Son Güncelleme: Cuma 17.01.2020
Evde sirke yapıyoruz
ELMA MI, ÜZÜM MÜ?
Elma sirkesi, salatalara lezzet katmanın yanı sıra bakteri üremesini önler, cilt ve vücut bakımında asit dengesini düzenler ve zayıflamaya yardımcı olur. Doğal bir temizlik ürünü olarak da kullanılan elma sirkesinde var olan bazı maddeler pek az besinde bir arada bulunur. Üzüm sirkesinin ise yeri bazı damaklar için bambaşkadır. Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
ÜZÜM SİRKESİ
YAPILIŞI: Üzümler yıkanır ve süzülür. Plastik bir kaba doldurulup üzerine tüm malzeme eklenir. Kabın ağzı, tülbent gibi hava geçiren bir örtüyle kapatılır ve serin bir yerde 20 gün bekletilir. Sonra üzümler iyice sıkılıp posası çıkarılarak suya karıştırılır. Ardından cam şişe veya kavanozlara dökülür. Bu şekilde 2-3 ay kadar bekletilir. Ne kadar eskirse o kadar güzel olur.
NAR SİRKESİ
MALZEMELER
YAPILIŞI: Nohutlar yıkanıp kavanozun dibine yerleştirin. Üzerine nar tanelerini doldurun. Kavanoza balı da ilave edin. Sirkeyi içme suyuyla sulandırıp kaya tuzunu içine ekleyin ve eritin. Sirkeli ve tuzlu karışımı kavanoza boşaltın. Kavanozun üstünü içme suyuyla tamamlayın. Ağzını bir tülbentle kapatıp paket lastiği ile sabitleyin ve kavanozu güneş almayan bir yere yerleştirin. Her gün bir kez kaşıkla karıştırın. Narlar dibe çökene kadar bu işlemi sürdürün. Sirkeniz 20-25 gün içinde hazır olacak. Süzdükten sonra dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz.
EV YAPIMI ELMA SİRKESİ
MALZEMELER
YAPILIŞI: Elmalar dörde bölünür, büyükse biraz daha küçük kesilir. Çekirdekli kısımlar çıkarılır. Kavanozun yarısını kaplayana kadar yerleştirilir ve nohut eklenir. Üzerine içme suyu doldurulur. Çıkacak gaz için bir parça boşluk bırakmak gerekir. Bir çay kaşığı şeker ve tuz ekleyip karıştırılır. Kavanozun üzeri tülbentle kapatılır, bağlanarak sabitlenir. Mayalanma için karışımın hava alması gerekir. 30–45 gün beklemeye bırakılır. Arada bir tahta kaşıkla karıştırmak faydalı olur. Sirke sinekleri oluşmaya başladığı zaman, elma posası süzülüp atılır. Posayı ayırdıktan sonra sirkeye bir çay kaşığı şeker ve bir çay kaşığı tuz eklenip karıştırılır. Kavanozun kapağı kapatılıp serin ve ışık almayan bir yerde saklanır. Bir süre sonra sirkenin üzerinde sirke anası denen maya oluşur. Beyaz, şeffaf halka biçimli maya ve keskin koku, sirkenin hazır olduğunu bildirir.
EN SON HABERLER
- 1 Yargı’nın Tuğçe’si Merve Ateş o sahneyi anlattı: Rüya olmasını istedim, çok ağladım!
- 2 Serenay Sarıkaya'nın babasına bakın! Annesi Ümran Seyhan yasak aşkla manşetlerden düşmezken o gözlerden uzak
- 3 31 yaşındaki Serenay Sarıkaya bu sefer şaşırttı! İşte Serenay Sarıkaya’nın boyu…
- 4 Sibel Can'ın küçük oğlu Emir şimdilerin yakışıklı çapkını! Emir Aksüt ablası Melisa Ural'ın paylaşımına damga vurdu!
- 5 Çağla Şıkel'in eski eşi Emre Altuğ kaslı vücuduyla ağızları açık bıraktı! Şarkıcı Emre Altuğ'un yaşına kimse inanamadı!
- 6 Kızılcık Şerbeti'nin fesat Nilay'ı Feyza Civelek'in annesi kendisinden ünlü çıktı! Meğer aynı dizideymiş...
- 7 Kardeşlerim'de Ömer Süsen’den vazgeçmiyor!
- 8 Onu Serpil Çakmaklı olarak tanıyoruz ama… Yeşilçam’ın en iddialı kadını Serpil Çakmaklı’nın gerçek adını biliyor musunuz?
- 9 Cem Yılmaz ve Necla Karahalil aşkı bitti! Birbirlerini takipten çıktılar...
- 10 Tokatçı'nın Emine'si 65 yaşında 20'lik genç kızlara taş çıkarıyor! Yeşilçam güzeli Nazan Saatçi fit hali ile "Maşallah" dedirtti!