Ev yapımı tantuni
Temelde çok küçük doğranmış etin haşlanıp kızdırılmış bir sac üzerinde pamuk yağı ve toz biber eklenerek çevrilmesiyle yapılır. Pişirme sırasında saca arada bir su eklenir ki hem sacın sıcaklığı korunsun, hem de tantuninin sarılacağı ekmeği yumuşatmak için buhar sağlansın.
Pişen etler; sumak, maydanoz, piyazlık soğan, domates ve çeşitli baharatlar eklenerek dürüm yapılır. Yanında en güzel de ayran gider.
EVDE NASIL YAPILABİLİR?
Kimi sokak lezzetlerini evde yapmak mümkündür.
Biz Türk hanımları, sokakta severek yediğimiz bazı lezzetleri evlerimizde kendimiz yapmayı çok severiz. Kendimizi büyük bir zafer kazanmış gibi hissederiz.
Tantuni yapmak ise son derece basit. Her zaman pamuk yağı ya da sac tavaya ihtiyacımız yok, pekala vok ya da teflon düz bir tava ile de yapabiliriz.
MALZEMELER
YAPILIŞI: Bulabilirsek sac tavanın içinde kuyruk yağını eritiyoruz. Sıvı yağı ekliyoruz. Kırmızı toz biber ilave edip etleri içine atarak kavuruyoruz. Etler suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz. Su ilave ediyoruz. Pul biber ve tuz ekliyoruz. Lavaşları üzerine kapatıp yumuşamalarını sağlıyoruz. Diğer yandan piyazlık doğranmış soğanı sumakla karıştırıp iyice ovuyoruz ve suyunu salmasını bekliyoruz. Lavaşların içine tantuniyi alıp dilim domates, biber turşusu ve sumaklı soğanla dürüm yapıyoruz.
PÜF NOKTASI
Tantuniyi dana etinden yapmak isterseniz, geç pişme ihtimali olduğundan önceden haşlamanızı tavsiye ederim.
YOĞURTLU SOSLU TANTUNI
MERSİN'DE son trend tantuni yeme şekli; dürüme sarılmış biftek tantunileri, tıpkı beytide yapıldığı gibi üzerine sarımsaklı yoğurt ve biberli tereyağı gezdirerek yemek. Yoğurt üzerine döküldüğü gibi, bazen de dürüm tantuni halka halka kesiliyor, sarımsaklı yoğurdun üzerine yerleştiriliyor ve üzerine yağda yakılmış kırmızı biber dökülüyor.
LAVAŞ
MALZEMELER
YAPILIŞI: Bir kaba yaş mayayı, ılık sütü, ılık suyu koyuyor ve mayayı eritip kabarmasını bekliyoruz. İçine sıvı yağı ve tuzu koyup karıştırıyoruz. Unu azar azar ilave edip ele yapışmayan bir hamur yoğuruyoruz. Hamurun üzerini örtüp 30 dakika dinlendiriyoruz. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıyoruz. Oklava ile servis tabağı ebatlarında açıyoruz. Açtığımız hamurları teflon tavada arkalı önlü iyice pişiriyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 Osman Bey Mekece’yi aldı
- 2 Osman Bey’in Mekece planı
- 3 Esra Erol’da şaşırtan olay! Öldü sandığı annesine 33 yıl sonra kavuştu!
- 4 Aybüke Pusat ve Furkan Andıç’ın ayrıldığı iddia edilmişti! Aybüke Pusat ve Furkan Andıç’tan şaşırtan hamle!
- 5 Çağla Şıkel'in 9 odalı süper lüks villası göz kamaştırdı! İşte Çağla Şıkel'in 2 oğluyla yaşadığı evi...
- 6 Bergüzar Korel ile Halit Ergenç'in ilk göz ağrısı Ali koca delikanlı oldu! "Doğduğunda ayağı serçe parmağım kadardı..."
- 7 Duayen sanatçı Ayten Gökçer son yolculuğuna uğurlandı!
- 8 'Kara Melek'in saçlarına aklar düştü! 48 yaşındaki Sanem Çelik'in son hali hayranlarını şoke etti!
- 9 Ünlü çift Can Bonomo ile Öykü Karayel'in oğulları Roman sevimliliğiyle "Maşallah" dedirtti! Babasının kopyası...
- 10 Serdar Ortaç'tan eski eşi Chloe Loughnan'a gönderme! 'Boşandım, daha iyisi geldi'