Bugünü pizza günü ilan ettim
Pizza; Latince'de ezmek, öğütmek anlamına gelen pinsere fiilinden geliyor.
Pizza, mozzarella peyniri ve domatesin muhteşem birlikteliğiyle yoksul İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüz yıllarca tüketilmiş.
Dünya çapında bir üne kavuşmasının hikayesi ise, 1889 yılında Kraliçe Margherita'nın mozzarella peyniri, domates ve fesleğen ile süslenmiş pizzayı tatması ile başlamış. Bu tarihe kadar yoksul halk tarafından tüketilen pizza, kraliçenin kendisine sunulan pizzayı beğenip aşçı Esposito'ya bir teşekkür mektubu göndermesi ile zengin halkın da sofrasına girmeye başlamış.
Pizzanın tüm dünyaya hızlı bir şekilde yayılması ise bilinenin aksine İtalya ile ilgili değil. 1800'lü yılların sonunda Amerika'ya göç eden İtalyanlar, yerleştikleri bu ülkede yemek kültürlerini olduğu gibi devam ettirmeye çalışmışlar.
İtalyan göçmenler tarafından açılan küçük pizza restoranları sayesinde Amerikalılar'ın da günlük yaşamına giren pizza, Amerikalı girişimcilerin açtığı büyük pizza restoranlarıyla daha dikkat çekici bir hal almış.
Yıllar içinde asıl pizza malzemelerine yapılan eklemeler ve küçük değişiklikler ile Amerikalı girişimciler tarafından dünya mutfağına sunulmuş.
PİZZA ÜZERİNE KISA KISA
Genel itibariyle pizzanın sıcak yenmesinin sebebi, pizzanın üstünde bulunan malzemedeki doymuş yağların soğumasıyla birlikte katılaşmasıdır.
İlk pizza, İtalyan kıyılarını fetheden Osmanlı askerlerini pide yerken gören bir İtalyan tarafından yapılmıştır. Birçok Avrupa ülkesinde ve Amerika'da Ekim ayı, 'Ulusal Pizza Ayı' olarak kutlanır.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
PİZZA HAMURU
Yapılışı: Hamuru yoğurup beş saat dinlendiriyoruz. Küçük bezelere ayırıp unladığımız tezgahta incecik açıyoruz.
PASTIRMALI PİZZA
Yapılışı: Hamuru açıp sosu yayıyoruz. Hazır aldığımız dilim pastırmaları ekliyoruz. Fırında biraz pişiriyoruz. Çıkartıp üzerine mozarella ekleyip biraz daha pişirip servis ediyoruz.
PİZZA KAPARİ
Yapılışı: Sos için; tüm malzemeyi sos tavasına aktarıp iyice pişiriyoruz. Açtığımız pizza hamurunun üzerine sosu sürüyoruz. Fırına atıp biraz pişiriyoruz. Hamur pişince pizzayı çıkarıp mozarella peyniri ile iki dakika daha pişiriyoruz. Üzerine kapari turşularını serperek servis ediyoruz.
DÖRT PEYNİRLİ PİZZA
Yapılışı: Hamuru açıyoruz ve peynirleri elimizle üstüne dizerek fırınlıyoruz. Çıkarttıktan sonra bol roka ile servis ediyoruz. Üzeri için; zeytinyağı ve pul biberi karıştırıp acı yağ elde ediyoruz. Acı yağı pizzanın üzerine gezdiriyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 33 yaşındaki Melisa Aslı Pamuk sosyal medyada ilgi odağı oldu! Annesi güzelliğiyle kızını solladı! “Abla kardeş gibi”
- 2 Volkan Demirel ile Zeynep Demirel’in 13 yıllık evliliği bitiyor mu? Volkan Demirel’den boşanma açıklaması geldi!
- 3 Kızılcık Şerbeti'nin Fatih'i Doğukan Güngör yeni aşkıyla yakalandı! Sevgilisi bakın kim çıktı
- 4 Bahar dizisinin yıldızı Demet Evgar'ın hiç bilinmeyen çocukluk fotoğrafı ortaya çıktı! "Elimdeki bebeğimi Mavi de çok seviyor"
- 5 7 yıllık evlilik sessiz sedasız bitmişti… Selen Soyder yeni aşkını ilan etti!
- 6 Neşeli Günler'in Tuncay'ı şimdi tanınmaz halde! Güzel gözleriyle hafızalara kazınmıştı! Necati Aslan'ın son hali...
- 7 15 yıl çocuk özlemi çekmişlerdi! Eda Özülkü ile Metin Özülkü'nün ikizleri kocaman oldu! “Biri annesine benziyor diğeri babasına”
- 8 Baba – kız alışveriş turunda! Coşkun Sabah'ın kızı Roza Sabah ilgi odağı oldu! Güzelliğiyle dikkat çekti!
- 9 Sinan Akçıl Avrupa’nın göbeğinde İsrail’e ayar verdi: Fransız polisi bile alkışladı
- 10 Yeşilçam’ın unutulmaz karakteri Keloğlan’ın yıldızı Rüştü Asyalı ne yapıyor? Rüştü Asyalı bakın şimdi ne halde!