Cuma 19.05.2018
Son Güncelleme: Cumartesi 19.05.2018

Çorbasız iftar sofrası olmaz

Herkese merhaba. Ramazan ayında, sofraların olmazsa olmazlarından biri de çorbalardır. Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda sizler için düğün çorbası pişirdim. Yanında ise mis gibi Abant kebabı. Tatlı olarak da incir püreli fırında ayva yaptım.
RAMAZAN AYININ BEREKETI
Ramazan ve bayram sofralarında çorba deyince de akla ilk önce düğün çorbası gelir. Düğün çorbası, terbiyeli etli bir çorbadır. Tavukla ya da kıyma ile de yapılabilir. İçindeki et suyu, yoğurt ve yumurta ile tam bir şifa deposudur.
Abant kebabı ise, benim en sevdiğim iftar lezzetlerinden biridir. Hem kişiye özel sunumu, hem doyurucu olması sebebiyle her Ramazan ayında yaparım. Bugünlük benden bu kadar.
Mutlu ve bereketli sofralarda buluşabilmek dileği ile. Afiyet olsun...
İNCİR PÜRELİ FIRINDA AYVA
4 adet ayva
8 tatlı kaşığı toz şeker
İNCİR PÜRESİ İÇİN:
100 gr. kuru incir
1 adet portakal kabuğu rendesi
100 gr. dövülmüş ceviz içi
2 yemek kaşığı toz şeker
1 çay bardağı portakal suyu
YAPILIŞI: Ayvaları kabukları ile birlikte ortadan ikiye ayırın. Çekirdeklerini içinde bırakarak ve her ayvanın ortasına bir tatlı kaşığı şeker serpiştirerek önceden ısıtılmış 175 derece fırında yumuşayana kadar pişirin. İncir püresi için; kuru incirleri kaynar suda bekletip yumuşatın. İncirleri, portakal kabuğu rendesi, portakal suyu, iki yemek kaşığı toz şeker ile birlikte rondoda çekin. Bir taşım kaynatın ve dövülmüş ceviz ilave edin. Fırınlanmış ayvaların üzerine dökerek, dondurma ile servis edebilirsiniz.
ABANT KEBABI
2 adet bostan patlıcanı
200 gr. sotelik ya da yağsız kuşbaşı et
5-6 adet mantar
1 kase rendelenmiş taze kaşar
2 adet domates
1 adet kuru soğan
2 adet sivri biber
1 kaşık tereyağı
Karabiber
Tuz
YAPILIŞI: Etleri, suyunu bırakıp çekene kadar pişiriyoruz. Daha sonra üzerini iki parmak geçecek kadar sıcak su ve soğanı ilave ederek kısık ateşte suyunu tekrar çekene kadar pişiriyoruz. Pişmesine yakın tuzunu ilave ediyoruz. Suyunu çektikten sonra tereyağı ve mantarı ilave ediyoruz. Ardından sivri biber, domates ve baharatlarını ekleyip domatesler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Etler pişerken bir yandan patlıcanların kabuklarını soymadan boylamasına ikiye kesiyoruz. Bir tencereye bolca sıvı yağ koyup orta hararetli ateşte önlü arkalı, patlıcanlar yumuşayıncaya kadar kızartıyoruz. Kızaran patlıcanların fazla yağını kağıt havluyla alıp fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Patlıcanların ortalarını eziyoruz. Etli malzemeyi içlerine paylaştırıyoruz. Salça ve bir miktar sıcak suyu karıştırarak fırın tepsisine döküyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişiriyoruz. Pişmeye yakın rendelenmiş kaşar peynirleri serpiştirip tekrar fırına veriyoruz.
PÜF NOKTASI
İsterseniz üzerine un, yağ ve sütle hazırlayacağınız beşamel sos dökebilirsiniz.
DÜĞÜN ÇORBASI
350-400 gr. kuzu gerdan eti
3 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
Pul biber
2-3 yemek kaşığı tereyağı
Limon suyu
YAPILIŞI: Etleri kuşbaşı doğrayarak haşlıyoruz. Kemikli ise kemiğinden sıyırarak ufak ufak didikliyoruz. Diğer taraftan çorbanın terbiyesini hazırlamaya başlıyoruz. Bunun için; yoğurt ve unu iyice çırpıyoruz. Yumurta sarısını ve az limon suyu ilave ederek karıştırıyoruz. Hazırladığımız yoğurtlu karışımı et suyunun içine yavaş yavaş ve karıştırarak ilave ediyoruz. Didiklenmiş etleri de ekleyerek kısık ateşte çorbayı birkaç dakika daha kaynatıyoruz. Son olarak çorbanın tuzunu da ilave ederek üzerine, tereyağı ve pul biber ile hazırlamış olduğumuz sosu gezdirip servis ediyoruz.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.