Bozburun’dan tarifler
Bayram sofrasına konuk olduğum Zeynep Hanım'dan öyle güzel tarifler püf noktaları ve öğrendim ki, sizlerde paylaşmadan edemeyeceğim.
Bayram yemeği Kuzu Kapama
Kurban Bayramı'nın olmazsa olmaz yiyeceği kavurma olsa da; kuzu kol, taze soğan ve marul ile yapılan, çok eski bir İstanbul yemeği olan kuzu kapama, hem sade ve dingin lezzeti ile, hem de sunumdaki göz doyurucu yapısıyla davet ve bilhassa bayram sofralarının baş tacı bir lezzet bence.
Aşure bereketinde bir pilav
Bu pilav, hem kayısılı, hem üzümlü hem fıstıklı olmasından dolayı, kalabalık davet sofraları için birebir.
Zeynep Hanım'ın bu pilavı yaparken içine koyacağı tüm malzemeleri önceden suda bekletip sonra da sularını çekmeleri için fırına atmak gibi bir püf noktası var. Bence yerken çıtır çıtır ağıza gelen lezzet patlamasına sebep olan detay bu.
Dirvana Ailesi'nin sevgi dolu mutfağından ayrılırken, yaz mevsimini de harika anılarla bitiriyorum. Bana sımsıcak yüreğini açan Sevgili Zeynep Dirvana'ya ve Bozburun Yat Klubü'ne çok teşekkür ediyorum.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilkanimutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile. İyi bayramlar.
KUZU KAPAMA
Yapılışı: Kuzu kol parçalarını tuz ile iyice ovalıyoruz. Tencereye önce marulları diziyoruz, üzerine kuzu kolları yerleştiriyoruz. Kuzunun üzerine incecik kıydığımız taze soğanları ve ilave ediyoruz. En üste tekrar marul kapatıyoruz ve çok az su ilave ediyoruz. Dilimlediğimiz elmayı da ekleyip kısık ateşte dört saat kadar pişiriyoruz. Servis ederken rengi koyulaşan marulları alıp yerine taze marulları dizip biraz tane karabiber ilavesi ile 10 dakika daha pişiriyoruz.
Püf noktası
Kuzu kapama yaparken , kuzu kokusu olmaması için bir elmayı dilimleyip içine atarsanız, hem cok hoş bir kokusu olur, hem de elmanın mayhoş tatlı lezzeti kuzuya geçer.
VİŞNE KOMPOSTOSU
Yapılışı: Vişneleri sap ve yapraklardan arındırıyoruz. Güzelce yıkadıktan sonra tencereye alıyoruz. Üzerine suyu ilave ederek ocağa koyuyoruz. Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra şekeri ilave ediyoruz. 15 dakika daha kaynattıktan sonra altını kapatıyoruz. Soğutup servis ediyoruz.
KAYISILI ÜZÜMLÜ PİLAV
Yapılışı: Fıstık ve, bademleri ayrı ayrı kavuruyoruz. Üzüm ve kayısıları şişmeleri için suda bekletiyoruz, ardından iyice sularını çekmeleri için fırında kurutuyoruz. Pilavı bildiğimiz şekilde pişiriyoruz. Servis ederken kayısı, badem, üzüm ve fıstıklar ile buluşturuyoruz.
Püf noktası
Pilav yaparken içine bir miktar limon sıkın. Limon, daha beyaz ve tane tane olmasını sağlayacaktır.
EN SON HABERLER
- 1 Bir dönem sokakta yürüyemiyordu! Popstar'ın birincisi Abidin'in son hali gündem oldu! Bakın şimdi ne yapıyor?
- 2 Dilan Polat'ın eşi Engin Polat'ın Instagram hesabından kafa karıştıran paylaşım! Şaşırtan 'maske' detayı...
- 3 Estetikli haliyle neredeyse annesi tanımayacak! Survivor Sabriye Şengül'ün eski halinden eser yok! Tam bir estetik harikası oldu...
- 4 80 yaşındaki Nebahat Çehre'nin zayıflık sırrı ortaya çıktı! Günde sadece 15 dakika....
- 5 Hülya Koçyiğit'ten takipçilerine uyarı!
- 6 Oğuzhan Koç ile evliliğin eşiğinden dönmüştü... Estetiği abartan Zeynep Koçak "Bu sen olamazsın" dedirtti!
- 7 Bahar'ın çilli güzeli Demet Evgar annesini paylaştı görenlerin nutlu tutuldu! "Güzel gözlerini annesinden almış"
- 8 Melisa bu defa annesi için söyledi! Ceyda Düvenci'nin kızı Melisa "Bir tek annem olsun..." şarkısı ile duygulandırdı!
- 9 Mutfak Bahane haftanın finaline sevilen sanatçı Mehtap Yılmaz damga vurdu
- 10 Ünlü çifti tanıyabildiniz mi? '42 yıl... İlk günden bile daha mutlu!'