenar kısımlarına ıspanaklı iç harçtan yayıyoruz. Yufkanın kenar kısımlarını üzerine kapatıp ortaya doğru rulo şeklinde sarıyoruz. Ruloyu iki taraftan birbirine bitiştirip aynı işlemi tüm bezelere uyguluyoruz. Yağlanmış fırın tepsisinin orta kısmından başlayarak, hazırladığımız hamur rulolarını spiral şekilde sarıyoruz. Yumurta ve yoğurt sürdüğümüz böreği, önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişiriyoruz.
ÇİNTAR MANTARLI BOŞNAK BÖREĞİ
MALZEMELER
İÇ HARCI IÇIN
YAPILIŞI: Hamurumuzu yumuşak olacak şekilde yoğurup dinlenmeye bırakıyoruz. İç harcımızı hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz. Hamurumuzu dört eşit parçaya bölüyoruz ve sıvı yağla yağlayıp uçlarından çekerek hamurumuzu açabildiğimiz kadar açıyoruz. Hazır olan harcımızı üzerine serpiyoruz ve rulo yapıyoruz. Yumurta sarısı sürüp 185 derece fırında 40 dakika pişiriyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 Oyuncu İpek Erdem anlattı: Barbie’yi silebilmek için elimden geleni yaptım!
- 2 Güzel şarkıcı Mahmut Tuncer'in kızı çıktı! Mahmut Tuncer'in şarkıcı kızı Gizem sesi ve güzelliğiyle hayran bırakıyor...
- 3 Yalı Çapkını'nın Seyran'ı Afra Saraçoğlu’nun annesi güzelliğiyle adeta büyüledi! "Afra'nın kime çektiği belli oldu"
- 4 Bahar'ın yıldızı Demet Evgar minik kızı Mavi ile parkta bir yandan eğlenirken bir yandan tamir yaptı!
- 5 Zeytin gözlü minik Cemre bebek ilgi odağı oldu! Kızılcık Şerbeti'nin Cemre’sinin annesi kim biliyor musunuz? İşte Doğa ve Fatih'in bebekleri Cemre'nin annesi...
- 6 Şarkıcı Tuğba Ekinci ile yakışıklı oyuncu Birkan Sokullu'nun yatak sahneleri olay oldu! Birkan Sokullu'nun yıllar önceki toy halleri sosyal medyaya damga vurdu
- 7 Görenler tanıyamadı! “Cem Karaca’ya benzemiş” Popstar Bayhan uzun zaman sonra ortaya çıktı! İşte son hali...
- 8 Oğulcan, Ömer ile Süsen’i barıştırmaya çalışıyor!
- 9 Bella Duygulu eşi Tayfun Duygulu’nun ihanetini böyle anlattı! "30 yıl geçse de unutamam"
- 10 Alemin Kıralı'nın Oben'i Birsu Demir doğum günü kareleriyle mest etti! Değişimi ağızları açık bıraktı!