Efsane bayram sofraları
EV YAPIMI FIRINDA TANDIR
Tandır yapmak uzun saatler, belki bir kuyu, belki kiremitten bir fırın ister. Oysa, evlerimizde yapmaya ürktüğümüz tandır hem tencerede, hem de fırında yapılabilir. İç pilavın her yöreye ve her kültüre göre değişkenlik gösteren lezzeti vardır. Bence bu tarif, en nefis olanı. Biz Giritli ailelerin bayramlarda yapmayı en çok sevdiğimiz tatlılardan birisi kalburabastıdır. Sizler için bu çok özel tarifleri derledim. Bugünlük benden bu kadar. Hepinize iyi bayramlar...
FIRINDA KUZU TANDIR
MALZEMELER
YAPILIŞI:
Etleri iri iri parçalıyoruz. Üzerine kekik, biberiye, karabiber, defne yaprağı, sarımsak ve zeytinyağı ilave edip bir süre dinlendiriyoruz. Ardından bütün sebzeleri büyük büyük doğrayıp güvecin dibine diziyoruz. Daha sonra bir tavaya çok az zeytinyağı koyup etleri önlü arkalı mühürlüyoruz ve güvece alıyoruz. Tuz serpip üzerine folyo kağıt kapatıyoruz ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında dört saat pişiriyoruz.
KALBURABASTI
MALZEMELER
ŞERBET İÇİN:
YAPILIŞI:
Zeytinyağı ve yoğurdu çırpıyoruz. Kulak memesi kıvamına gelecek kadar un ekliyoruz. Kabartma tozu ve vanilyayı ilave ediyoruz. Hamurdan parçalar koparıp avuç içinde açıyoruz ve ortasına bir çay kaşığı ceviz içi koyuyoruz. Rendenin iri tarafının üstünden geçirerek rulo şeklinde sarıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Şerbeti hazırlıyoruz. Kalburabastılar ılındıktan sonra üzerine ılık şerbeti döküyoruz.
İÇ PİLAV
MALZEMELER
YAPILIŞI:
İlk olarak; iki su bardağı pirinci uygun bir kabın içine alarak, üzerine bir miktar tuz ve pirinçlerin üzerini bir parmak aşacak kadar ılık su ekliyoruz ve 25-30 dakika kadar bekletiyoruz. Ardından tuzlu suyu döktükten sonra pirinçleri bol suda birkaç kere yıkıyoruz, suyunun süzülmesi için bir süzgeç içine alıyoruz ve suyunun iyice süzülmesi için bir kenarda bekletiyoruz. Bir çorba kaşığı kuş üzümü ve iki çorba kaşığı dolmalık fıstığı küçük bir kasenin içine koyuyoruz. Üzerlerini aşacak kadar ılık su ekleyip kabarmalarını sağlıyoruz. Kuru soğanı ince ince doğruyoruz. Bir tavaya üç çorba kaşığı tereyağını koyuyoruz, soğanlar pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Soğanların üzerine pirinçleri ilave ederek, şeffaflaşıncaya kadar karıştırarak kavuruyoruz. Üzerine kabarmalarını sağladığımız dolmalık fıstık ve kuş üzümlerinin suyunu süzdükten sonra pirinçlerin üzerine ilave ederek kavurmaya devam ediyoruz. Pirinçlerin üzerine iki su bardağı sıcak et suyu, toz tarçın, toz karabiber, yeni bahar ve yeteri kadar tuz ilave edip karıştırdıktan sonra kısık ateşte pişiriyoruz. Pişerken yarım demet maydanoz ve dereotunu ince ince kıyıp ilave ediyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 Arzum Onan setlere geri dönmeyeceğini açıkladı! Arzum Onan: Artık dönmem çok zor!
- 2 Kakılmış, İnce İnce Yasemince, Sürahi Nine ve niceleri...Usta oyuncu Yasemin Yalçın’ın kızı da çok ünlüymüş! Güzelliğiyle hayran bıraktı
- 3 Bir dönem sokakta yürüyemiyordu! Popstar'ın birincisi Abidin yıllar sonra ortaya çıktı! Popstar Abidin Özşahin bakın şimdi ne yapıyor?
- 4 Yeşilçam'ın bahtsız kadını...Yaşam öyküsü filmlere konu olacak türden! Henüz 39 yaşındayken kıskançlık cinayetine kurban gitti...
- 5 Bir döneme damga vuran Asuman Krause sosyal medyada gündem oldu! Bu gerçeği duyanlar çok şaşırıyor!
- 6 Doktor annesiyle sezonu açtı! 41 yaşındaki Nesrin Cavadzade turuncu bikinisiyle ateş etti...
- 7 Hayat Bilgisi'nin Barbie Gamze'si İpek Erdem’in abisi Fenerbahçe’nin efsane ismi çıktı! Abi-kardeş sosyal medyanın gündeminde
- 8 7 yıl önce boşandılar! Survivor'dan elenen Nagihan Karadere'nin eski eşi bakın kim çıktı!
- 9 Ünlü sunucu Cansu Canan Özgen’in 3 yaşındaki oğlu bakıcısı tarafından darp edildi! Ünlü sunucu Cansu Canan Özgen soluğu adliyede aldı!
- 10 İbrahim Kutluay ile 13 yıl evli kalmışlardı! Demet Şener 19 yaşındaki kızı İrem’le gezmeye çıktı! Eski eşi hakkında konuştu...