İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Anadolu kıtasından Avrupa kıtasına doğru ilerliyoruz ve şen insanları, nefis yemekleri ve kültürleriyle farkını her zaman gösteren Edirne, mutfağına konuk oluyoruz. Günümüze kadar gelen etli yemekler, hamur işleri ve tatlılar, özellikle iftar sofralarında hâlâ tercih ediliyor. Meyve ve sebze de Edirne mutfağında önemli bir yer tutar. Türkiye çapında ünlü beyaz peynir imalatı çok yaygındır. Edirne peyniri denilen bu peynir, genellikle koyun sütünden yapılır. Mamzana, tarhana, ciğer sarması, akıtma, badem ezmesi, lokma, gaziler helvası, deva-i misk; Edirne'ye özgü yemek ve tatlılarının başlıcalarıdır. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz
MAMZANA
2-3 adet közlenmiş patlıcan
2-3 adet közlenmiş kırmızı biber
2-3 adet közlenmiş yeşil biber
2 adet küçük doğranmış
domates
Ceviz
Maydanoz
Nar ekşisi
Sarımsak
Sirke
Sızma zeytinyağı
Kırmızı biber
Tuz
YAPILIŞI: Közlenmiş sebzeleri doğruyoruz. Diğer malzemeleri de ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz.
DAMAT PAÇASI
SOSU İÇİN:
3 su bardağı tavuk suyu
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı yoğurt
2 adet yumurta
2 diş sarımsak
1 kahve fincanı sirke
3-4 su bardağı tavuk suyu
ÜZERİNDEKİ SOS İÇİN:
2 yemek kaşığı tereyağı
Toz kırmızı biber
YAPILIŞI:
Öncelikle tavuğu haşlayıp didikliyoruz. Ardından yufkaları sıkıca rulo şeklinde sararak iki parmak genişliğinde kesip tepsiye diziyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızartıp soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan yufkaların üzerine üç-dört su bardağı tavuk suyu döküyoruz. Sosu için; tencereye malzemeleri aynı anda koyup pişiriyoruz. Haşlanan yufkaların üzerine gezdirerek sosu döküyoruz. Sosun üzerine tavuk etini yayıyoruz. Tavuk etinin üzerine ise tereyağlı toz biberli karışımdan gezdirip servis yapıyoruz.