Çankırı’nın ev yapımı yöresel lezzetleri
Ağırlıklı olarak buğday ve buğday ürünlerinin yer aldığı Çankırı yöresel lezzetleri, Orta Anadolu yemeklerinin özelliklerini taşıyor.
Çankırı'da birçok kişi; tarhana, keşkek, bulgur ve yarma gibi yiyecekleri kendisi üretiyor. Bunların yanı sıra sucuk, kıyma, kavurma, fasulye, biber, patlıcan, konserve ve reçel gibi ürünler de halkın emek vererek ürettiği diğer lezzetler.
Çankırı halkı daha çok; hamurdan bükme, cızlama, gözleme, mantı, tatar böreği, çullama ve pıhtı yapıyor. Bunları sac, tava, fırın, tencere gibi farklı ortamlarda pişiriyorlar.
Kentsel yerleşim yerlerinde genellikle hazır yiyeceklere talep olmasına rağmen halk daha uygun fiyatlara yöresel yiyecekler yapıp satıyor. Bu da hazır yiyeceklere rağbetin artmasını engelliyor.
ÇANKIRI YUMURTA TATLISI
YAPILIŞI: Derin bir kabın içine yumurtalar tek tek kırılır. Kırdıktan sonra mikserle 10 dakika durdurmadan çırpılır. Ardından un, irmik ve nişasta elenip çırpılmış yumurtanın içine ilave edilir. Tahta kaşıkla karıştırılır. Büyük ve derin bir tepsi yağlanır ve karışım, önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında pişirilir. Şerbeti için şeker ve su karıştırılıp ocağa alınır. 10-15 dakika kaynadıktan sonra iki damla limon damlatıp soğumaya alınır. Tatlı piştikten sonra soğumaya bırakılır. İkisi de soğuduktan sonra şerbeti dökülüp servis yapılır.
ŞERBETİ İÇİN
TAVUKLU KEŞKEK
MALZEMELER
YAPILIŞI: Buğdaylar, üzerine az su eklenerek bir kez kaynatılır ve yarım saat bekletilir. Bekleme süresinin ardından, buğdaylar düdüklü tencerenin altına konur ve üzerine tavuk etleri yerleştirilir. Dört su bardağı su ve bir yemek kaşığı tuz eklenerek 40 dakika pişirilir. Piştikten sonra tavukların kemikleri sıyrılır. Tahta kaşığın tersiyle veya blender ile ezilir. (Taneli olmasını istiyorsanız, kaşıkla ezmeniz yeterli.) Üzerine, tereyağında kızdırılmış pul biber dökülerek servis yapılır.
MIKLA
MALZEMELER
YAPILIŞI: Tavaya zeytinyağı konulur, yumurtalar kırılıp kavrulur. Çok karıştırmadan bütün halde pişirilir. Sarımsaklı yoğurt hazırlanıp bir tabağa alınır. Ardından pişen yumurtaların üzerine dökülüp servis edilir. İsteğe göre pul biber ile renklendirilebilir.
EN SON HABERLER
- 1 Volkan Demirel ile Zeynep Demirel’in 13 yıllık evliliği bitiyor mu? Volkan Demirel’den boşanma açıklaması geldi!
- 2 15 yıl çocuk özlemi çekmişlerdi! Eda Özülkü ile Metin Özülkü'nün ikizleri kocaman oldu! “Biri annesine benziyor diğeri babasına”
- 3 Baba – kız alışveriş turunda! Coşkun Sabah'ın kızı Roza Sabah ilgi odağı oldu! Güzelliğiyle dikkat çekti!
- 4 Sinan Akçıl Avrupa’nın göbeğinde İsrail’e ayar verdi: Fransız polisi bile alkışladı
- 5 Yeşilçam’ın unutulmaz karakteri Keloğlan’ın yıldızı Rüştü Asyalı ne yapıyor? Rüştü Asyalı bakın şimdi ne halde!
- 6 “Ufak tefek dokunuşlar var” diyen Gökçe Bahadır’ın estetiksiz hali hayal kırıklığı yarattı! Gökçe de tam bir estetik harikası çıktı!
- 7 Bahar dizisinin Umay’ı Alisa Sezen Sever meğer… Alisa Sezen Sever hakkındaki bu gerçek herkesi şoke etti!
- 8 Ben Bu Cihana Sığmazam'da Cezayir seçim yapmak zorunda!
- 9 Yüzük döndü yüzler güldü! Jennifer Lopez ile Ben Affleck çiftinin evlilikleri çıkmaza girmişti ama…
- 10 Hayatının dönüm noktası evliliğiymiş