Son Güncelleme: Cumartesi 25.11.2017
Evde lahmacun keyfi
Lahmacun; açılmış hamurun üzerine kıyma, maydanoz, soğan, sarımsak, karabiber ve kırmızı biber gibi baharatlarla hazırlanan malzeme sürüldükten sonra taş fırında iyice pişirilmesiyle yapılan bir pide çeşidi.
İsmi, Arapça etli hamur anlamına gelen lahm bi ajin'den türemiş.
Lahmacun yapılırken hamuru, yeterli miktarda su alınarak iyice yoğurulur. Lahmacun malzemeleri ise yaklaşık iki-üç milimetre kalınlığında ve yaklaşık 20-25 santimetre çapında açılmış olan hamurun üzerine konularak el ile iyice yayılır. Hazırlanan lahmacunlar taş fırında pişirilir. Son olarak üzerine limon sıkıp maydanoz koyarak yemek ise lahmacun keyfini ikiye katlar.
Mardin ve Şanlıurfa'ya ait olan lahmacun, bölgede közlenmiş patlıcanla beraber tüketiliyor ki; benim en sevdiğim lahmacun yeme biçimi böyle.
Küçük bir İdilika eklemesi olarak, üzerine roka ve hafif nar ekşisi gezdirmek, közlenmiş patlıcan ile enfes bir sonuç ortaya çıkarıyor. Malzemeler yöreye ya da mevsime göre değişiklikler gösterebiliyor.
Mesela biber salçası, fıstık, yeşil biber gibi malzemeler eklenerek lahmacun çeşitledirilebiliyor.
Hatta vejetaryenler için sebzeli, peynirli lahmacunlar üreten yerler var.
ŞİPŞAK LAHMACUN
Hazırlanışı tam beş dakika alan, hazır yufkadan çıtır lahmacun ile, evde lahmacun yapma işini hızlandırıp aile boyu lahmacun keyfi yaşayabilirsiniz.
İki yufkayı üst üste koyarak hazırladığımız bu tarif, o kadar güzel bir sonuç veriyor ki, deneyerek anlayabilirsiniz. Bu nedenle lütfen üşenmeyin, deneyin. Üst malzemesini istediğiniz gibi hazırlayabilirsiniz.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile... Şimdiden hepinize afiyet olsun.
LAHMACUN HAMURU
Yapılışı: Unu bir kabın içine eliyoruz. Maya ve tuzu ekleyip karıştırıyoruz. Ilık suyun içine zeytinyağını koyuyoruz. Unun ortasını havuz şeklinde açıp suyu içine döküyoruz ve yoğuruyoruz. İçini yağladığımız bir kabın içerisine alıp kabarmasını bekliyoruz. Ardından hamuru tezgaha alıp bezeler kopartıyoruz. Her bezeyi merdane ile incecik açıyoruz.
GARANTİLİ HARÇ İLE LAHMACUN YAPIMI
Yapılışı: Açtığımız hamurun içine harcı elimizle eşit şekilde bastırarak yayıyoruz. Teflon tavayı ısıtıp lahmacunu pişiriyoruz. Hamur kısmı pişince önceden ısıttığımız fırının ızgara bölümünde pişiriyoruz.
Püf noktası
Servis ederken lahmacunun tam ortasına közlenmiş patlıcan, roka ve çok az nar ekşisi koyarsanız herkes bu lezzete bayılacaktır.
ŞİPŞAK LAHMACUN
Kıymalı harç için:
Yapılışı: Kıymalı harç için; malzemeyi rondoda çekip kıyma ile karıştırıyoruz. Su ve sıvı yağı bir kasede karıştırıp yufkaların arasına sürüyoruz. Yufkaları üst üste koyuyoruz. Bir tabak ya da çaydanlık kapağı yardımı ile kesiyoruz. Üzerine kıymalı harcı yayıp önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişiriyoruz.
EN SON HABERLER
- 1 İnci Taneleri'nin Azem Yücedağ'ı Yılmaz Erdoğan'ın güzel oyuncudan olan oğlu Rodin'e bakın! Tıpkı babasının kopyası!
- 2 Mekece’yi kuşatan Osman Bey’in şimdiki hamlesi ne olacak? Kuruluş Osman seyirciyi ekrana kilitledi!
- 3 “Ufak tefek dokunuşlar var” diyen Gökçe Bahadır’ın estetiksiz hali hayal kırıklığı yarattı! Tam bir estetik harikası çıktı!
- 4 36 yaşındaki Sinem Kobal bu kez şaşırttı! Sinem Kobal’ın boyu…
- 5 Çağla Şıkel küçücük kulübede aç-susuz inzivaya çekildi! 'Karanlık inziva' deneyimini paylaşan Çağla Şıkel: Yaşlanmayı önlüyor...
- 6 Ateş Kuşları final bölümüyle ekrana geliyor
- 7 4 yıllık evlilik bitti! Görkem Sevindik ve basketbolcu Kübra Siyahdemir boşandı!
- 8 Serenay Sarıkaya gala tarzı için kesenin ağzını açtı! Bedeli dudak uçuklattı!
- 9 Filistin'de yaşanan zulme sessiz kalmayan oyuncu Deniz Uğur açıkladı: "Projelerim engelleniyor"
- 10 Bakan dönüp bir daha baktı! Petek Dinçöz'ün annesi Esra Süay yüz gerdirme ameliyatı olmuştu! Esra Süay Toğuş'un son hali gündem oldu!