Ev yapımı lahmacun
Lahmacun; açılmış hamurun üzerine kıyma, maydanoz, soğan, sarımsak, karabiber ve kırmızı biber gibi baharatlarla hazırlanan malzeme sürüldükten sonra taş fırında iyice pişirilmesiyle yapılan bir pide çeşidi.
İsmi, Arapça etli hamur anlamına gelen lahm bi ajin'den türemiş. Lahmacun hamuru yeterli miktarda su alınarak iyice yoğrulur.
Lahmacun malzemeleri ise yaklaşık 2-3 milimetre kalınlığında ve yaklaşık 20-25 santimetre çapında açılmış olan hamurun üzerine konularak el ile iyice yayılır. Hazırlanan lahmacunlar taş fırında pişirilir. Son olarak üzerine limon sıkıp maydanoz koyarak yemek ise lahmacun keyfini ikiye katlar.
Mardin ve Şanlıurfa'ya ait olan lahmacun, bölgede közlenmiş patlıcanla beraber tüketiliyor ki; benim en sevdiğim lahmacun yeme biçimi böyle.
Küçük bir İdilika eklemesi olarak, üzerine roka ve hafif nar ekşisi gezdirmek közlenmiş patlıcan ile enfes bir sonuç ortaya çıkarıyor. Malzemeler yöreye göre ya da mevsime göre değişiklikler gösterebiliyor.
Mesela biber salçası, fıstık, yeşil biber gibi malzemeler eklenerek lahmacun çeşitledirilebiliyor.
Hatta vejeteryanlar için sebzeli, peynirli lahmacunlar üreten yerler var.
BEŞ DAKİKADA LAHMACUN KEYFİ
Evet, yanlış okumadınız. Hazırlanışı tam beş dakika alan, hazır yufkadan çıtır lahmacun ile, evde lahmacun yapma işini hızlandırıp aile boyu lahmacun keyfi yaşayabilirsiniz. İki yufkayı üstüste koyarak hazırladığımız bu tarif, o kadar güzel bir sonuç veriyor ki ancak deneyerek anlayabilirsiniz. Bu nedenle lütfen üşenmeyin deneyin. Üst malzemesini istediğiniz gibi hazırlayabilirsiniz.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
LAHMACUN HAMURU
EV YAPIMI LAHMACUN
Yapılışı: Açtığımız hamurun içine harcı elimizle eşit şekilde bastırarak yayıyoruz. Teflon tavayı ısıtıp lahmacunu pişiriyoruz. Hamur kısmı pişince önceden ısıttığımız fırının ızgara bölümünde pişiriyoruz.
PÜF NOKTASI
Servis ederken lahmacunun tam ortasına közlenmiş patlıcan, roka ve çok az nar ekşisi koyarsanız herkes bu lezzete bayılacaktır.
HAZIR YUFKADAN LAHMACUN
Kıymalı harç için:
Yapılışı: Kıymalı harç için malzemeyi rondoda çekip kıyma ile karıştırıyoruz. Su ve sıvı yağı bir kasede karıştırıp yufkaların arasına sürüyoruz. Yufkaları üst üste koyuyoruz. Bir tabak ya da çaydanlık kapağı yardımı ile kesiyoruz. Üzerine kıymalı harcı yayıp önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişiriyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 Tuba Büyüküstün'ün ikizleri Maya ve Toprak kocaman oldu! Babaları da çok ünlü bir oyuncu! Biri anneye diğeri babaya benziyor...
- 2 Yargı'nın savcı Ilgaz'ı Kaan Urgancıoğlu'nun kardeşi de çok ünlü! Meğer yakışıklı oyuncuymuş....
- 3 Eda Ece'den minik kızı Mina İpek ile yeni poz! "Minnoşumla günler böyle geçiyor"
- 4 İnci Taneleri'nin Azem'i Yılmaz Erdoğan'ın siz bir de gerçek kızı Berfin'i görün! Oyuncu olacak derken ters köşe yaptı!
- 5 Yargı'nın güzel yıldızı Pınar Deniz Cannes'da nefes kesti! Derin dekolteli büstiyeriyle tüm gözleri üzerine topladı...
- 6 Üçüncü kez ertelediler...Serkan Keskin ve Meriç Aral'ın düğün tarihleri belli oldu
- 7 Şevket Çoruh’tan güldüren ‘Serenay Sarıkaya’ esprisi
- 8 Türk Sineması'nın efsanesi Münir Özkul'un 93 yıllık ömrüne 4 evlilik sığdırmıştı! Hiç bilinmeyen oğlu ortaya çıktı!
- 9 Kuruluş Osman nefes kesen bölümüyle seyirciyi ekrana kilitledi! Osman Bey Mekece’yi fetheder!
- 10 Ünlü popçu meğer Bergüzar Korel'in akrabasıymış...İlk kez öğrenenler şoke oldu