Herkese merhabalar.
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, pazar akşamları misariflerinizi ağırlayacağınız aperatif oluşturabilecek üç tarife yer veriyorum.
Meksika stili salatalar
1999 yılında annem, Amerikalı ortağı
ile İzmir'de bir cafe açmıştı. Hâlâ unutamıyorum
Jimmy's Cafe'nin lezzetlerini. Tabii
kapatalı seneler oldu ancak orada öğrendiğim
tarifleri hâlâ uyguluyorum. Annemler
orada nefis tacolar hazırlıyorlardı ve benim
her akşam okuldan geldiğimde yemelere
doyamadığım taco salatası vardı. 'Kıyma ve
salata nasıl bir arada olabilir?' diye sorabilirsiniz
ama bana ve anneme güvenebilirsiniz,
bu salatanın lezzeti şahane oluyor.
Mısır cipsiyle atıştırma lıklar
Diğer yandan hazır satılan mısır cipsleri
ile hem pratik, hem şahane davet aperatifleri
üretilebiliyor. Bugün onlardan hazırlaması
çok kolay ve bir o kadar da lezzetli bir tarif
verdim. Nachos adı verilen bu Meksika tipi
atıştırmalık herkesin çok hoşuna gidecek.
İspanyol çiğ böreği
İspanya'nın çiğ böreği diye tabir edilen
empanadas adı verilen bu börekçikler, gerçekten
nefis oluyor. İster kahvaltıda, ister
altın günlerinizde yapın, hatta hazırlayıp
buzluğa atın. Kızarttığınız an çıtır çıtır tadına
doyamayacaksınız.
Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
EMPANADAS
250 gr.un
30 gr. tereyağı
1 adet yumurta
Yarım çay kaşığı şeker
Bir tutam tuz
Yarım yemek kaşığı ayçiçek yağı
Kıvam vermek için 75 ml. süt
İç malzeme için:
6 adet haşlanmış yumurta
1 kase dilimlenmiş yeşil zeytin
200 gr. kıyma
2 adet soğan
1 avuç kuru üzüm
Karabiber
Kimyon
Tuz
Yapılışı: Hamur malzemelerini, sütü yavaş yavaş yedirerek yoğuruyoruz. Soğan ve kıymayı kavuruyoruz. Tuz, karabiber ve kimyon ekleyip en son kuru üzüm katıyoruz. Hamuru ikiye ayırıp açıyoruz. Hamurdan çaydanlık kapağı ile daireler çıkarıyoruz. Dairelere önce haşlanıp doğranmış yumurtaları, üzerine dilim zeytinleri, son olarak kıymalı üzümlü harcı ekleyip pileli şekilde kapatıyoruz. Kızgın yağda kızartıyoruz.
NACOS
1 kutu haşlanmış mısır
1 konserve Meksika fasulyesi
1 paket rendelenmiş sarı çedar burger peyniri
1 paket mısır cipsi
1 kase jalapeno biber turşusu
Yapılışı: Mısır ve Meksika fasulyesini yıkıyoruz ve suyunu süzüyoruz. Mısır cipsini cam fırın kabına döküyoruz. Üzerine Meksika fasulyesi, mısır ve ince doğranmış jalapenoları diziyoruz. Üzerine çedar peynirini rendeliyoruz. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırına atıyoruz ve pişiriyoruz.
TACO SALATA
Yarım göbek marul
200 gr. kıyma
1 yemek kaşığı taco baharatı
1 kase Meksika fasulyesi
1 kase haşlanmış mısır
1 kase mısır cipsi
1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
1 adet domates
Sos için:
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
Zeytinyağı
1 avuç incecik doğranmış dereotu
Tuz
Karabiber
Yapılışı: Taco baharatı ile birlikte kıyma kavrulur. Göbek marul ince ince doğranır, zeytinyağı ve limon suyu ile birlikte karıştırılır. Üzerine kavrulmuş kıyma serilir. Üzerine diğer malzemeler eklenir. Domatesin kabuğu soyulup küp küp doğranır. Sos malzemesi akışkan bir kıvam alacak şekilde çırpılır. Salatanın üzerine dökülerek servis edilir.
Püf noktası
İsterseniz bu salatanın üzerine salsa sos dökerek de servis edebilirsiniz.