Giriş Tarihi: 1.2.2017

Ev yapımı yoğurt

Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda en organik gelenesel yiyeceğimiz yoğurda yer verdim. Mayaladığım yoğurtlar çok leziz oldu ve birini bal ile, diğerini pudra şekeri ile yedim. Bir kısmını ezdiğim meyvelerle karıştırıp meyveli yoğurt olarak tüketirken, geri kalanları bez bir torbaya koyup suyunu süzdürdüm ve süzme yoğurt olarak değerlendirdim. Her şeyin sağlıklısına ve doğalına yöneldiğimiz şu günlerde, evde yoğurt yapmanın ne kadar basit olduğunu göstermek istedim.
İLK KEZ NASIL MAYALANDI?
Yoğurdun nasıl yapıldığını, en azından ne ile yapıldığını hepimiz biliyoruz. Sütün yoğurt haline dönüşmesi için, eski yoğurt maya görevi görüyor. Peki, insanlar sütü ilk olarak nasıl yoğurt haline getirdi? 'Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkar?' paradoksu gibi bir denklemin içine soktum kendimi. Sahiden ilk yoğurtsuz yoğurt nasıl mayalandı? Bir rivayete göre; melekler, Hz. İbrahim'e sütün yoğurt olarak mayalanmasını öğretmiş ve bu bir sır olarak babadan oğula intikal etmiş.

6 BİN YILDIR TÜKETİLİYOR
Tarihe bakıldığında, 6 bin yıldır yoğurt üretilip tüketildiği tahmin ediliyor. Yoğurdun adı Türkçe'dir ve neredeyse tüm dillerde adı aynıdır. Yoğurt kelimesinin, ilk olarak Kaşgarlı Mahmut tarafından Divan-ı Lügat'it Türk'te kullanıldığı tespit edilmiş. Osmanlı İmparatorluğu döneminde de yoğurt oldukça değerliymiş ve saray mutfağının vazgeçilmez besin kaynağıymış. Hatta Kanuni Sultan Süleyman, Fransa kralının hastalandığı bir dönem yoğurdu kendisine ilaç olarak göndermiş. Yoğurt, bakterileri öldürücü özelliğiyle kralı hemen ayağa kaldırmış.

VÜCUDA SAYISIZ FAYDA SAĞLIYOR
Sağlık için çok faydalı olan yoğurt; bakterileri, bağırsaktaki mikropları öldürüyor. Karaciğer ve cilt hastalıkları ile damar sertliği ve sinir hastalıklarının önlenmesine yardımcı oluyor. Kolesterolü de düşürüyor.
Göle maya çalmak
Kimi insanlar olmayacak hevesler peşinde koşup durur. Bir gün Nasreddin Hoca, böylelerine ders vermek istemiş. Elinde koca bir bakraç yoğurt mayasıyla gölün kenarına gelmiş. Başlamış kaşık kaşık dökmeye...
"Ne yapıyorsun Hoca?" demişler. "Göle yoğurt mayası çalıyorum" demiş kıs kıs gülerek.
Şaşkınlıkla "Olur mu?" demişler, "Göl, yoğurt mayası tutar mı hiç?" Hoca, cevabı yapıştırmış tabii: "Ya tutarsa?"
Haydi siz de yoğurt yapın
MALZEMELER
1 lt. organik inek sütü
1 yemek kaşığı ev yapımı yoğurt veya 1 yemek kaşığı hazır yoğurt
Sütü en çok 10 dakika kaynatıyoruz. Kaynattığımız sütün ılınmasını bekliyoruz ve serçe parmağımızla ısıyı kontrol ediyoruz. Doğru ısıyı yakalamak için; parmağımızın yanmaması gerekiyor ancak bir sıcaklık hissetmeliyiz.
Sütün ısısı istediğimiz noktaya geldiğinde, bir yemek kaşığı yoğurdun içine ılık sütten biraz döküp karıştırıyoruz.
Daha sonra sütlü yoğurtlu karışımı ılık sütün içine ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz.
Üzerine iyice kapatıp kalın bir örtü, havlu ya da battaniye ile etrafını sarıyoruz.
NOT: Sütü mayalarken eğer elimizde başka bir yoğurt yok ise, bir yemek kaşığı tereyağı ile de mayalayabiliriz.
Süzme yoğurt nedir?
Süzme yoğurt, mayalanmış yoğurdun bez torbaya koyulup suyunun süzdürülmesi sonucu elde ediliyor. Çok daha koyu kıvamlı oluyor ve çoğunlukla meze yapımında kullanılıyor. Ben de mayaladığım yoğurtların bir kısmını temiz bir bez torbanın içine doldurup astım. Suyu süzülen yoğurdu ertesi gün açıtığımda, krema gibi bir süzme yoğurt elde etmiş oldum.
Cam kavanozda yoğurt mayalanır mı?
Yoğurt, cam kavanozda şahane bir şekilde mayalanıyor. Hatta bazı küçük ev aletleri firmaları, anneler için yoğurt mayalama makineleri ürettiler ve oradaki yoğurtlar da minik cam kavanozlarda mayalanıyor. Ayrıca kavanozda mayalanan yoğurt, tencerede mayalanmış yoğurt kadar hızlı sulanmıyor. Kapağı açılmadan buzdolabında daha uzun süre muhafaza edilebiliyor.
MÜKEMMEL BİR EV YOĞURDU YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Yağlı süt her zaman daha iyi sonuç verir; yoğurdunuzun kıvamı daha koyu olur.
Paket sütlerle mayalanan yoğurtlar her zaman tutmayabilir. Günlük ve açık süt ile mayalanan yoğurt, daha lezzetli olur.
Yazın yoğurt mayalıyorsanız, üzerini az örtün ki, sulanmasın ve ekşimesin.
Mayanın içine katılan şeker mayalandırmayı hızlandırır. Mayaya katılan tuz ise ekşimeyi geciktirir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.