Giriş Tarihi: 4.6.2019

Efsane bayram sofraları

30 gün şahane bir Ramazan ayı geçirdik ve bugün bayramın birinci günü. Her birimizin evinde bir telaş var. Bayram sofraları özenle kuruluyor. Ben de sizler için en sevdiğim lezzetlerden oluşan geleneksel bir sofra hazırladım.
EV YAPIMI FIRINDA TANDIR
Tandır yapmak uzun saatler, belki bir kuyu, belki kiremitten bir fırın ister. Oysa, evlerimizde yapmaya ürktüğümüz tandır hem tencerede, hem de fırında yapılabilir. İç pilavın her yöreye ve her kültüre göre değişkenlik gösteren lezzeti vardır. Bence bu tarif, en nefis olanı. Biz Giritli ailelerin bayramlarda yapmayı en çok sevdiğimiz tatlılardan birisi kalburabastıdır. Sizler için bu çok özel tarifleri derledim. Bugünlük benden bu kadar. Hepinize iyi bayramlar...
FIRINDA KUZU TANDIR
MALZEMELER
2 kg. kuzu kol eti
Taze veya kuru kekik
Taze veya kuru biberiye
İki üç adet defne yaprağı
Karabiber
2 adet havuç
1 adet patates
1 adet kırmızı soğan
1 adet küçük kereviz
5-6 diş sarımsak
Zeytinyağı
Tuz
YAPILIŞI:
Etleri iri iri parçalıyoruz. Üzerine kekik, biberiye, karabiber, defne yaprağı, sarımsak ve zeytinyağı ilave edip bir süre dinlendiriyoruz. Ardından bütün sebzeleri büyük büyük doğrayıp güvecin dibine diziyoruz. Daha sonra bir tavaya çok az zeytinyağı koyup etleri önlü arkalı mühürlüyoruz ve güvece alıyoruz. Tuz serpip üzerine folyo kağıt kapatıyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında dört saat pişiriyoruz.
KALBURABASTI
MALZEMELER
2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
1 kase ceviz içi
ŞERBET İÇİN:
3 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
3 damla limon suyu
YAPILIŞI:
Zeytinyağı ve yoğurdu çırpıyoruz. Kulak memesi kıvamına gelecek kadar un ekliyoruz. Kabartma tozu ve vanilyayı ilave ediyoruz. Hamurdan parçalar koparıp avuç içinde açıyoruz ve ortasına bir çay kaşığı ceviz içi koyuyoruz. Rendenin iri tarafının üstünden geçirerek rulo şeklinde sarıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Şerbeti hazırlıyoruz. Kalburabastılar ılındıktan sonra üzerine ılık şerbeti döküyoruz.
İÇ PİLAV
MALZEMELER
2 su bardağı pilavlık baldo pirinç
2 su bardağı kadar et suyu
1 çorba kaşığı kuş üzümü
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 tane orta irilikte kuru soğan
1 kahve kaşığı kadar toz tarçın
1 kahve kaşığı yeni bahar
1 çay kaşığı toz karabiber
5-6 adet tane karabiber
Yarım bağ ince kıyılmış dereotu
Yarım bağ ince kıyılmış maydanoz
3 çorba kaşığı tereyağı
Yeteri kadar tuz
YAPILIŞI:
İlk olarak; iki su bardağı pirinci uygun bir kabın içine alarak, üzerine bir miktar tuz ve pirinçlerin üzerini bir parmak aşacak kadar ılık su ekliyoruz ve 25-30 dakika kadar bekletiyoruz. Ardından tuzlu suyu döktükten sonra pirinçleri bol suda birkaç kere yıkıyoruz, suyunun süzülmesi için bir süzgeç içine alıyoruz ve suyunun iyice süzülmesi için bir kenarda bekletiyoruz. Bir çorba kaşığı kuş üzümü ve iki çorba kaşığı dolmalık fıstığı küçük bir kasenin içine koyuyoruz. Üzerlerini aşacak kadar ılık su ekleyip kabarmalarını sağlıyoruz. Kuru soğanı ince ince doğruyoruz. Bir tavaya üç çorba kaşığı tereyağını koyuyoruz, soğanlar pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Soğanların üzerine pirinçleri ilave ederek, şeffaflaşıncaya kadar karıştırarak kavuruyoruz. Üzerine kabarmalarını sağladığımız dolmalık fıstık ve kuş üzümlerinin suyunu süzdükten sonra pirinçlerin üzerine ilave ederek kavurmaya devam ediyoruz. Pirinçlerin üzerine iki su bardağı sıcak et suyu, toz tarçın, toz karabiber, yeni bahar ve yeteri kadar tuz ilave edip karıştırdıktan sonra kısık ateşte pişiriyoruz. Pişerken yarım demet maydanoz ve dereotunu ince ince kıyıp ilave ediyoruz.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.