Erzurum’a doymak ne mümkün!
Anadolu'nun her yöresinin kendine ait, özel bir mutfağı vardır.
Erzurum da zengin mutfak kültürüne sahip bir şehir. Lor dolması, kadayıf dolması, özel su böreği, ayran aşı ve cağ kebabı; Erzurum mutfağının baş yemeklerinden...
Bu şehre yolu düşenlere, bu yemekleri, özellikle de meşhur Tortum cağ kebabını tatmalarını tavsiye ederim. Cağ kebabı; her ne kadar Erzurum yöresine ait olsa da, tüm Türkiye'de çok sevilen bir lezzet olarak biliniyor.
S
Erzurum'a özgü kadayıf dolmasının ilk yapım tarihi kesin olarak bilinmese de, ortaya çıkışı Selçuklular dönemine kadar dayanıyor.
Bu tatlı, Selçuklu Devleti'nin saray sofralarında görülmüş. Günümüz Erzurum'unda ise genelde Ramazan ayında iftardan sonra yenilen bir tatlı olarak sofralarımızı süslüyor.
İki gün boyunca size cağ kebabı, kadayıf dolması ve ayran aşı gibi Erzurum'a özel lezzetlerden bahsetmiştim. Bugün de Muammer Usta'da yediğim nefis taş kadayıfın tarifini vermek istiyorum.
Bugünlük benden bu kadar...
Bana idilikaninmutfagi@sabah. com.tr'den ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileğiyle...
ERZURUM USULÜ TAŞ KADAYIF (YASSI KADAYIF)
Şerbet için:
Hamur icin:
Yapılışı: Öncelikle şerbeti yaparak başlıyoruz çünkü şerbetin soğuk olması gerekiyor. Şeker ve suyu aynı bardakla ölçerek tencereye koyuyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıyoruz. 10 dakika kaynatıyoruz, sürenin sonunda çeyrek limonun suyunu sıkıp beş dakika daha kaynatıyoruz. Geçelim hamura... Sütü biraz ısıtıyoruz. Daha sonra çukur bir kaba alıp üzerine bir su bardağı su ekliyoruz. Ardından şeker, tuz, maya ekleyip karıştırıyoruz. Son olarak un ekliyoruz. Üzerini streç filmle örtüp mayalanması için bekliyoruz. Göz göz olunca hazır olmuş demektir. Mayalanan hamurdan birer yemek kaşığı alarak ısıtılmış teflon tafaya döküyoruz. Sadece alt kısmını pişiriyoruz. (Üstünü pişirmiyoruz) Alt kısım kızarıp üst kısmın hamurumsu rengi gidinceye kadar, hamur bitinceye dek aynı işlemi yapıyoruz. Hepsi piştikten sonra, pişmeyen tarafın içine ceviz koyup kapatıyoruz, kızdırılmış yağda tek tek kızartıyoruz ve soğuk şerbete atıyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 Justin Bieber’ın gözyaşlarının nedeni belli oldu! Justin Bieber’ın eşi Hailey Bieber hamile!
- 2 Ünlü oyuncu Hazal Kaya’dan imaj değişikliği! İşte Hazal Kaya’nın son hali!
- 3 Siz Songül Karlı'yı bir de makyajsız görün! Estetikli güzel Songül Karlı'nın sıfır makyaj hali sosyal medyanın diline düştü!
- 4 Çukur'un 'Kemal'i olarak gönüllere taht kurdu! Uğur Yıldıran ve Hadise yıllar önce… Bu hali bildiğiniz gibi değil!
- 5 Yargı’nın yıldızları Pınar Deniz ve Kaan Urgancıoğlu’ndan esprili paylaşım! Sosyal medyaya damga vurdular!
- 6 Aşkı Memnu'nun Adnan'ı Selçuk Yöntem'in 40 yaşındaki oyuncu kızı bakın kim çıktı! Meğer hepimiz tanıyormuşuz...
- 7 Bir döneme damga vurmuştu! Hepimiz onu Asena olarak tanıyoruz ama…
- 8 Körpecik Hülya su gibi! Seren Serengil gençlik karesini paylaştığı Hülya Avşar'a övgüler yağdırdı! "Kimseyi gormedim ben senden daha güzel"
- 9 Ünlü şarkıcı Kibariye'nin kızı Birgül’ü bakalım şimdi tanıyabilecek misiniz? “Resmen estetik mucizesi”
- 10 Kolpaçino'nun galerici Şahin'i Serkan Şengül iğne ipliğe döndü tam 65 kilo verdi! Görenler asla tanıyamadı!